Медия без
политическа реклама

Борисов редактира поздрава си към българите за Съединението

Премиерът махна пасажа за "унизените служители на реда", а партията му се сблъска с президента по време на поклонението в село Първенец

06 Септ. 2020Обновена
БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов редактира внезапно поздрава си до българите по повод 135-а годишнината от Съединението във "Фейсбук". В първото си послание той използва момента, за да направи паралел между историята и актуалната политика и да ги придружи с арогантни внушения. В апела си към България лидерът на ГЕРБ за пореден път се включи в хора на политиците и висшите държавни служители, според които при сблъсъците между тежко въоръжените жандармеристи и протестиращите по време на "Всенародното въстание" на 2 септември съчувствие заслужават полицаите, а не арестуваните. Борисов отказа да се припознае и като персоната, чието оттегляне от властта ще доведе до намаляване на напрежението в обществото.

В първото съобщение се казваше: "Винаги съм смятал, че трябва да използваме поуките на миналото, за да решаваме проблемите си днес. Сега желанието за ново начало отново е факт. Справедливост и по-добро бъдеще се постигат със средствата на демокрацията, а не с вдигнат юмрук. Нито с ковчези, бесилки, бомбички и унизени служители на реда. Този процес не се изчерпва и със смяната на един управляващ с друг. Затова предложих и конкретен план за рестарт. Кауза, около която си струва да се обединим. И която може да ни изведе от един труден момент", написа Борисов в социалната мрежа.

Около 2 часа по-късно министър-председателят промени съдържанието и в него вече липсва пасажът за полицията. Новият пост гласи:

"Винаги съм смятал, че трябва да използваме поуките на миналото, за да решаваме проблемите си днес. Сега желанието за ново начало отново е факт. Справедливост и по-добро бъдеще се постигат със средствата на демокрацията, когато най-силно се чува гласът на разума и когато надделява волята на нацията. Този процес не се изчерпва със смяната на един управляващ с друг. Затова предложих и конкретен план за рестарт. Кауза, около която си струва да се обединим. И която може да ни изведе от един труден момент. Точно както преди 135 години - защото Съединението прави силата! Във време на пандемия, когато целият свят е в тежка социална и икономическа криза, да се внушава, че у нас няма държава, да се подронва доверието в институциите и да се разделят българските граждани е национална мерзост. На българската държавност, градена и отстоявана поколения наред, не може да се маха с лека ръка, макар и свита в юмрук. За рестартирането на демокрацията е необходимо разбирателство, а не реваншизъм, защото, ако наистина ни е грижа за държавата, трябва да мислим не само за днешния, но и за утрешния ден", пише Борисов във "Фейсбук".

СБЛЪСЪЦИТЕ С ПРЕЗИДЕНТА ПРОДЪЛЖАВАТ

Макар че обяви, че няма намерение да прави политически коментари в днешния ден, президентът Румен Радев направи такъв - спрямо политическата класа като цяло. "Днес всеки българин трябва да осмисли своята отговорност и най-вече политическата класа, защото тя е отговорна за всичките тези сблъсъци. Трябват дела за висок морал, за действие в името на доброто на българите, а не на политици партии и олигархични кръгове", заяви държавният глава при посещението си в село Първенец.

В населеното място честваха Съединението и представители на партийните структури на ГЕРБ. Това даде повод за индиректен сблъсък с Радев - от женската организация на ГЕРБ в Пловдив се оплакаха, че венецът, който поднесли на паметната плоча по повод събитието, бил изхвърлен от свитата на държавния глава. "За съжаление, точно на празничния ден протоколът на президента Радев решава да изхвърли венеца, който вече е поставен там, за да положи първи той своите цветя. Грозна и неуважителна демонстрация с една единствена цел - "да не пречим" на Радев. За поред път този, който трябва да обедини в деня на Съединението, разедини хората", обявиха управляващите в съобщение до медиите.

От "Дондуков" 2 веднага опровергаха партията на Борисов. "Твърдението на ПП ГЕРБ, че протоколът на държавния глава е изхвърлил венец, поставен от тяхна партийна структура по случай Съединението на Княжество България и Източна Румелия в село Първенец, категорично не отговаря на истината. Разпространяването на подобна лъжа е недостойна проява на партията в Деня на национално единение", заявиха от прессекретариата на Румен Радев.

ОЩЕ ОВАЦИИ ОТ ВЛАСТТА ЗА СИЛОВИТЕ СТРУКТУРИ

Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов също използва Деня на Съединението, за да се изкаже срещу гражданските протести и да защити силовите структури. Според лидера на ВМРО кадрите от арестите на протестиращи били пропаганда, а хората не трябвало да излизат по площадите срещу корупцията и тоталитарните методи на управление, а мирно и тихо да чакат изборите. "Не е за вярване, че има война между институциите, че по площадите се намеква за военния преврат от 1934 г., че се бият полицаи, пали се сено пред тях и ги обстрелват с ракети, че полицията бива обвинявана, че била „смазала“ хората – по принципа на сто пъти повторената лъжа, която ставала истина. Че се искат безусловни капитулации. България няма нужда от вътрешна война, господа. Само след месеци са парламентарните и после президентските избори. Докажете се там!", написа Карачанов във "Фейсбук".

НА ДНЕШНИЯ ДЕН

Днес се навършват 135 години от Съединението на Източна Румелия с Княжество България. То се извършва след бунтове в различни градове на Източна Румелия, последвани от военен преврат на 6 септември 1885, подкрепен от българския княз Александър Първи. На тази дата българският народ отхвърля една несправедливост, наложена от Великите сили през юни 1878 г. 

Кулминацията в националните чествания ще е тази вечер в Пловдив. На тържествената заря-проверка пред паметника на Съединението ще присъства президентът Румен Радев. По традиция празникът ще започне  в катедралния храм „Света Богородица“, където митрополит Николай ще отслужи  благодарствен молебен. Венци и цветя на признателност ще бъдат положени на паметника на Захарий Стоянов в Дондуковата градина и на паметната плоча на майор Райчо Николов.

Вечерта пред Военния клуб Комитет “Родолюбие” ще представи част от събитията от 6 септември 1885 година - завземането на конака и  арестуването на генерал губернатора Гаврил Кръстевич. Ще прозвучи и Възванието на Българския таен централен революционен комитет, с което се обявява, че Румелийското правителство е свалено и е провъзгласено Съединението на България. Пресъздадени са летните униформи на румелийската милиция въз основа на снимки и документи от онова време. В пресъздаването на историческото събитие се използва автентично оръжие от времето на Руско-турската война.

Още по темата