Медия без
политическа реклама

Служител на ГДБОП е арестуван за руски шпионаж

Разследва се предаване на информация на руснак, обявен от България за персона нон грата

05 Февр. 2024Обновена
МВР архив
ГДБОП е една от най-възловите служби в страната

Полицай от ГДБОП е задържан на работното си място в рамките на операция на Дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР и прокуратурата, предава БНТ.

За арестувания има данни, че е изнасял класифицирана информация към руска агентура. По случая работи и Държавна агенция национална сигурност.

Действията на органите на реда се провеждат под ръководството на Софийска градска прокуратура.

По предварителни данни се разследва изпращане по електронен път на служебна инфрмация до руски гражданин, бивш дипломат в руското посолство в София, който е сред обявените от България за персона нон грата.  Задържаният служител на ГДБОП е изнасял информация за разследвания, в които има данни за нарушения на санкционния режим с участието на фирми с руски капитали. Част от разследванията, по които е изнасяна информация, са били международни и са касаели схеми за заобикаляне на санкциите срещу Русия. 

Според главния секретар на МВР Живко Коцев задържаният е бил наблюдаван в продължение на няколко месеца.

"За съжаление се касае за служител на МВР, който е наблюдаван. Потвърждавам - касае се за шпионски действия. Ще се въздържа от допълнителни коментари. Най-вероятно след като приключат всички процесуални действия, ще се даде нарочен брифинг в София", заяви Коцев.

Служителят не е бил обучен и трениран шпионин, казаха за "Сега" източници от разследването. Той сам предложил услугите си на руски гражданин, който е работил в страната, и му изпращал служебна информация от служебния си имейл. Сега ще се установява дали сред изпратената информация има и държавна тайна.

От Софийската градска прокуратура потвърдиха, че прокурор и следовател извършват претърсвания, изземвания и разпити за престъпление по Глава първа от НК - престъпления срещу републиката. Предстои да бъде преценено дали арестуваният служител на ГДБОП ще бъде привлечен като обвиняем и задържан за 72 часа с прокурорско постановление.

Според Нова тв има акция и в Държавната агенция „Национална сигурност”, където отново се разследвал шпионаж. Към момента няма данни за задържани. По данни, които разследващите са събрали, служителят на ГДБОП е синхронизирал действията си със служител на ДАНС.

От ДАНС отказаха всякакъв коментар дали участват в спецоперацията в Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” (ГДБОП). 

Ключови думи:

ГДБОП, арест, руски шпиони

Още по темата