Медия без
политическа реклама

БОЕЦ осъди прокуратурата за клевета

Държавното обвинение трябва да плати 4000 лв. обезщетение на гражданското сдружение

22 Март 2022
БГНЕС
Зам.-главният прокурор Даниела Машева е направила клеветнически изказвания

Гражданското сдружение БОЕЦ осъди прокуратурата да плати 4000 лв. обезщетение заради клеветнически твърдения, съобщи "Медиапул". Причината за иска са изказвания на зам.-главния прокурор Даниела Машева пред комисията ЛИБЕ в Европейския парламент.

Тя е обявила писмено пред евродепутатите, че държавното обвинение е атакувана, защото е увредила “икономически интереси“ на мнозина. Заради това засегнатите са предприели атаки, “включително и такива с медиен и политически характер“. Писмото е изпратено в края на септември 2020 година в разгара на гражданските протести с искането на оставката на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Две седмици по-късно Европейския парламент излезе с резолюция срещу България, с което констатира влошаването на състоянието на върховенството на правото в страната.

Прокуратура твърди в писмото си, че връзката на БОЕЦ с банкера Цветан Василев, който се укрива в Сърбия е “очевидна и може да се направи обосновано предположение, че действията на представителите на тази неправителствена организация (критиките ѝ срещу прокуратурата) са мотивирани именно от интересите на подсъдимия Василев“. След завеждане на делото за клевета обаче, прокуратурата не е дала никакви доказателства, за да докаже твърденията си.

Съдът намира за напълно доказани претенциите на БОЕЦ, че твърденията за връзката на сдружението с Цветан Василев са лъжливи и внушават задкулисни зависимости с лице, обвинено за фалита на КТБ. “По този начин Прокуратурата на Република България по недопустим начин, въпреки че е държавна институция, злепоставила ищеца без каквато и да било конкретика и без доказателства. В действителност сдружението се финансира прозрачно – чрез постъпления от членски внос и дарения от последователи и съмишленици“, казва БОЕЦ до съда.

В рамките на делото прокуратурата прави абсурдното твърдение, че изнесената информация “няма обективно позорен и злепоставящ характер, поради което е без значение дали е вярна“, става ясно от решението на съдия Десислава Тошева, което може да бъде обжалвано. Съдът все пак приема, че твърденията, подписани от заместник-главния прокурор, имат позорящ характер. Съдия Тошева напомня, че прокуратурата е длъжна да разпространява достоверна информация, защото има засилено влияние над обществените отношения и общественото доверие към тях по дефиниция е голямо.

“Поради това не може да се приеме тезата на ответника, че се касае просто за предположения за факти, които могат да се окажат правилни или неправилни сред провеждане на производство по Наказателно-процесуалния кодекс“, пише в решението.

Още по темата