Медия без
политическа реклама

Арестуваните у нас и в Италия десетки българи ги чакат до 30 г. затвор

Всички те са обвинени в склоняване към проституция и поставяне в робство

14 Март 2024Обновена
МВР

Арестуваните в Лече, Лом и Враца поне 27  българи ги заплашват до 30 г. затвор. Това става ясно от официално съобщение на врачанската окръжна прокуратура. 

Преди ден стана ясно, че шестима български граждани са установени и задържани на територията на градовете Лом и Враца. Действията бяха проведени от служители на ГДНП, сектор „Издирване“ и ОДМВР - Монтана и Враца, с участието на представители на ENFAST-Италия, съобщава МВР.

#prostituzione #bulgaria #salentoLa polizia ha arrestato a Lecce 22 persone accusate di associazione a delinquere finalizzata allo sfruttamento della prostit...

Операцията стартира след сигнал от италианските власти за провеждащо се в град Лече разследване за организирана престъпна група за склоняване към проституция. Според подадените данни от Апенините в нея участват 22 души, предимно българи. По-късно от италианска страна е изпратена информация за български граждани, за които е издадена Европейска заповед за арест, и за които има данни, че се намират на територията на България. В резултат на предприетите оперативно-издирвателни действия е установено точното местонахождение на петима мъже - на 23, 21, 34, 31 и 49 години, и на 29-годишна жена, които са задържани.

Сега става ясно, че в Лече са арестувани още 21 българи. Според полицейското разследване, разказано и от италианската телевизия RAI, групата е отговорна за довеждането в Италия на българки, които били лъгани, че ще им бъде осигурена легална работа, а впоследствие са били принуждавани да проституират, включително с бой с бухалка и горене със запалки.

Групата експлоатирали момичетата, поставяли ги в състояние на пълно и постоянно подчинение. Упражнявали спрямо тях физическо насилие, заплахи и наказания, като им отнемали възможността да вземат самостоятелни решения и да действат според волята си, твърди прокуратурата.

Задържаните в България предоставяли важна помощ на престъпната група, като по делото са събрани доказателства за действията им по вербуване и довеждане в Италия на жени с цел да ги принудят да проституират.

Предвиденото в законодателството на Италия наказание за участие в организирана престъпна група, трафик на хора и свеждане и държане в положение на робство е до тридесет години лишаване от свобода, разказват още от българското държавно обвинение.

Ключови думи:

арест, Враца, Лом, Италия

Още по темата