Медия без
политическа реклама

Борис Бонев видя финансово-икономическа сглобка в СОС

Напуснахме, за да не легитимираме завладяването на общинския съвет, обяви той

11 Февр. 2024
Илияна Димитрова к

Столичния общински съвет вече има сглобка, но тя не е политическа, а финансово-икономическа. Това заяви общинският съветник и лидер на „Спаси София“ Борис Бонев в ефира на bTV. Не искахме да легитимираме завладяването на СОС, затова напуснахме, добави още той. 

Заседанието на Столичния общински съвет в четвъртък продължи близо 13 часа. За да бъдат избрани зам.-председатели на СОС, както и съставите на комисиите, съветниците удължиха дебатите си. Час преди края на заседанието от ПП-ДБ-СС напуснаха залата, недоволни от разпределението на комисиите, след като от общо 14 получиха само една.

Съветници от ГЕРБ и БСП ще водят най-важните постоянни комисии в Столичния общински съвет (СОС).  "Има такъв народ", която има най-малко съветници, е начело на две. За ПП-ДБ-СС остана една.

"Напуснахме заседанието, защото нямаше смисъл след всички опити за нормализиране на ситуацията за избор на комисии да останем и да легитимираме завладяването на СОС в ГЕРБ. Пролича си кой е мнозинството", обясни Бонев.

Той подчерта, че няма как с 23 общински съветници (колкото имат ПП-ДБ-СС) от общо 61 да си управляващ. „Да си управляващ означава да имаш мнозинство. Това мнозинство много ясно си пролича в четвъртък, когато всички останали партии гласуваха заедно.“, заяви председателят на „Спаси София“ Той е категоричен, че трябва да се търси отговорност от онези, които са си осигурили достатъчно гласове, за да „прокарат техния проект за решение на комисиите – ГЕРБ, БСП, „Синя София“, ИТН, отцепниците от „Възраждане“ и ВМРО.“

По думите му по време на разговорите те са отстъпили на БСП да имат председателски места и на ГЕРБ в желаните от тях комисии.

"Георги Георгиев знае, че в СОС има адаптер, който автоматично гаси осветлението в 21 часа. Използват нещо толкова елементарно, за да сипят лъжи в ефир. Трябва да се търси отговорност от тези, които си прокараха политиката за комисиите - ГЕРБ, БСП, "Синя София" и отцепниците от "Възраждане". Те всички успяха да се обединят без никакви проблеми. Това означава, че тяхната сглобка е на база финансов и икономически стимул. Двете най-важни комисии бяха дадени на ГЕРБ, това им го осигуриха всички останали партии, посочи още общинският съветник от ПП-ДБ-СС.

По думите му Героги Георгиев не е участвал в преговорите за председатели на комисии.

"Предложих председателите на комсиии да не се избират в четвъртък. Ако три месеца не сме успели да се разберем за председател, за ден да успеем да се разберем за комисии е малко вероятно. Всички останали казаха, че днес трябва да се действа. Ние се съгласихме БСП да имат председател на Комисията по здравеопазване и транспорт. А ГЕРБ да вземат комисиите по икономика и образование. Ние давахме на БСП това, което така или иначе получиха, защо те избраха ГЕРБ. Всяка една среща, която имахме с БСП те започваха с "искаме ревизия на управлението на ГЕРБ", обясни Бонев. 

Не се притесняваме от нови кметски избори, притесняваме се че Борисов с такава увереност говори за решенията на съда, каза още общинският съветник. 

По думите на Бонев ако се стигне до нови избори, от „Спаси София“ ще се водят разговори с ПП, за да се прецени дали отново ще се явят заедно. „Знам със сигурност, че ще победим, защото хората виждат опитите на ГЕРБ да запазят с всякакви методи властта си в СОС. Романтичния период за „Спаси София“ да сме диалогични приключи. От тук насетне това, което мога да обещая, е че няма да има една запетайчица от далаверите на ГЕРБ, която да не бъде показана, разказана и дадена на прокуратурата. Смятаме че решението, с което бяха обявени председателските места, е нелегитимно, така че нашият юридически екип в момента подготвя правната ни защита по темата“, каза Бонев.

Последвайте ни и в google news бутон