Quantcast

Медия без
политическа реклама

БОЕЦ прати апартамента на Цветанов в апелативната прокуратура

Иван Гешев награди прокурорката, която отказа да разследва скандала

29 Май 2020Обновена
Илияна Кирилова

Гражданско сдружение БОЕЦ обжалва постановлението на специализираната прокуратура, с което отказа да образува наказателно производство срещу бившия зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов заради "Апартаментгейт". От организацията съобщават, че вече са внесли жалбата в Апелативната спецпрокуратура. През март 2019 г. БОЕЦ сезира три институции - държавното обвинение, ДАНС и комисията "Антикорупция", за най-новия апартамент на Цветан Цветанов в луксозната сграда "Летера" на фирмата "Артекс".

Преди дни стана ясно, че спецобвинението отказва да разследва случая. В мотивите на прокуратурата почти изцяло са преразказани думи на Цветанов. По същото време от НАП обявиха, че данъчната проверка на строителната компания „АРТЕКС“ е приключила без да установи нарушения. Детайлните проверки на строителната фирма, която се забърка и в друг скандал около строителството на небостъргача Златен век, бяха възложени от Специализираната прокуратура и КНКОНПИ на НАП-София.

Повод за сигнала на БОЕЦ срещу Цветанов бяха серия публикации и анализи - на сайта "Свободна Европа", "Антикорупционен фонд“, Биволъ и др. Накратко, медиите разкриха, че вторият по онова време човек в ГЕРБ си е купил нов апартамент, заемащ цял етаж в една от най-луксозните сгради в София, с ВИП асансьор, който води от личния гараж на семейство Цветанови в дома им. Цветанов се е сдобил с жилището през 2018 г., като е прехвърлил на фирмата-строител на сградата два от своите стари апартаменти. И макар на практика имотите му да са намалели с един, имуществото на председателя на ПГ на ГЕРБ и зам. председател на ГЕРБ се е увеличило значително. Сделката поражда редица въпроси и съмнения, вкл. и как квадратният метър в луксозната сграда излиза на семейство Цветанови едва 627 евро, при положение че цените там започват от 2600 евро на кв. м.

В същото време главният прокурор награди магистрата, който отказа да разследва Цветан Цветанов за "Апартаментгейт". Днес Иван Гешев връчи грамота на зам.-ръководителят на специализираната прокуратура Валентина Маджарова, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. Причината за отличието е висок професионализъм.

Това е втората награда, която Маджарова получава за работата си като прокурор. През 2016 г. Асоциацията на прокурорите в българия ѝ връчи приз "Прокурор на годината". Тя е завършила  висше юридическо образование в Бургаски Свободен университет. През 2002 година е назначена на длъжността следовател при ОСлС – Бургас.  Работи в прокуратурата от 2006 година. Последователно преминава през длъжностите „прокурор в РП – Средец”и „заместник – районен прокурор на РП – Средец.

Прокуратурата е оневинила Цветан Цветанов за #АпартаментГейт. Това съобщи Гражданското сдружение БОЕЦ, което през март 2019 г.

 

Още по темата