Quantcast
Президентът: Безочие е да се твърди, че искам отлагане на изборите | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Президентът: Безочие е да се твърди, че искам отлагане на изборите

Сблъсъкът между държавния глава и ГЕРБ се ожесточава
Обновена
6 664
 Илияна Кирилова
Румен Радев

Разправиите между управляващите и президента за предстоящите парламентарни избори се задълбочават. След като от ГЕРБ няколко пъти възроптаха публично, че краят на март е твърде рано за провеждането на вота и Радев да мисли за промяна на решението си, а премиерът го заподозря, че "иска да отмени изборите", в сряда Борисов отсече: "От тук насетне – 28 март е определена като дата за избори и се предполага, че когато веднъж е казана, трябва да се отстоява от тези, които са казали - съответно президентът Радев". 

Днес държавният глава отвърна на удара. "Половин година хиляди българи протестираха за предсрочни и честни избори. Министър-председателят се криеше и протакаше, за да може той да организира изборите. Сега говори, че някой друг искал да ги отлага. Това е безочие. Явно шеметните предизборни обиколки на премиера му пречат да се ориентира в същността на консултациите", заяви Радев. И изтъкна, че разговорите, които провежда, не засягат датата на изборите, а начина на тяхното провеждане, който в крайна сметка ще се определи от Министерския съвет и парламентарното мнозинство. Държавният глава обеща, че ще указът му, в който ще бъде определена датата, ще излезе до края на януари.

По-рано и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева също се включи в атаката на управляващите срещу президента.  "Нека президентът излезе и да каже защо иска да промени датата на изборите, след като предварително беше обявил тази дата, и на кого не отърва тази дата”, каза Караянчева пред журналисти в Кърджали в сряда сутринта. Шефът на парламента е в града по повод освещаването на бойните знамена за Богоявление.

Нападките на управляващите идват след започналите при държавния глава Румен Радев консултации за необходимите мерки за изборите, които трябва да се вземат предвид коронакризата. Първите срещи на Радев, които бяха с представители на здравните власти, се проведоха във вторник. Същия ден премиерът Бойко Борисов го обвини, че се опитва да смени датата на изборите, която президентът първоначално беше обявил – 28 март.

 

РАДЕВ, БОРИСОВ И ДПС

Президентът реагира рязко на журналистически въпроси за заявката на ДПС, че няма да го подкрепи на следващите президентски избори. "Това не ме учудва. Логично е партията на господин Пеевски да подкрепи Борисов за президентските избори. Те са, както знаете, ортаци в бизнеса и в политиката. Още повече, господин Борисов е и довереното лице на турския президент Ердоган, който поздрави конференция на ДПС", посочи Радев. Но с електората на движението беше по-внимателен: " Аз мисля, че избирателите на ДПС са свободни български граждани и преценяват сами. Лятото младежите на ДПС видяха сараите и сигурно ще се замислят за какво отиват гласовете им. Те са все умни и честни млади хора."

 

БСП: КАКВОТО КАЖЕ ПРЕЗИДЕНТЪТ

„БСП е готова за всяка дата за избори в рамките на законоустановения срок. Важно е обаче да се запази здравето на българските граждани. Но, каквото реши президентът, това е в неговите правомощия“, коментира водачът на левицата Корнелия Нинова пред БНР. 

За отношенията на партията с държавния глава Нинова каза следното: „Отношенията ни с президента винаги са били принципни - партията не се меси в работата на президента, ние сме го издигнали, с наша подкрепа е избран, но той е президент на всички българи. Неговите решения са негова отговорност. Ние като партия имаме линия на поведение - политическо, парламентарно. Смятам, че тази „драма“ беше силно преувеличена и интерпретирана.“ 

След парламентарните избори БСП ще реши дали да подкрепи евентуална кандидатура на Румен Радев за втори мандат.

 

ПАРЛАМЕНТЪТ ОСТАВА В ГОТОВНОСТ

Цвета Караянчева увери, че парламентът ще бъде готов да заседава извънредно, ако се налага предприемането на особени мерки за вота. „Народното събрание е на разположение. Мандатът е до 26 март. Имаме готовност, дори и да сме в предизборна кампания между 26 февруари и 26 март, ако датата на изборите е 28 март, да свикваме извънредно заседание на Народното събрание. Законопроектите могат да минават в рамките на една седмица с намалено време между първо и второ четене. Имаме готовност и ще отговорим на динамичната ситуация“, заяви Караянчева. За това какво е необходимо обаче ще се чака първо становището на здравните власти.

Темата за датата на изборите коментира и вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов. В интервю пред bTV той укори Румен Радев, че не е провел разговори с парламентарните политически сили, преди да обяви кога възнамерява да насрочи вота.

Още

ГЕРБ безцеремонно излъга за позицията на американските сенатори

05.03.2021

Обновена

14338
Народното събрание се оплете в отсъствията на Пеевски

05.03.2021

Обновена

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

6435
Радев: Вярвали ли сте, че ще ви забранят да сте на Шипка?!

03.03.2021

Обновена

44139