Медия без
политическа реклама

Асен Василев: Пеевски ни върна в мутренските години

Империята отвръща на удара е ситуацията, коментира той ареста в Митниците

06 Апр. 2024Обновена
Илияна Димитрова
Асен Василев

Кабинет със силен политически оттенък, в който са намерили място много хора от списъка на проваления кандидат-премиер на ГЕРБ Мария Габриел – така съпредседателят на ПП-ДБ Асен Василев оцени по Дарик радио служебното правителство, предложено от Димитър Главчев.

В същото време обаче той обясни, че сегашната форма на служебното правителство е по-добра от тази в миналото, когато зависеше изцяло от президента Румен Радев. "Служебният кабинет отразява до голяма степен нагласите на обществото ... вече не може един човек да обърне посоката на страната", смята финансовият министър в оставка.

По думите му, десницата може да се върне към преговорите с ГЕРБ, само ако тя се отърси от влиянието на шефа на ДПС Делян Пеевски. "Той ни върна в мутренските години. Това стана, когато започнаха да се използват методи, които не са се използвали от 2020 г.", посочи Василев, като напомни за влизането на прокуратурата в президентството тогава.

"Пеевски е може би единственият политик в България, който не зависи от общественото мнение. Неговите избиратели са там, те гласуват за него, независимо какво прави", изтъкна десният политик.

Той заяви, че не вярва в честността на предстоящите избори, след като МВР ще се контролира от досегашния министър Калин Стоянов, който според него не е неутрален. "Ще има купени гласове – между 5 и 7 процента от вота", прогнозира Василев.

Той нарече ареста на шефа на Митниците Петя Банкова "показна акция" и напомни случая с атаката на прокуратурата срещу компанията "Нексо", която завърши със съдебни искове срещу България за милиарди. Той похвали Банкова, че се е справяла добре с работата си и намекна, че това е причината зад ареста. "В момента, в който започна да се вкарва ред в системата – Империята отвръща на удара е ситуацията", посочи Василев.

Що се отнася до главния секретар на МВР Живко Коцев, който внезапно оттегли подадената си оставка, Василев счита, че той би попречил на търговията с гласове на изборите и затова е бил притискан да напусне поста си. "Това е мутренско-мафиотски подход. Влизаме в конфликт, в който ще се използват всички методи за репресия", заяви министърът в оставка.

След предаването Василев коментира пред БТА, че относно твърденията на "Възраждане", свързани с манипулация на статистическите данни и решението на парламента, внесено от ГЕРБ-СДС и ДПС за гарантиране на финансовата стабилност и фискалната ликвидност, министърът в оставка увери, че няма никакви проблеми с финансовото състояние на страната. 

Народното събрание на практика забрани на финансовия министър Асен Василев да харчи пари от бюджета, освен за пенсии, заплати, неотложни социални плащания и падежиращи плащания по държавния дълг,  до назначаване на служебно правителство.

Приходите са точно както са планирани в бюджета, разходната част се прави стриктно по закона. Част от разходите, които бяха направени в последните две седмици, са свързани с дадения в закона срок до 31 март да бъде изработена методика за заплатите и преодоляване на диспропорциите, както и затова да бъдат довършени анализите и направени разходи по редица други пера, но всичко това е в рамките на бюджета и няма никакво място за притеснение.

В края на седмицата от "Възраждане" поискаха и се срещнаха с председателя на Националния статистически институт (НСИ) Атанас Атанасов. След срещата от НСИ съобщиха, че съмненията за манипулации са били разсеяни. 

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?