Медия без
политическа реклама

Атанас Атанасов поиска оставката на шефа на ДАНС

Съпредседателят на ПП-ДБ постави условия на ГЕРБ и ДПС, за да се върне начело на комисията за спецслужбите

24 Септ. 2023Обновена
Според десния политик агенцията е "тежко политизирана" при сегашния си председател.
Илияна Димитрова
Според десния политик агенцията е "тежко политизирана" при сегашния си председател.

Съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов обяви, че председателят на ДАНС Пламен Тончев трябва да подаде оставка. Повод за искането му даде вчерашната остра публична реакция на агенцията срещу изявление на колегата му в дясното обединение Кирил Петков.

Бившият премиер заяви в интервю, че специалните служби трябва да бъдат реформирани, тъй като не работят достатъчно "проактивно" и ефективно, и даде като пример ДАНС. От контраразузнаването реагираха малко по-късно, като обявиха, че "безотговорно и опасно е, когато политици и псевдоексперти коментират и дават оценки на елементи от дейността на ДАНС, без да разполагат с информация за тях и с цел придобиване на временни дивиденти".

"Сегашният председател на ДАНС тутакси трябва да си подаде оставката", заяви Атанасов днес в интервю пред bTV. Той изтъкна, че Тончев е нарушил принципа за политическа неутралност на ДАНС, като е заел политическа позиция по изказването на Петков. Атанасов напомни, че това не се случва за първи път - на изслушване в парламента през май т.г. Тончев атакува публично бившите министри от кабинета "Петков", включително с разкритието, че съветник на тогавашния премиер е разследван за теч на секретна информация.

"Тази служба през своя председател е тежко политизирана", смята Атанасов. Той напомни за провалите на българските спецслужби да прогнозират началото и продължителността на войната в Украйна, както и за закъснялата реакция на ДАНС спрямо експулсирания заради шпионаж руски духовник, и призова секторът за сигурност да бъде преподчинен на Министерския съвет. Атанасов се обърна към кабинета "Денков-Габриел" с апел да излезе с позиция дали все още има доверие в ДАНС и нейния председател.

По повод евентуалната смяна на Тончев Атанасов разказа, че останалите политически сили в сглобката - ГЕРБ-СДС и ДПС, му предложили да оглави ДАНС. Той обаче отказал с мотива, че има твърде дълга политическа биография, за да застане начело на агенцията. По думите му, и досега няма съгласие в сглобката за смяната на Тончев.

Десният политик си отвори вратичка да се върне обратно начело на парламентарната комисия за контрол над спецслужбите. Той подаде оставка, защото ГЕРБ-СДС и ДПС му отказаха подкрепа за идеята му да бъдат обединени цивилното и военното разузнаване. Атанасов заяви, че ще предложи конкретни стъпки за промени в сектора за сигурност, и би се върнал на поста, ако получи гаранции, че те ще се реализират. В момента комисията вече се оглавява от депутата от ПП-ДБ и бивш вътрешен министър Бойко Рашков.

 

ПОДКРЕПА ЗА СЪЮЗНИК

По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също защити Кирил Петков, макар и косвено, от нападките на ръководството на ДАНС. Борисов оцени публичният отговор на агенцията като грешка. "Политиците могат да говорят, да си казват мнението, плановете, да си изразяват своята загриженост. Службите за сигурност трябва да бъдат тихи. Да си вършат работата, като последните дни, но тихо", посочи той.

"Не им е работа да отговарят на който и да е лидер. Включително и аз, ако ги репликирам, пак не им е работа. Както и на Петков, както и на Атанасов, както и на всеки един", допълни водачът на ГЕРБ по адрес на спецслужбите. Той обаче не отиде толкова далеч, че да поиска оставката на Пламен Тончев, както направи Атанасов.


"ПРОМЯНАТА" ИСКА РЕМОНТ НА СЛУЖБИТЕ

Българските служби за сигурност не гарантират сигурността на страната, заяви пред Нова ТВ министърът на финансите и съпредседател на ПП Асен Василев.

Службите нямат изпреварваща информация. Информацията им може да се прочете в международната преса няколко дни преди това, обясни още Василев. Той припомни случая с екстрадирания руски духовник: „Притеснително е, че този човек е работил на територията на България 5 години и ДАНС не са го засекли. Колегите от Република Северна Македония казаха, че той е вербувал македонски граждани.”

Ремонтът на службите е изключително наложителен, защото те са неефективни, заключи Асен Василев. 

Още по темата