facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Болно дете обикаля 5 часа болниците в София, докато бъде прието

1769
 Илияна Кирилова

Болно дете 5 часа е било разкарвано по столичните болници - общо 4 на брой, преди да бъде прието за лечение. За скандалния случая разказа Би Ти Ви.

Вчера вечерта на 14-годишното момиче внезапно му е прилошало. Според родителите състоянието му е било тежко - с парализа на лицето и схванат крак, затова са се обърнали към спешната помощ.

Линейката кара детето първо в "Пирогов". Оттам не ги приемат, защото нямали детски невролог. Оттам линейката отива в Националната кардиологична болница, откъдето заявяват, че нямат места за хоспитализиране. След това пътят не детето продължава към Инфекциозна болница - там то е прегледано, но пренасочено към друго лечебно заведение с неврологично отделение. Тогава спешните медици решават да го заведат отново в "Пирогов", но оттам за втори път ги отпращат и насочват към столичната педиатрия. Оттам за пак ги връщат в "Пирогов", където според бащата дъщеря му е прегледана и изследвана, но пак е препратена към педиатрията. Чак там детето е прието, 5 часа след подаването на сигнала.

Бащата Найден Иванов коментира, че не знае защо цяла нощ е бил връщан и е отказван прием в болница на дъщеря му. "Не мога да го възприема това нещо, в 21 век живеем, няма кой да ми приеме детето в трагично състояние", каза той.

От министерството на здравеопазването започнаха проверка по случая. Лечебните заведения отказват коментар, докато тя не приключи. От педиатрията са коментирали, че когато е прието, състоянието на детето не е било животозастрашаващо.

 

 

 

 

22

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Първа жертва на вируса у нас: почина жената в "Пирогов"

11.03.2020

Обновена

23597 114
Общата грипна ваканция няма да бъде удължавана

10.03.2020

399 1
Британското посолство разясни новата точкова система за мигранти

27.02.2020

438 2

Коментари

майор Цепеняков

Сефте... На бг-то не са нужни нито деца, нито болни, нито население. Всичко е само матрял...

Хумангоид

Не го вярвам това. Не е вярно бе, хора. Има нещо преувеличено, има нещо премълчано...

Желязко Желев

            Както преди писах няма да е последния случй когато дете почива мотайки го между болниците. Здравната система деградира и нищо не се прави.Под тая статия ще има не повече от 20 коментара.Дано греша.Но когато почина дете преди няколко месеца написах,че няма невинни.Равнодушието е най-големия ни враг.Е има извесно оправдание.Съдейки от статията за извънредния труд който се увеличава на 300часа където имаше един коментар в.Сега се чете почти само от пенсионери.А пенсионерите са се уморили да спасяват другите и света.И е нормално да мислят за себе си.Но другите?

Mother30

Казват го ясно на няколко пъти в дописката - нямат детски невролог, затова връщат детето. Така и трябва, нали не очаквате неспециалист да се занимава с такова сериозно състояние на детето.

 

А защо вече в повечето болници, а и в цели области на страната, няма детски невролози, както и много други медицински специалисти - питайте ББ.

inventus

Като нямат детски невролог обикновен невролог нямаше ли да свърши работа? Все пак това е отраснало дете на 14 години при това и момиче.Опитват се да се измъкнат по терлици въпросните болници. Сигурно не им се занимава с тежки случаи...И това е в София! Представяте ли си какво е по провинцията? Където е напълно възможно да няма не само детски ами и никакъв невролог или въобще доктор а в повечето случаи разстоянията до най близката все още функционираща болница са от порядъка на няколко десетки километри? Нямаш шанс да стигнеш жив ако не дай си поже изпаднеш в животозастрашаващо състояние.И точно това се случва на практика.Качват живи  в линейката а закарват трупове. Поне още са топли. 

cymen

Бащата хем е прав, хем не е. Наистина сме 21 век и точно защото сме 21 век се случват такива работи. За сметка на това имаме банани.

9101

Какво трябва да стане, за да се престане с връщането и разкриването на болните? 

cymen

Лекар с ефективна присъда трябва да стане. Няма начин обаче.

Misho Stoyanov

Трябва да се поразбързат с присъдите, че много лекари не останаха.

Памфуций
снимка на Памфуций

А часните болници ? те само  кинти грабят от  вноските.

Противоконституционно е  социален ресурс/здравни вноски / Да се Използват з аформиране на печалба....

защо не се забрани на касата  да подарява пари на частни болници,кабинети та даже оптики?

Доколкото виждам нито една частна болница сред изброените.

Sine_metu

Да де. Дробовика там го стега чепика - частните си имат необходимото и приемат наред, затова и иска да се закрият. За първи път ли четеш „логични“ червени „коментари“?

peniko

До Ж. Желев: "....в.Сега се чете почти само от пенсионери".

Колега, аз май съм в групата на "почти",  щото имам още 3 г дотогава (ако допратя)?

Младите - търсете ги по ФБуката, Твитеро и там някъде.

 

А за здравеопазването в БГ: през Ноември мин г със сестра ми тичахме покрай майка ми. Казаха, че трябва да направим спешно изследване (кръв, урина и пр.). Сестра ми ни закара до Цибалаб, там некъде зад зона Б-5. Отидохме рано. Дадоха ни номерче, нещо къде 280!!! Имах, чувството, че цяла София е отишла да си прави изследвания там. След над 1.5 ч чакане наближихме. Вторачили сме се със сестра ми в дисплея, като сетери кога мярнат пернато. Вървят номера 2-3 преди нас и изведнъж .....почват да се явяват номера след нас. Ха-сега! Веднага отидохме при една дама, дето седеше зад едно бюро с вид на началничка (около нея нямаше хора). Тъй и тъй. Ами вие сте си пропуснали номера дума, та трябва да си запишете нов!!! Малеее. Майка ми е на 94 (дано има още дни) и трудно седи, камо ли да стои..Рядко изпадям в неконтролируеми състояния, но се случи.Цялата навалица се изправи на пръсти. А оная (не беше нито много млада нито много стара, нагримосана, изтипосана) повтаря " Не мога да ви помогна"! Ах, как исках ....няма да кажа какво, щото ще ме обявят за "хомофоб"?. Едно младо семейство, чакаха с дете и ни отстъпиха тения ред, със съдействието на една от лаборантките (да са живи и здрави). Ма оня загладената я запомних.

За сравнение: майка живееше и се оправяше сама на едно много диво село до Август м.г. (така желаеше тя). После изведнъж "нещо и взе силата" и сестра ми я прибра в София. Та майка благославя и до ден днешен местното Джипи: той ходел човека през ден (офиса му е на 5 км). Мери кръвно, предписва лекарства и сам ги носи, вземал и кръв за изследване собственоръчно. Ходих при него за едно

там "направление" или "пътека" - не ми ясна терминологията (още не бяхме прехвърлили регистрацията). Човекът седна, написа, подписа и пожела "още години".

 

Та май наистина опира доколко сме хора, а не в кой век живеем!

 

П.П. извинявам се, ако съм досадил. Аз пиша рядко, но вингаи "напоително"

Амира

До peniko: ? браво на селското джипи и на вас, да е жива и здрава майка ви, и пишете още!

И аз съм така - чакам пенсията (ако я дочакам, де), гледам мама и двете с нея пустосваме здравната каса.

За новината - нямам думи да си изкажа възмущението! Поредното размотавано болно детенце,  за което не се намерил ни доктор, ни болнично легло в европейска столица, в страна от ЕС, срамота ?

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Теза:

Проблемът не е в #Системата.

Коренът му е в народопсихологията.

А тя след 1944 се върна в най-тъмния Хаос на Отрицанието

 

Доказателство:

Системата се промени мощно преди +20 години.

Но така разкарваха деца между болници и преди 40 години.

През живота ми са ме разкарвали между болници само 2 пъти:

веднъж заради дете в корема и втори път, когато то беше на 4 месеца.

Беше в началото на 1980-те, развит социализъм, всичко за Човека -- а знаехме и името Му ;)

 

 

Всички разказват, че преди 1944 е имало лекари добри. Имахме семейна лекарка  през 1950-те, педиатър, но лекуваше цялото семейство, чуден лекар и човек. В оная беднотия ни вадеше от всяка беда с разум и постоянство. От старата гвардия, отиде си много преди да израстем. След нея почнаха бедите с новите лекари. Заразени от новите нрави.

В моето семейство всички загинаха с помощта на лекари -- и преди 1989, и след.

Но не от #Системата. А от туй дето е в главите и най-вече от туй, дето го няма.

Българите вече не се обичаме, но кротко или по-буйничко се мразим.

"Няма обич в нази страна" -- каза 25-годишен колега през 1995 и отпраши към Канада.

Заряза апартамент зад опашката на коня и почна от нулата, там си роди децата.

 

Докато не се увеличи обичта, стойте възможно най-далече от болници.

Ако сте в детеродна възраст, добре помислете дали да отглеждате децата си в София и големите градове. Запазени нрави все още има в  българските градове от средна величина. Но лекарите им са се учили в София.

Едно на друго, ще излезе, че е неразумно да се ражда в България.

Добрите страни: където има обич, разбира се.

Чехия, на първо място. Испания.

Съвсем извън Европа, също.

 

 

 

 

Sine_metu

Съб., 22/02/2020 - 07:40 (нов)

Simplicissima

Теза:

Проблемът не е в #Системата.

Коренът му е в народопсихологията.

А тя след 1944 се върна в най-тъмния Хаос на Отрицанието

 

Доказателство:

Системата се промени мощно преди +20 години.

 

Теза:

Коренът е и в Системата, и в психологията, без „народо“, универсална е.

 

През 2002 Даниел Канеман получи Нобеловата за икономика за новата си поведенческа „Теория на перспективите“. Едното от основните й положения е отдавна известният факт за различната, на порядък по-силна, човешка чувствителност към загубите спрямо печалбите. „Загуби“ са всички лоши, неблагоприятни събития, „печалби“ всички добри, положителни.

На обикновен език това значи, че за добрата оценка или промяна в нагласите са нужни неколкократно повече добри събития, отколкото лоши за негативната. Съвсем просто казано, преувеличаваме лошото, отключваме го от малко и помним дълго, а доброто почти не забелязваме и бързо забравяме; пример: за стабилността на връзка между двама са нужни 5 добри събития за компенсирането на само 1 лошо.

Сия чувствителност е еволюционно наследена от милионите години зверство, когато за оцеляването ни е трябвало да реагираме светкавично и с пълна сила на всяка заплаха, макар и рядка, а сме оставали равнодушни към многократно по-често срещаното, дори постоянното добро в околната среда. В частност това обяснява защо не забелязваме милионите ежедневни лекарски грижи, а скачаме като попарени на всяка, най-често въображаема заплаха от лекарска небрежност.

 

Права си, че нещо става в десетилетията след преврати и че смисълът му е на все по-голямо зверство в обществото. Правилно го наричаш и Хаос на Отрицанието. Само че не произтича от народопсихологията, а заграбилите властта използват системно психотехники, особено въздействащи във времената на масови комуникации, да превръщат народа в стадо зверове. Всеки народ. Българите не сме различен биологичен вид, просто сме обект на по-силно, по-продължително и по-немилосърдно, до пълна безчовечност въздействие.

Това е Системата, а Отрицанието се дължи на друг факт, обществено-политически. Фактът е, че обратно на твърденията на марксисти-комунисти и млечните им братя-псевдоантиподи, които заради дълбоката им връзка с първите наричам криптокомунисти, нито социализмът, нито капитализмът са продукти на естествено обществено развитие. Те са инструменти на победилата власт за постигането на собствените й цели. Затова е неистовото Отрицание на всичко различно, в крайна сметка на човешката ни същност

 

 

Muktata
снимка на Muktata

Очарователна е системната грижа на медиите , да предоставят местенца за физиологично облекчение на патологичните докторофоби. Виртуален онанизъм , след който докторофобите се успокояват и поемат безпроблемно реалните "дарове" на живота на Територията.?

Sine_metu

Няма докторофобия, лично ти трябва да го разбираш и като лекар, и като част от проблема. Проблемът е в недостъпността за 1/3 от населението на здравните грижи. Недостъпност както заради позорно ниските публични разходи за здравеопазване, 43% от общите при 83% средно в ЕС, колко са във Францията, където се спаси ти?, така и поради все по-острия недостиг на лекари и медицински специалисти, за който имаш и лична заслуга.

Цяло чудо е, че изобщо все още имаме здравеопазване и въпрос на късо време е да го загубим. Обективно обаче и сега 2 милиона нямат достъп до него. На това реагират хората

Muktata
снимка на Muktata

 все по-острия недостиг на лекари и медицински специалисти, за който имаш и лична заслуга.

 Подобни сенилно-злостни ментални полюции ме изпълват с дълбоко душевно задоволство. Те за сетен ,и сетен път ми потвърждават правилността на решението , с цялата фамилия да си бием камшика от тази токсична територия. Разсейват всякакви сантименти и останки от носталгия.Токсична екологично , токсична и ментално територия. Приятно пържене.? 

Sine_metu

Дрън-дрън. Живей си както щеш, но ресто на акъла ти от разстояние

Bozhilko

Ама нали младите се връщат в България.

Дежурния

Калинкаджийското мисирстване достига нови върхове. Например в "Пирогов" хората са постъпили честно и професионално. Нямат необходимия специалист в момента и не приемат детето. По-добре ли щеше да е ако го приемат и само да си лежи в болницата, в съседство с множество тежки случаи? Или лекар  с друга специалност да се упражнява в диагностика и лечение, пък каквото стане?

Същите дебили, дето сега сочат с пръст, ръкопляскат и приветстват саботирането на строежа на голяма детска болница с всички специалности, където да отиват подобни случаи.

Дежурния

все по-острия недостиг на лекари и медицински специалисти

И тази глупост продължава да се търкаля. Лекари и медицински специалисти непрекъснато се увеличават, мерено на глава от населението. Сега са повече отколкото преди 30 години. Андрешковските претенции на 80% мисирстващи калинки обаче растат по-бързо.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×