facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Алфа Рисърч: 6 или 7 партии в парламента, ако изборите са сега

Следващ кабинет отново ще е коалиционен, а спадът на управляващата ГЕРБ е до 14,5% доверие
Обновена
17 347
 Алфа Рисърч

Българите са разделени в позицията си за незабавна оставка на правителството и провеждането на предсрочни избори - 39,3  на сто са на това мнение, а 36,8 % са за оставане на кабинета до редовния вот за парламент през пролетта на 2021 г. В същото време, ако изборите са сега, в парламента щяха да влязат 6 или 7 партии на база на гласуващите - ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ" на Слави Трифонов, формацията "Демократична България", ДПС, "Изправи се.бг" (Мая Манолова) и евентуално "Обединени патриоти", които са на кантар за влизане в следващ парламент. Това сочи национално представително проучване на "Алфа Рисърч", направено по поръчка на "Дневник", в периода 23 - 30 юли 2020 г. сред 1017 души по метода лице в лице.

Според изследването малко над 45 процента от анкетираните заявяват, че няма да гласуват или не са решили.

На база всички запитани се вижда спад до 14,5 % за ГЕРБ, БСП също губи подкрепа и почти се изравнява със Слави Трифонов, чиято позиция е стабилна. "Демократична България" качва до 6,7%.

Преценката на повечето българи (48,5%) е за коалиционно правителство и в следващия парламент.

Като най-висока подкрепа събира кабинет с участието на "Демократична България" - или в коалиция с ГЕРБ (8,1% виждат такъв вариант) или повече с партията на Слави Трифонов - 9,4%.

Разрез на електоралните нагласи, показва, че в София в момента "Демократична България" има 11,9% подкрепа при евентуални избори и е втора политическа сила с малка разлика след ГЕРБ - 13% (малко над половината в столицата все още не са решили как да гласуват).

Слави Трифонов печели вота на младите - почти 20% на хората между 18 и 30 години. И малко над 20 % при учащите се.

Данните показват, че заемането на ясна и категорична позиция срещу корупцията и превземането на институциите - се оценява от българите и това са лидерите и политическите сили, които получават или добавят подкрепа - като Христо Иванов (и "Демократична България") и Румен Радев (и неговите позиции).

Останалите - дори и в опозиция (като БСП, които не заеха ясна позиция за ролята и действията на главния прокурор) губят.

Слави Трифонов, който изглежда най-пасивен, повишава малко резултата си спрямо предишни изследвания на нагласите и той явно е различаван като антисистемния играч от по-младото поколение избиратели и дори и без усилия и кампания изглежда сигурен в следващ парламент.

Въпреки публичните заричания, че нямат нищо общо с ДПС, а се освобождават от свързвани с партията министри, ГЕРБ страда от влиянието на Пеевски и Доган. Както и главния прокурор Иван Гешев. И това е разбираемо от повечето българи.

БЕЗ ФАВОРИТ ЗА ПРЕМИЕР 

Малко над 11% от българите дават предпочитания Борисов отново да бъде премиер, а други - над 11% - посочват президента Радев.

За около 6% от българите е възможно и Слави Трифонов да бъде министър-председател.

Христо Иванов от "Демократична България", който е най-активният лидер в подкрепа на протестите и акции и сигнали срещу задкулисието, схеми в прокуратурата и ролята на Доган и Пеевски, получава подкрепа от 5% за премиер, следван от Мая Манолова - също активна в протестните шествия и обикаляне на страната през последните месеци.

Българите са настроени скептично доколко партиите могат да се справят с корупцията и отговарят (57,2%), че нито една няма потенциал да се пребори.

Подобно е и отношението им към политическите фигури - 49,6% казват, че нито един политик няма да се справи. Най-много очаквания има към президента Радев - 20,1%. Той е следван от Борисов, но с почти два пъти по-малко подкрепа - 11,1%, Слави Трифонов (10,9%) и Христо Иванов (8,2%). Мая Манолова е със 7,3% спрямо лидера на БСП - Корнелия Нинова - 3,2%.

ГЕРБ - ОСНОВНИЯТ ГУБЕЩ

Като последица от нестихващите протести през изминалия месец управляващите са губещи от събитията през юли, които предизвикаха и продължаващите протести с искания за оставка на правителството и доверието към тях сериозно спада. Повече от половината българи дават отрицателната оценка за работата на кабинета, а половината оценяват негативно и дейността на премиера Бойко Борисов (49,3%).

С високо неодобрение на действията му и недоверие се отличава и главният прокурор Иван Гешев само след шест месеца на този пост. Най-много от анкетираните смятат дори, че негова оставка ще помогне повече за преодоляване на политическата криза, отколкото оставка на кабинета. И правителството, и Гешев според почти половината от българите са контролирани от задкулисието около Ахмед Доган и Делян Пеевски от ДПС и това явно влияе на оценката за тях. А тази партия е най-силно свързвана с мафия и мутри, следвана от ГЕРБ и БСП.

"Демократична България", акцията на чийто лидер Христо Иванов пред лятната резиденция на Доган в Росенец и последвалите събития предизвикаха гражданското недоволство и направиха масово публичното говорене за задкулисието между управляващите и представители на ДПС, се връща на политическата сцена с увеличена подкрепа.

БСП също е губеща в момента, докато президентът Румен Радев получава подкрепа и в двата публични конфликта - с главния прокурор и с премиера. Акцията на прокуратурата и въоръжени в президентството - другият катализатор на гражданското недоволство - се оказва в негова полза, а половината българи не смятат, че са представени достатъчно доказателства за нея. Радев запазва висока положителна оценка и дори е еднакво желан като евентуален следващ министър-председател заедно с Борисов.

 

 

За резултатите на Алфа Рисърч: 1. Следващият парламент ще е много по-различен от сегашния. Алтернатива не само че има,...

Posted by Daniel Smilov on Monday, August 3, 2020

 

140

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ГЕРБ и БСП се сблъскаха за бордовете на големите болници

18.09.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

1601 5
Краят на Борисов и ГЕРБ настъпи, колкото и да продължи агонията

17.09.2020

ТАНЯ ПЕТКОВА

11264 6
С хаос и погазени правила депутатите преминаха през Изборния кодекс

17.09.2020

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

4724 21

Коментари

Страници

geni1

Искам да напомня на господата, готови да продължат по прежнему следното:

 

Старият отъпкан път НЕ СЪЩЕСТВУВА ВЕЧЕ!

 

НАРОДЪТ СЕ СЪБУДИ И ЩЕ ВИ СЛЕДИ НЕОТЛЪЧНО !

 

ЩЕ СЕ ПОДРЕДЯТ #ОСТАВКА до #ОСТАВКА !

 

ОСТАВКА !

Съд !

Затвор !

 

Аладар

По добре избори на 2 години вместо протести и оставки. Когато достигнем средно европейско равнище по жизнен стандарт връщаме избори на 4 години.

inventus

Тъкмо! Една година да се учат и една година да крадат!

Satchi

Алфа Рисърч прави допитвания по поръчка на ПИК обикновено. И това допитване изглежда финансирано от ГЕРБ.

Вижте какви въпроси задават: "...кабинет  на "Демократична България" -  в коалиция с ГЕРБ  ..."!?!?

Minderbinder
снимка на Minderbinder

Съвсем реалистична перспектива.

noooo1

Гледах изследването в Дневник. Дпс ги дават с 4,5%, а то след като дост изчезнаха. Само като се замислиш върху този факт и разбираш, че има нещо гнило.

А патерицага  "Славчо" събира, колкото бсп. 😁

Дяд Омраз

Чудна картинка. Няколко пъти вече споменах, че точно такава ситуация се очертава при следващите избори (били те редовни или предсрочни).

Дежурния

При предсрочни избори маяманоловата партийка не може да се регистрира, поради изискваните срокове. Партийката на Слави Трифонов пък ще трябва да извади поне 30-40 познати лица за чело на листите, а не само едно, което събира 10%. Изобщо - забава. Изглежда и др. Нинова не е много щастлива, защото при описаната картинка, БСП ще има около 40% по-малко депутати отколкото сега. Цирк, при това представлението продължава.

Minderbinder
снимка на Minderbinder

За Слави не си прав - припомни си лозунга от първите спечелени от герб избори - снимка на Бойко и текст "АЗ гарантирам".

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Изследването е Мики маус  В следвщия парамент герп ще вкарат 60 депутата мах. Изключително съмнително е някой да се заколи за коалиция с тях. Това е най-важното.

Чичo
Досега с бекапе някой да е заявил, че ще се коалира? Няма толкова елементарни, че да си вържат камък на шията.
Purple__Haze

Чичoто се е уплашил, че ако БКП се яви на изборите ще вземе 60-70% от гласовете, въпреки 30 годишното промиване на мозъци и злонамерени лъжи.

Сгугню
снимка на Сгугню

Според самото изследване, нещата са:

ГЕРБ - 14.5%

БСП - 10.4%

Трифонов - 10.2%

ДБ - 6.7% 

ДПС - 4.5%

Манолова - 3.2%

ОП - 2.2%

Други - 2.6%

 

Преобразувано на 100% база и изразено в депутатски мандати, това означава:

ГЕРБ - 75

БСП - 46

Трифонов - 45

ДБ - 30

ДПС - 20

Манолова - 14

ОП - 10

Горните резултати в голяма степен съвпадат с моите собствени предвиждания, специално за Трифонов, ДБ и Манолова. ГЕРБ ми се струват с малко завишен резултат, а ДПС и БСП - със занижен, а също така се съмнявам ОП изобщо да влязат предвид действията им напоследък.

Моите собствени оценки са:

ГЕРБ - 70

БСП - 50

Трифонов - 45

ДБ - 30

Манолова - 20

ДПС - 25

Тук се виждат три опции за формиране на правителство:

1. ГЕРБ + Трифонов + Манолова + ДБ, или без някоя от последните две формации, но подозирам че условие от страна на Трифонов, Манолова и ДБ ще бъде Борисов да не е премиер или въобще част от правителството.

2. БСП + Трифонов + Манолова, с подкрепата, но без прякото участие на ДБ - но тук гласувалите за Трифонов и ДБ хич лесно няма да преглътнат правителство с участие на БСП.

3. Най-работещ и обществено най-приемлив според мен вариант - правителство на малцинството - Трифонов + Манолова + ДБ, с подкрепата, но без прякото участие в изпълнителната власт, на БСП (по тертипа на ОП от предишния парламент). Но това е и най-малко вероятния вариант, защото БСП са доста изгладнели, горкичките, и едва ли ще са съгласни да не седят на софрата.

 

 

 

Стрина Пена

Цицо Мицо са изпущили. Он че фаулира отзад Боцко. Некой процент че фръкне от Гепа. 

Slava
снимка на Slava

"45 процента от анкетираните заявяват, че няма да гласуват или не са решили.

 

Кой от следните бихте желали да е следващият премиер на България?

 

Борисов - 11.6%

Радев - 11.4% (който все още е президент и даже теоретически не би могъл да е следващ минпред)

 

Коя от следните политически сили има най-голям потенциал да се пребори с корупцията?

 

Българите са настроени скептично доколко партиите могат да се справят с корупцията и отговарят (57,2%), че нито една няма потенциал да се пребори.

 

Има такъв народ - 9.09%

ГЕРБ - 9.00%

.

.

 

БСП - 6.44%

 

Коя от следните конфигурации смятате за най-вероятна след следващите избори?

 

ГЕРБ - 7.4%

БСП - 4.8%

 

А около коя от следните конфигурации смятате, че е най-добре да се сформира управляващо мнозинство в следващия парламент? 

 

Не мога да преценя - 60.3% (😂)

 

За коя от следните партии ще гласувате, ако следващата неделя се провеждат парламентарни избори?

 

ГЕРБ - 14.5%

БСП - 10.4%

Има такъв народ - 10.2%

ДБ - 6.7%"

 

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2020/08/03/4098431_shest_ili_sedem_partii_vlizat_v_parlamenta_ako/?ref=home_mainStory

 

 

Сичко е шес

Радев - 11.4% (който все още е президент и даже теоретически не би могъл да е следващ минпред)

 

 Според мен пък точно той е най-вероятния следващ премиер на всички партии без ГЕРБ. Никакъв проблем няма да подаде оставка като президент и вицето му да довърши мандата. Кабинет тип Беров, но само донякъде. Радев е безспорно по-силен като личност от Беров. 

woogie

Дрън, дрън, та пляс! Протестите ще продължават докато има кои да ги храни, пои и оборудва. Протестите са рай за мързеливци и безделници. Цял ден лежане, безплатна храна и алкохол, от време на време крясъци и толкоз. И колкото повече продължават, толкова повече генерират омраза към себе си и подкрепа към управляващите. От протестите управляващите печелят обществено доверие и затова не ги санкционират.

Testament
снимка на Testament

акат къде?

 

👆👍

Сократ-май

Като чукча - в тундрата.

Дяд Омраз

Толкова - 60-70 депутати долу-горе. Колкото и БСП, освен ако БСП не направи някакви чудеса и открие във всеки общински център чешми с три чучура, от които да текат бира, вино и речи на Радев.

Останалите формации - и по-малко.

Мая, Слави (популистките бушони) + малко десни.

ДПС си имат своите 30-40 депутата.

Какви коалиции се провиждат в тази мъгла?

Дежурния

При 80 депутата на ГЕРБ и 40 на ДПС, което не е неправдоподобен сценарий, всякаква управляваща  коалиция ще трябва да включва поне една от двете партии.

Дяд Омраз

ГЕРБ с 80 места ми се струва не особено реалистично, но не го изключвам. Зависи от кампанията разбира се - тяхната, на БСП и на десните (Христо Иванов). Не знам доколко чутовните организацииони способности на Цвъки не са само легенда и дали ГЕРБ няма само да спечели от липсата на физкултурника.

аиг3

Не знам защо си мислите, че щом протестират срещу ГЕРБ хората, задължително ще гласуват за БСП. Точно тия по палатките забрави да го направят. Пораженията за партията от Станишев са по-сериозни и от виденовата катастрофа. А Нинова не е симпатична дори на своите привърженици. Еле пък като си има откровени саботьори в партията , за които е по-важно да я свалят , отколкото да спечелят. 

А коалиция, опасявам се ще има. Дори да не е явна такава.

Slava
снимка на Slava

8

Пон., 03/08/2020 - 15:13 (нов)

Сгугню

 

Къде буташ Манолова с 20 депутати. Даже 14 не може да вкара с петте майки край нея.

 

Подценяването на ГЕРБ в момента е разбираемо, утешително за измъчените бесепарски душици, но отново ще бъдат неприятно изненадани.😉

BL.N.Lmt

☕️🏴‍☠️🇧🇬 Електронно "online" и "Машинно" гласуване трябва да бъдат основните "Искания"за следващите 

Извънредни Парламентарни Избори🇧🇬🏴‍☠️☕️ Това е промяна която ще осигури правото на равнопоставеност на Българските Граждани в Чужбина🇧🇬🏴‍☠️☕️ Единственият начин да се промени статуквото на системните партии като ДПС, БСП, ГЕРБ☕️🇧🇬🏴‍☠️
🏴‍☠️🇧🇬🇩🇪 Бойко Методиев Борисов ще бъде в Оставка след тази седмица🇧🇬🏴‍☠️🇩🇪

Luckbox

Аз ще ви кажа процентите на следващите избори:

ГЕРБ - 18-20%. Бойко е прост, ние сме прости и затова се разбираме. Освен това не искаме комунистите, макар че Бойко е хем по-прост от куминистите, хем по крадлив, хем горе-долу точно толкова комунист. 

 

БСП - 18-20% - колкото ГЕРБ. Щото там всичко е спряло някъде преди 20 години. Имат още някакъв електорат, който блее, гласува по инерция и чака да умре. 

ДПС: 12% - там всичко е ясно и стабилно. Малко повечко проценти, заради това че са атакували замъка на шефа им. Льоши българи. Доган ще ни защити от тях. 

 

Да България - 8-10%. Добър ПР напоследък. Влезнаха в медиите, което за извънпарламентарна партия не е малко. Но никакъв шанс за нещо повече - все още говорят език и сочат проблеми, които са тотално неразбираеми за огромна част от населението извън (центровете на) 3-4 големи градов. 

Слави - 10%. Щото малоумният българин има винаги нужда от спасител, от ново лице, който за нула време ще го оправи. 

Патриоти, Воли и подобна сган - не повече от 5-6% общо. 

Моля. Тук първи сте чули резултатите.  

Чичo
Достатъчно, седни си, оДличен девет на колене. Имаш нужда от спасител - виж се горе.
Rendeto

Нищо от това няма да се сбъдне, но ако поне едно число си уцелил - ми напомни да ти го призная.

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Подценяването на ГЕРБ в момента е разбираемо, утешително за измъчените бесепарски душици, но отново ще бъдат неприятно изненадани.

 

Ако имахте чувство за самосъхранение и през ум няма да ви минава пак да претендирате да управлявате. Само така ще усетите валса ГГЗ в пълната му прелест.

Peaceful Citizen
снимка на Peaceful Citizen

Алфа Рисърч се доказаха, като герперастка фирмичка. Оттам насетне всякакви дискусии, на тези цифрички, подадени от Шехераотзада е напълно безсмислена. 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш