Quantcast

Медия без
политическа реклама

АГ "Шейново" се вдигна на протест

Недоволството на екипа на болницата е заради безпринципни решения на СОС в конкурса за директор

11 Септ. 2023
БГНЕС
Директорът на болницата д-р Румен Велев. Велев не смята да се явява при евентуален нов конкурс за шеф на лечебното заведение.

Опитите на Столичния общински съвет да отстрани на всяка цена от поста му досегашния директор на Втора САГБАЛ “Шейново”, дори с цената на правни нарушения, предизвика протести на лекари и административен персонал. От днес до 14 септември персоналът на болницата ще организира ежедневно изяви в 12 часа в двора на болницата с искане за провеждане на законна процедура за избор на изпълнителен директор. Протестите са до 14 септември, защото тогава се очаква СОС да гласува две решения, свързани с казуса с управлението на болницата. И двете решения имат скандална предистория и показват пълно неглижиране от страна на конкурсната комисия в СОС на нормативната уредба за провеждане на конкурси в лечебните заведения. От екипа на болницата уточняват, че ще протестират ротационно, така че работата с пациенти да не бъде затруднена. 

До протестите в АГ “Шейново” се стига след опорочена конкурсна процедура за избор на нови ръководства в част от общинските болници на София. Решението за провеждане на конкурсна процедура бе взето в края на 2022 г., като същевременно се разгоря и скандалът с разменените родилки в “Шейново”. Конкурсната процедура за избор на нов директор в Шейново и членове на борда приключи с много скандално решение на СОС - подмяна на волята на кандидатите за съответните постове. За поста изпълнителен директор кандидатства единствено досегашният шеф - д-р Румен Велев, който обаче бе разместен от СОС и пратен не за изпълнителен директор, за каквото се състезава, а за член на борда на директорите. Вместо за член на борда на директорите пък друг кандидат - д-р Таня Андреева, бе пратена за изпълнителен директор, каквато не иска да бъде, временно до провеждане на конкурс. 

Тези странни действия на Столичния общински съвет текоха на фона на продължаваща проверка в болницата около случая с родилките и се оправдаваха неофициално с очаквани разкрития и за други нарушения. Решението на СОС от юли бе атакувано от д-р Румен Велев в Административния съд на София-град и заради висящото дело Агенцията по вписвания спря процедурата по промени в борда на лечебното заведение. 

Скандалните нарушения от страна на конкурсната комисия бяха потвърдени от решение на областния управител  Вяра Тодева, която върна казуса за повторно обсъждане. От решението на Тодева се разбра, че нарушенията при класирането са много повече и касаят отделни рокади и в други лечебни заведения. Тодева като цяло счита доклада, на базата на който е взето решението на СОС за класиране на кандидатите, за изцяло нередовен, защото е внесен само от малка част от 11 -членната комисия - под него са се подписали 5 души, а в същото време с доклада се извършва пренареждане на класирането. 

Не е ясно какво ще е окончателното решение на СОС след намесата на Тодева, като върнатото за повторно разглеждане решение е включено в дневния ред на предстоящото заседание на 14 септември. В същото време на това заседание е внесено и второ проекторешение, касаещо д-р Румен Велев - този път за предсрочното му освобождаване с аргумент извършени системни нарушения. В доклада се цитират нарушения, открити около случая с родилките с разменени новородени и няколко отделни сигнала от тази година, както и стар случай от 2020. Това според вносителите - двама от тях са членове на конкурсната комисия, е достатъчно Велев да бъде предсрочно отстранен. Отново се предлага на негово място временно до провеждане на конкурс да бъде избрана Таня Андреева. Може да се очаква при така внесените проекти, че порочното решение за класиране, атакувано от областния управител, вероятно ще бъде отменено или върнато на етап, до който действията на комисията са били законосъобразни, и се разчита Велев да бъде отстранен по алтернативен път.

КОМЕНТАРИ 

"След случая на разменените новородени описаните констатации и нарушения от Изпълнителна агенция „Медицински надзор" не са представени от страна на изпълнителния директор, както и същият не е информирал принципалът на лечебното заведение", пише в доклада за предсрочното отстраняване на Велев.  "Не е нормално Столичният общински съвет да научава какво се е случило в болницата месеци по-късно, и то от медиите", заяви общинският съветник д-р Веселин Милев пред bTV. В отговор на въпрос защо СОС първоначално защити директора на болницата по случая с бебетата, а сега иска да го отстрани Милев разясни, че исковете са притеснителни и парите можело да се дадат за други важни неща. "Кандидатурата на д-р Андреева е подходяща, тъй като тя вече е ръководила здравното заведение в кризисна ситуация и ще се справи със задачата, счита и зам-председателят на здравната комисия в СОС Милка Христова, която също е сред вносителите на върнатото решение, но не се е подписала под новия доклад за предсрочно прекратяване на договора на Велев. Христова цитира констатиран в доклада единичен случай за постъпила по спешност родилка,  платила незаконосъобразно 900 лв. за екип. 

"Мисля, че общината иска с политически средства да реши чисто професионален спор. Те не оценяват моите качества и работата ми, а желаят по друг начин да се извърши подмяна. Изисках протоколите от конкурса, но не ми бяха предоставени. В тях ще се види много ясно, че съм единствен кандидат и съм издържал конкурса, за да бъдат директор", коментира пред bTV д-р Велев. 

Ключови думи:

Шейново, протести

Още по темата