Медия без
политическа реклама

Акция на Кьовеши за 32 млн. евро приключи с арест и в България

24 Яну. 2023Обновена
стопкадър
Лаура Кьовеши

Ръководената от Лаура Кьовеши европейска прокуратурата (ЕППО) е провела операция "Дисплей" в 10 държави, сред които и България, която е завършила с 5 ареста. Става дума за разследване на трансгранични измами с ДДС с приблизителни щети от 32 милиона евро. Извършени са 61 претърсвания, допълват още от ЕППО.

Освен България операция "Дисплей" е проведена и в Австрия, Чехия, Естония, Германия, Унгария, Литва, Нидерландия, Словакия и Словения). Разследването е започнало от офиса на ЕППО в Мюнхен. Извършени са 61 претърсвания на бизнес помещения и домове на лица, пряко свързани с тях. Арестите са в Чехия, България и Словакия. В България е арестуван един човек, обясниха от европейската прокуратура след въпрос на "Сега". Той е директор на компания, замесена в схемата за измами, допълниха от там. Но не отговориха дали му е повдигнато обвинение, или само е задържан.

Разследването на схемата за вътрешнообщностни измами е започнало през 2021 г., малко след началото на дейността на ЕППО (1 юни 2021 г.)

Днес е третият ден от операцията. През първите два дни на действие са иззети AirPods (безжичните слушалки на "Епъл") на стойност 5,2 милиона евро. "Целта е да се съберат доказателства и да се разкрие повече информация за организираната престъпна група, която търгува с малки електронни стоки от Германия и ги продава чрез така наречените "липсващи търговци" в цяла Европа", обясняват от европрокуратурата.

Засега българската прокуратурата не е разпространила информация по случая. Вероятно повече подробности ще излязат, ако бъде поискан постоянният арест на задържания, за който съдът трябва да се произнесе в открит процес.

Европейската прокуратура разкри мащабна схема за измами с ДДС във всички 22 държави, които участват в институцията, сред тях и България, съобщи БНТ.
Първото дело, което европейската прокуратура внесе в съда в България, е приключило с условна присъда на първа инстанция. Служителят на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) Траян Делиагов е първият, предаден на съд по дело на Европейската прокуратура в България.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?