Медия без
политическа реклама

Библиотекарите се разцепиха за мотото на протеста „Долу Винету”

От синдиката в Силистра не приемат литературният герой да се използва като символ на бездуховност

01 Ноем. 2021Обновена
Илияна Кирилова

Символичен протест, който провеждат служители на библиотеки в страната в Деня на народните будители, породи неочаквано разделение между недоволните заради лозунга „Долу Винету”, под който се провеждаше. Романът „Винету” стана известен като любима книга на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов.

Акцията обхвана библиотеки в редица градове - София, Варна, Велико Търново, Кърджали, Ловеч, Силистра, Хасково и др. За протеста първи съобщи Ганчо Ганчев, член на Управителния съвет на Независима синдикална федерация „Култура“ – КНСБ, и председател на синдикалната организация на КНСБ в Националната библиотека „Св. Кирил и Методий”.

Поводът за недоволството са ниските заплати. Културното министерство няма подписано споразумение със служителите на библиотеките за актуализиране на възнагражденията им според ръста на минималната работна заплата за страната. Това е единственото направление в културния сектор, което е ощетено – подобни договорености съществуват при театрите, музикалните и танцовите изкуства, музеите и галериите. При библиотекарите възнагражденията се увеличават само ако са налице средства в бюджетите.

В Ловеч служителите на Регионална библиотека „Проф. Б. Цонев” организираха акцията под мотото „Стресни се, племе закъсняло!“, разказва БНР. Библиотекарите няма да прекъсват работата с читателите, поясни Албена Йончева, председател на местната синдикална организация към КНСБ. „Ние се стараем да бъдем духовната хранилница на една нация, да опазим книжното богатство  и в крайна сметка оставаме встрани от министерството на културата“, посочи Йончева.

Не приеха мотото "Долу Винету" и в Силистра. "Не приемаме литературният герой Винету да се използва като метафора на бездуховност и неграмотност", заявила е Галина Раева, изпълняваща длъжността директор, цитирана от БНР. На същото мнение е и Красимира Няголова от местната синдикална организация. "Винету е един герой от книгите на нашето детство. Би трябвало да помислим кои са символите на сегашното детство и как да накараме хората повече да четат", смята Няголова.

А иначе Винету е бил заеман от библиотеката само 31 пъти в последните 17 години. Обяснението е, че почти всички имат това издание в домашната си библиотека.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата