Quantcast

Медия без
политическа реклама

Борислав Сандов обяви, че ще върне проекта за нов завод на Вълка

Насред павликенската сага бе оповестен нов шеф на РИОСВ - Велико Търново

02 Февр. 2022Обновена
FB/За Павликени
Момент от протеста вчера.

Бурно развитие претърпя в понеделник и вторник сагата с проекта за завод за каменна вата, който фирмата "Петрургия" на Румен Гайтански - Вълка смята да реализира край павликенското село Върбовка. Местната общественост среща на нож инвестиционното предложение, тъй като то включва изграждане на инсталация за горене на отпадъци с капацитет 56 тона на час. В крайна сметка вицепремиерът и екоминистър Борислав Сандов обяви, че ако проектът стигне до него, ще го върне поради множество нарушения.

 

В понеделник 

В първия ден от седмицата в РИОСВ - Велико Търново се проведе Експертен екологичен съвет, който одобри ОВОС на завода. Процедурата нататък предвижда в 7-дневен срок с финално решение да излезе директорът на екоинспекцията. Практиката е мнението на директора да повтаря предложението на съвета, затова заседанието бе ключово.

То протече по твърде интересен начин. Представителите на община Павликени подкрепиха проекта, макар че по-рано общинският съвет, принуден от протестите на хората, се бе произнесъл срещу завода. Той дори бе

препоръчал всички институции да се съобразят с общественото недоволство.

Самото заседание на експертния съвет също бе съпроводено с демонстрация пред сградата на РИОСВ. Въпреки това се случи обратното. "В полза на инвестиционното предложение гласуваха както зам.-кметът на общината, така и кметският наместник на Върбовка", съобщи пред "Сега" Пенчо Пандъков от сдружение "Балканка". А представител на плевенската Басейнова дирекция не дошъл, въпреки че първоначалното мнение на институцията било за доработване на ОВОС. Събранието закъсняло с началото си, за да го изчака, но той така и не се появил. В крайна сметка ОВОС бе одбрен с 9 гласа "за", 2 "против" и 6 "въздържали се". И именно двата положителни общински гласа, а и отсъствието на плевенския чиновник, са причина да се събере мнозинство. Двата отрицателни вота бяха на представителите на "Балканка" и "За Земята".

Очаквано хората в Павликени не посрещнаха добре вестите от Велико Търново.

"Кметът ни предаде! (...) Скоро ще имаме възможността да изразим недоволството

си към общината по-категорично", написа на фейсбук профила си гражданската група "За Павликени", която противодейства на проекта.

Реагира и великотърновската структура на партията "Зелено движение". Тя поиска от своя вицепремиер е екоминистър Борислав Сандов да направи така, че "подобно корпоративно дирижирано посегателство срещу българската природа и живота и здравето на български граждани никога повече да не бъде факт". Великотърновската структура обяви още, че снема доверието от местната РИОСВ. Директорът й Цонка Христова бе назначена по време на първия служебен кабинет на Стефан Янев.

Случайно по абсолютно същото време казусът се разви и в парламента, в рамките на писмения депутатски контрол - Сандов прати отговор на народния представител Явор Божанков (БСП) за евентуални действия на МОСВ по проекта. Видно от кореспонденцията, отговорът е бил писан преди заседанието на експертния съвет.  Любопитно бе, Сандов не се ангажира с позиция, защото това "би могло да се счете за намеса на друг компетентен орган" - и остави казуса в ръцете на директора на РИОСВ. А накрая увери, че министерството  "ще предприеме необходимите мерки и действия", ако установи нарушения по процедурата на инвестиционното предложение.

 

Във вторник

Ден по-късно нещата, поне на пръв поглед, се придвижиха силно в полза на общественото недоволство. Сандов посети Велико Търново и представи нов директор на РИОСВ. Стана ясно също, че ако директорът пусне проекта, той самият ще го върне.

На фейсбук профила си вицепремиерът написа: "Мая Радева е новият директор на РИОСВ - Велико Търново. Днес проведох среща с областния управител на Велико Търново Людмила Илиева, на която обсъдихме въпроси касаещи околната среда и водите за област Велико Търново и теми, предизвикали обществено вълнение. На тази среща представих новия директор на РИОСВ и споделих, че относно проведения експертен екологичен съвет трябва да успокоим гражданите на Павликени и околността, защото процедурата по казуса Върбовка е още на предварителен етап.

Няма нищо одобрено и тепърва предстои

да се види дали ще има мотивирани становища и какво ще бъде решението на новия директор на РИОСВ – Велико Търново. Ако преписката стигне до моя кабинет и моето бюро, ако има такова развитие на ситуацията, аз ще го върна за преразглеждане поради факта, че запознавайки се с казуса виждам множество процедурни нарушения в целия този период от време, което

налага ново разглеждане и връщане в начален етап на тази процедура.

Новият директор на РИОСВ Велико Търново г-жа Мая Радева има опит в управлението на защитени територии. Била е директор на природен парк „Българка“ в продължение на 12 години и еколог на община Трявна в продължение на 11 години. Убеден съм, че тя ще успее да се справи отлично с новите си задълженията и да бъде гарант за областите Велико Търново и Габрово за защита на околната среда и водите, които имат своето пряко въздействие върху здравето на хората.

По казуса с Върбовка ще бъде направено по-дълбоко проучване,

защото е възможно да има и други нарушения, освен процедурни. Искам да успокоя хората, че ние имаме задача да следваме обществения интерес и да го защитаваме".

 

В сряда

Страстите не утихнаха и в сряда. Група народни представители  - Татяна Султанова, Йордан Терзийски, Милен Матеев, Явор Божанков,  Момчил Иванов и Христо Иванов - се обявиха в специална декларация за опазване на околната среда и здравето на хората. Те поискаха стриктно спазване на законодателството, а и изразиха опасения от големия капацитет на предвижданата инсталация за изгаряне на отпадъци. Групата депутати са представители на ПП, ИТН, БСП и ДБ, тоест на управляващата коалиция.

 

Още по темата: 

Огромното гражданско недоволство принуди общинският съвет на Павликени да гласува декларация срещу изграждането на инсталация за горене на боклук край местното село Върбовка.
Все по-мощен отпор среща намерението за изграждане на инсталация за горене на боклук край село Върбовка, община Павликени. Местните жители предприеха редица действия, като показателна за настроенията е подписката срещу проекта.

 

Още по темата