Quantcast

Медия без
политическа реклама

Адвокатка, оправдана за продажба на бебета, осъди прокуратурата

Държавното обвинение да плати 30 000 лв. обезщетение, реши съдът

17 Ноем. 2022
Илияна Кирилова

Адвокат Снежина Спасова, която беше подсъдима и оправдана за участие в престъпна група за търговия с бебета, е осъдила прокуратурата за обезщетение в размер на 30 000 лева, съобщи сайтът "Лекс", който се позовава на решението на Софийския апелативен съд. Присъденото обезщетение е с 10 000 повече, отколкото на първа инстанция. 

Адвокатката беше задържана преди 8 години и обвинена, че заедно с Цветелина Стоянова и Тотка Георгиева са участвали в престъпна група, която намирала самотни бременни жени, които нямали възможност да отглеждат децата си и ги уговаряли да ги продадат срещу възнаграждения от 6000 до 10 000 лева.

Според обвинението Стоянова и Георгиева настанявали жените в София, където осигурявали престой и медицински грижи до раждането, а адвокат Спасова, която имала опит в делата за осиновяване, намирала семейства, които били готови да платят, за да се сдобият с дете, без да минават през процедурата по осиновяване. Тя отговаряла и за изготвянето на необходимите документи. 

Три години по-късно спецсъдът оправда адвокат Спасова и подсъдимата Тотка Георгиева, а Цветелина Стоянова беше осъдена на три години и половина затвор. Присъдата беше потвърдена и на втора инстанция, като съдът категорично отхвърли обвинението, че адвокатката е намирала семействата, които са плащали за деца. В края на 2019 г. Върховният касационен съд окончателно оправда Спасова и Георгиева, а Стоянова беше осъдена условно на 3 години затвор.

Апелативните съдии решиха, че присъдено от градския съд обезщетение от 20 000 лева е недостатъчно за моралните вреди, които е претърпяла адвокат Спасова. В иска си тя описа стреса и униженията, в които е живяла близо 5 години и половина, докато приключи делото. Наложило се е да напусне доброволно осиновителната фондация „Слънце за децата ни“, на която била съучредител, за да не попречи на работата ѝ. Също така е била принудена да смени адреса и на адвокатската си практика, тъй като колежката, с която споделяли общ офис, не искала да работят повече заедно.

За да приеме, че страданията на Спасова са били по-големи от обичайните, апелативният съд отбелязва медийното отразяване на случая, задържането ѝ и последвалия домашен арест и това, че обвинението е било пряко свързано с професионалната ѝ реализация. „В тази насока следва да се съобрази, че за професията, която е упражнявала ищцата – адвокат,  очакванията към нейната личност са засилени. Реализацията като адвокат предполага доверие в съответния човек, вяра в неговия авторитет, знания, умения, като повдигнатите обвинения за извършени престъпления от общ характер особено силно накърняват тези качества, търсени от обществото към адвоката, от довереник към доверител", пише в решението на САС, с което присъжда 30 000 лв. обезщетение на адвокат Снежина Спасова. То обаче не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.

Прокуратурата е осъдена да плати обезщетение от 63 000 лв. на гинеколога д-р Нина Байчева за незаконно обвинение.
Прокуратурата трябва да заплати обезщетение в размер на 300 000 лв. на съдия Петър Сантиров заради нанесени му вреди вследствие на дело за подкуп, по което е оправдан на три инстанции. Това реши Софийският апелативен съд.
Прокуратурата е осъдена да плати рекордно обезщетение от близо 1 млн. лв. по Закона за отговорността на държавата заради повдигнато незаконно обвинение. Това се вижда от съдебните регистри. Софийският градски съд присъжда на Г. Т. лв. за неимуществени вреди и още 737 889 лв.

 

Още по темата