Quantcast

Медия без
политическа реклама

Борисов помоли Радев да му даде време за правителство

От ПП-ДБ обявиха пред президента, че искат да управляват с втория мандат

20 Апр. 2023ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Консултации с парламентарната група на ГЕРБ-СДС от 49-ото Народно събрание

Консултации с парламентарната група на ГЕРБ-СДС от 49-ото Народно събрание

Posted by Румен Радев on Thursday, April 20, 2023

Докато ПП-ДБ продължава да отрича всякаква възможност за сътрудничество с ГЕРБ-СДС, водачът на герберите Бойко Борисов е помолил президента Румен Радев да отложи с няколко дни връчването на първия мандат за съставяне на правителство. Надеждата му е, че така ще спечели малко повече време, за да води преговори с ПП-ДБ да подкрепят негов редовен кабинет.

Това се разбра от обясненията на самия Борисов пред медиите за разговора, който е провел с държавния глава при закрити врата днес. Разговорът им беше първата от поредица консултации, които Радев организира с парламентарните формации за възможностите да се състави правителство в новия парламент. По думите на Борисов президентът му е казал: "Ако продължа да го бавя (мандата - бел.а.), ще кажат, че съм диктатор. Засмях се и казах - нали аз бях! Ако диктаторите по света са като мене и тебе, ние сме страхотни! Дай боже на всеки такива!"

За пореден път Борисов призова ПП-ДБ към компромис в името на сформирането на кабинет. Той се оплака, че от коалицията на Кирил Петков и Христо Иванов говорят пред медиите, че никога няма да се съюзят с герберите, а в същото време разчитат за всичко на тях, както е станало, според Борисов, при избора на председател на парламента. Като пример даде сутрешното изказване на съпредседателя на ДБ Атанас Атанасов, че Борисов иска да използва ПП-ДБ, за да си "изпере" имиджа. Според герберския вожд вече са водени формални срещи с ПП-ДБ, на които обаче не е било постигнато никакво конкретно рабирателство. Той отказа да обсъжда други варианти, освен споразумение с политиците от ПП-ДБ, докато не се изчерпят възможностите за разговори с тях.

По отношение на евентуалното правителство Борисов говори крайно объркано - първо заяви, че половината му парламентарна група е от министри и може за 10 минути да напише състав на кабинет; после се върна към тезата си отпреди няколко дни, че служебни министри на Радев могат да станат редовни, за да се запази приемствеността между правителствата. Но категорично подчерта, че без редовно правителство е опасно да се внася проект за държавен бюджет, както и че страната ще загуби шансовете си за Шенген и еврозоната. За себе си каза, че три пъти като премиер са му достатъчни.

БОРИСОВ ПРИ ПРЕЗИДЕНТА

В началото си разговорът между президента и делегацията на ГЕРБ-СДС, водена от Борисов, беше открит за медиите. Той обаче не донесе нищо ново.

Радев подчерта, че ГЕРБ-СДС, като първа политическа сила, носи отговорност както за сформирането на редовно правителство, така и за приемането на най-важните законопроекти. Той напомни за заявките на депутатите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да направят държавен бюджет, при който да не вдигат данъците и да поддържат 3-процентов дефицит. "Пожелавам ви въображение и успех", с неприкрита ирония коментира президентът. По думите му, водещият фактор в политическата ситуация е времето - какво може да се свърши, ако има редовно правителство, и ако няма. Затова поиска да разбере колко време смятат герберите, че ще отнеме да проведат пълноценни преговори с ПП-ДБ за кабинет - за които той припомни, че им бяха "най-отявлени антагонисти", както и да се приеме бюджет, включително при вариант, че няма редовно правителство, а също и за гласуването на важните закони.

В отговор Борисов посочи, че нито една формация не може самостоятелно да се справи със ситуацията. "Хората казаха - без ГЕРБ не може, но не казаха ГЕРБ да управлява сама", обясни той. Герберският вожд отново подчерта, че има само един вариант за стабилен кабинет - с ПП-ДБ. "Сега само чуваме в момента какво щели да кажат избирателите на една партия", недоволно посочи той. И настоя, че е "грехота изключителното единомислие, което имат депутатите от двете коалици, да бъде проиграно, само защото ще загубим някой и друг избирател". По думите му, има шанс да се направи "нещо стабилно". По думите му, може да се намери и друг вариант, но той няма да бъде стабилен и дългосрочен.

Борисов неволно обиди и Радев, и неговия вицепрезидент Илияна Йотова, като заговори за възрастта им. "Вие сте по-млад, но Илияна помни, когато най-голямата добродетел ... казвам го като ЕГН, беше една партия да постави държавата пред партийното и пред избирателите. Сега е точно обратното", заговори водачът на ГЕРБ-СДС, съпроводен от смеха на присъстващите журналисти, тънка усмивка от страна на Радев и сконфузено изражение на Йотова.

Президентът обаче настоя да получи отговори на въпросите си за графика, по който ще работи парламенттът. Десислава Атанасова - водачът на герберските депутати, обясни, че до края на следващата седмица се очаква да бъдат избрани постоянните парламентарни комисии, които да започнат работа от 1 май. Като законодателни приоритети тя открои законопроектите, засягащи Плана за възстановяване и устойчивост, и тези, които се отнасят до реформата в правосъдната система. Според Атанасова, ако нещата вървят гладко, до края на месец май и началото на юни могат да бъдат приети най-важните законодателни предложения по Плана.

На свой ред, Радев започна да изрежда необходими законопроекти, като спомена Закона за енергетиката и Кодекса за застраховането. И наблегна, че те не трябва да пропаднат, както се случи в предния парламент.

ПП-ДБ Е ТВЪРДО ПРОТИВ

Малко по-късно се разбра, че няма никаква промяна в позицията на ПП-ДБ по отношение на правителство с ГЕРБ-СДС. На срещата си с президента, която започна по-малко от 2 часа след разговора му с герберите, лидерите на коалицията бяха категорични, че няма да подкрепят кабинет с мандата на първата политическа сила.

В началото на срещата Радев изтъкна, че второто място на ПП-ДБ на изборите е изпитание за политическите принципи на коалицията, тъй като й се налага да преговаря с опонента си. И поиска да узнае докъде коалицията е готова да стигне в тези преговори - за правителство и за законодателство. Той дори се поинтересува за мнението им кога ще бъде удачно да връчи първия мандат.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков подчерта, че коалицията е решена да спази ангажимента, който е поела пред избирателите си - да не подкрепя кабинет с първия мандат. И допълни, че ако ГЕРБ-СДС се провали, тогава ПП-ДБ е готова да поеме отговорността за съставяне на правителство с втория мандат.

В същия сух говори и колегата му Асен Василев. Той изтъкна, че с депутатите на Борисов са намерили обща формула за приемането на определени приоритетни закони и така ПП-ДБ е помогнала да се "отпуши" парламентът. "Но има ясни граници, които не могат да бъдат прекрачени, и това беше ясно заявено. Няма как в изпълнителната власт ПП и ГЕРБ да работят заедно", заяви бившият финансов министър. По думите му, въпросът за това колко време ще бъде нужно за първия мандат трябва да се отправи към ГЕРБ-СДС.

Христо Иванов от ДБ също беше категоричен, че обединението може да поеме отговорност за управлението на страната само с втория мандат. А колегата му Владислав Панев призова президента служебното му правителство да внесе възможно най-бързо проект на бюджет.

Радев се съгласи, че бюджет трябва и ще бъде внесен. Той се върна към предния парламент и обясни надълго и нашироко положението си тогава. Президентът се оплака, че е поел "огромен политически риск", като е разтегнал максимално процедурата за съставяне на правителство, за да позволи на политиците да водят диалог и да приемат спешните закони. Нищо от това обаче не е било свършено, а времето било употребено за промяна на Изборния кодекс, с което се е влошило провеждането на избори, и за "денонощни разпити" на служебните министри, както обрисува ситуацията Радев. Освен това, възнегодува той, бил обвинен, че търси безконтролна власт. Тук се разбра какво е имал предвид Радев като е говорил пред Борисов, че не иска да го определят като "диктатор". Като приключи с разказа си, държавният глава препоръча на политиците да работят поне за приемането на важните закони, ако не успеят отново със съставянето на правителство.

ПРЕДСТОЯЩО

За утре Радев е предвидил разговори с "Възраждане" от 9.30 часа, следвана от ДПС в 11 часа, БСП от 13 часа и накрая ИТН от 15 часа.

Той на практика не остави никакво време на политиците да обсъдят какво да правят, за да се обединят за правителство.

Още по темата