Медия без
политическа реклама

Борисов към Радев: Аз мога да му кажа, че е ортак с Черепа

Според премиера с поканата за консултации президентът иска да си "измие ръцете"

07 Яну. 2021Обновена
Илияна Кирилова

Премиерът Бойко Борисов се появи изненадващо на редовния брифинг на НОЩ, но не да говори за коронавируса, а за да отговори на упреците на президента относно провеждането на изборите и колебанията му за датата им. След като дръпна традиционния си монолог, той избяга от последвалите въпроси на медиите.

Борисов цитира подробни данни, според които на 7-ми декември м. г. Румен Радев е определил изборите за 28-и март, когато заразените с коронавирус в болниците у нас са били 7 хиляди души, в интензивните отделения е имало 516 човека, а починалите са били 68. Същата дата - 28-и март - той е повторил и пред "Седмицата на Дарик" на 19-ти декември, когато данните бяха доста по-стряскащи - 6535 в болници, 536 в интезивни отделения и 157 починали. Към днес данните са 4262 души в болница, 379 - в интензивни отделения и 59 - починали, даде за пример той. "Сиреч, кой диктува на президента датата 28 март и кой сега му казва, виждайки социологическите изследвания, че ГЕРБ е първа политическа сила към момента, желание да ги продължава или отлага", попита реторично Борисов.

"Изцяло в правомощията на държавния глава е да определи дата за изборите. Ние се готвим за 28-и март. Считам, че след като е казал датата 28-и март, да ни вика на консултации е само, за да си измие ръцете с нас, да каже: "Някой не е съгласен от нас, страх ни е от избори", обяви премиерът. По думите му е много "нечистоплътно да искаш прогноза от медиците как ще се развие пандемията" в края на март, тъй като не може да се каже дори какво ще е времето тогава - сняг, слънце, дъжд. "Няма медицински специалист, който да излезе и да каже на какво ниво ще е пандемията на 28 март. Март може да има бури, виелици. Май месец, дет се вика, може и на открито секции да се направят. Но ние се подготвяме за тогава", посочи още той.

"Бях упрекнат в орташка връзка с Пеевски", продължи Борисов гневно монолога си. Според него темата е клюкарска и тя се вади от президента от отчаяние. "ДПС си е партия, която си има почетен председател и председател. И етническата карта е нещо, с което никой не трябва да си играе, особено едновременно с ДПС и Ердоган заедно. Моля да бъде по-внимателен в изказа си", посочи още той. 

Борисов обясни как сам е започнал да печели изборите мажоритарно - "Сам в София, без партия" - още когато дори не е знаел на какъв пост е бил Ердоган, затова и не могат да го упрекнат, че бил негово протеже. "Сам съм побеждавал, българският народ ми е дал доверие. Да се вкарва президентът на друга държава в един вътрешно махленски спор...", не довърши словоизлиянието си той. 

"Вчера на един прекрасен празник - Богоявление, когато знамената се осветяват, изведнъж се заговори за ортаци. Аз мога да му кажа, че е ортак с Черепа. Мога. (по адрес на президента - бел.ред.). Какво общо имам аз с Пеевски?", попита гневно Борисов. "ДПС е подкрепяла управляващите в няколко момента - покупката на Ф16, евроатлантическите закони и решения и Истанбулската конвенция. Толкоз.", заключи премиерът, допълвайки, че от години не е виждал Пеевски. "С уважение, ДПС си подкрепи президента за първи мандат, не Цецка Цачева - помните. Сега, че казват, че няма да го подкрепят, те могат да се променят. Оставката ми я искат всеки ден и е на ръба кворумът, благодаря на колегите от "Обединени патриоти", че държим кворума. Така че, какво общо имам с ДПС", запита Борисов. Според него изборната битка по места ще е ГЕРБ - ДПС.

"Разбирам желанието да ме уязвят, но не могат да ме прикачат към никого", заключи премиерът по адрес на Румен Радев. И добави, че опонентите му "видят, ли, че спихват и нямат от какво да се хранят, и нямат идеи", преминават към обвинения по темата.

Разправиите между управляващите и президента за предстоящите парламентарни избори се задълбочават.

 

Още по темата