Медия без
политическа реклама

Арестуваният за шпионаж е предавал и чувствителни данни от ЕС

Служителят на ГДБОП е давал информация на руското разузнаване по много начини, твърди прокурор

06 Февр. 2024
Илияна Димитрова
Зам.шефът на ДАНС Петър Петров, прокурор Ангел Кънев, ръководителят на СГП Илияна Кирилова, прокурор Христо Кръстев, директорът на ГДБОП Явор Серафимов (отляво надясно)

Арестуваният за шпионаж в полза на Русия служител на ГДБОП е предавал не само български данни, но и чувствителна информация на партньорски служби от страни от ЕС. Той е предоставял данните на руското разузнаване. Това се разбра от изявление на наблюдаащият делото прокурор Ангел Кънев. Той участва в специален брифинг по случая, на който присъстваха и директорът на ГДБОП Явор Серафимов, зам.шефът на ДАНС Петър Петров и ръководството на Софийска градска прокуратура.

Служителят на ГДБОП бе задържан още в понеделник сутринта, но официална информация бе оповестена едва във вторник. Стана ясно, че вече му е повдигнато официално обвинение за поставяне в услуга на чужда държава, за да й служи като шпионин. По него е предвиден затвор до 15 години.

"През продължителен период е реализирал комуникация и обмен на информация с представители на разузнавателните служби на Русия. При тази комуникация е предоставял информация, изготвена от българските служби и агенции, както и информация, която е постъпвала от партньорски структури, агенции и организации. Извършени са претърсвания и обиски. Приобщени са веществени доказателства. Тактиката на разследване включваше взаимодействие с колегите от МВР, които ни подпомогнаха. Обвинението се предявява, постановено е задържане за служителя на ГДБОП за 72 часа. Интензивно събираме доказателства, разпитваме свидетели. Искането за постоянна мярка за неотклонение ще бъде внесено възможно най-бързо в градски съд", обясни Ангел Кънев, който е наблюдаващ делото прокурор. Той обяви, че информацията е предавана на руските служби по много начини, а не само при лични срещи. Прокурорът обаче отказа да конкретизира способите, защото можело да се попречи на разследването. Той даде да се разбере, че предстоят разгоори с партньорски служби.

Служителят на ГДБОП е задържан по разработка на ДАНС, която е започнала още миналото лято. "Няма участие  разследването на чужди служби, нито чужди служби са арестували служител на ГДБОП. Разработката е започнала в ДАНС и по нея са работили само български органи", обяви шефът на ДАНС Петър Петров. Той твърди, че няма компрометирани операции на български или чужди служби от предавната информация.

Полицай от ГДБОП е задържан на работното си място в рамките на операция на Дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР и прокуратурата, предава БНТ. За арестувания има данни, че е изнасял класифицирана информация към руска агентура.

Петров обяви, че се изяснява защо служител на ДАНС е контактувал с обвинения Караколев. Засега той не е обвинен, но прокуратурата даде да се разбере, че продължават разпитите на този служител на ДАНС.

"Става дума за лице, наш служител, което е засечено в хода на работа по конкретната разработка в преки и директни контакти със задържания служител на ГДБОП. За него се изясняват обстоятелствата и общуването му с обвиняемия. Уверявам ви, че са взети мерки спрямо него - ограничаващи достъпа му , за да няма риск от изтичане на допълнителна информация. От самото начало на разработката сме лимитирали информацията, до която е имало достъп заподозряното лице", каза зам. председателят на ДАНС.

Директорът на ГДБОП Явор Серафимов обяви, че задържаният служител от неговото ведомството е 57-годишен. "Служител в системата на МВР от 1993 г., като е минал през различните структури на МВР. Започнал е първо работа в НСС, която е днешната ДАНС. От 2001 до 2002 г. е бил на мисия в Косово. Има няколко награди, но и е бил наказван. Стигнал е до порицание, което е последната санкция преди уволнение. 

"От самото начало ГДБОП е оказало пълно съдействие с цел да се свърши ефикасно работата, която е започнала. Това е стъпка за прочистване на хората, които не са лоялни. Не толерираме такъв тип поведение и такъв тип служители. Задържаният в момента е експерт в "Международно сътрудничество и проекти", посочи Серафимов и уточни, че служителите в тази дирекция не се занимават с оперативни разработки, но имат достъп до информация за обмени с партньорски служби. "Достъпа до документи, който той е имал, е описан и предаден на прокуратурата", коментира той.

 

 

Ключови думи:

ГДБОП, ДАНС, руски шпиони

Още по темата