Quantcast

Медия без
политическа реклама

Борисов поиска оставките на Горанов, Маринов и Караниколов

Според ГЕРБ така ще се прекратят внушенията, че партията и тримата министри са в пряка зависимост от ДПС и Делян Пеевски

МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Отстраняването на тримата министри не задоволи протестиращите, които продължават да настояват за оставката на целия кабинет начело с премиера Бойко Борисов

Министър-председателят на България и председател на управляващата партия ГЕРБ Бойко Борисов поиска оставките на министъра на финансите Владислав Горанов, на министъра на вътрешните работи Младен Маринов и на министъра на икономиката Емил Караниколов. Решението беше взето след среща на премиера с областните координатори на партията. Тримата са се съгласили и още утре оставките ще бъдат гласувани от парламента.

По време на заседанието координаторите на партията поискаха от Борисов освобождаването на тримата министри с мотива да бъдат опровергани "внушенията, че ГЕРБ и въпросните министри са в пряка зависимост от ДПС и Делян Пеевски". Според областните координатори ГЕРБ незаслужено търпи негативи заради спекулациите в обвързване с ДПС.

Тримата министри бяха освободени с благодарности, като се подминават всички скандали, в които те са замесени. 

От ГЕРБ заявяват, че партията оценява високо приноса на финансовия министър Горанов за приемането на България в чакалнята на еврозоната и водената политика на финансова стабилност. Нито дума не се споменава за връзките му с хазартния бос Васил Божков или апартамента. 

По време на срещата беше дадена и висока оценка и за вътрешния министър Маринов, под чието ръководство "МВР отбеляза добри резултати в борбата с контрабандата, битовата престъпност и трафика и търговията на наркотици". Отново не бе отворена дума за бруталното полицейско насилие срещу мирно протестиращи. 

Беше оценен и приносът на икономическия министър Караниколов "за увеличението на чуждестранните инвестиции в България". ГЕРБ подмина странните сделки, одобрени от икономическото министерство.

Протестиращите срещу ГЕРБ и главния прокурор Иван Гешев обаче казаха, че трите оставки не са достатъчни. Те настояват за оставка на целия кабинет начело с премиера Бойко Борисов. "Подхвърляне на кокалчета от царската софра няма да приемем. Искаме главата!", коментира пред БТВ един от организаторите на протестите Владислав Минеков.

По-рано днес стана ясно, че в ГЕРБ обсъждат три варианта за излизане от кризата след започналите масови протести срещу правителството на Бойко Борисов и искането за оставката му. Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев, след като по-рано днес е имало среща между Борисов и представители на ръководството на управляващата партия. "Има три варианта - правителството остава, отива си или ново правителство в рамките на този парламент", посочи Дончев пред Би Ти Ви.

"Трудно е решението, защото трябва да се намери баланса между гражданския мир и желанието ни да не се вкарва държавата в хаос", допълни той. По думите му всеки от вариантите е възможен, а настроенията в партията са разнопосочни. Крайното решение ще бъде ясно скоро. "Може би след няколко дни, след съвета в Брюксел. Добре е и да мине европейският съвет в Брюксел, добре е да мине вотът на недоверие в парламента", обясни Дончев.

Все пак даде да се разбере, че в ГЕРБ надделява мнението, че предсрочните избори ще са най-безболезнени за тях. "От партийна гледна точка имаме интерес от бързи избори, веднага. Много нови проекти не са структурирани, а ние като партия сме винаги готови за избори", добави той. "Всички варианти за нас са лоши", коментира още вицепремиерът.  После допълни: "Дори при предсрочни избори, това ще дръпне датата с два месеца, но трябва да се прояви максимална чувствителност към това, което се казва от площада".

Той отхвърли и възможността да стане премиер в кабинет в рамките на това НС. "Не бих искал да приличам на премиера Орешарски, нормално е отговорността от лидера на партията да се носи", заяви Дончев.

Според него гневът и разочарованията са теми, които ще продължат и занапред. Основната причина хората да излязат така масово навън е загубеното усещане за справедливост, каза още той. По думите му "очевидно това, което имаме като резултат, не е това, което очакват хората".

"Има политически лидери, които се опитват да употребят гражданската енергия, засега несполучливо. Тази енергия не трябва да се употребява - когато има граждански натиск, институциите функционират по-добре", обясни Дончев. "Гняв има, но трябва да бъдем по-смирени", каза той по отношение на декларацията на ГЕРБ от сутринта, в която се отправят груби и обидни квалификации по адрес на протестиращите.

"Не ни е приятно да ни наричат мутри. Аз каква мутра съм", заяви Дончев. По думите му на площадите в страната е пълно с нормални хора, спонтанно излезли там.

Томислав Дончев призна, че в годините назад е имало теми, в които управлението е трябвало да бъде по-решително. "Това са хора, които са ни подкрепяли или търпели, а сега са ни гневни", каза той.

Още по темата