Медия без
политическа реклама

Лекарка, оправдана за смъртта на бебе, осъди прокуратурата

50 000 лв. са ѝ присъдени за моралните вреди, а 13 000 - за разноските ѝ за адвокати

11 Окт. 2022
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Прокуратурата е осъдена да плати обезщетение от 63 000 лв. на гинеколога д-р Нина Байчева за незаконно обвинение. Байчева заведе дело по Закона за отговорността на държавата, след като миналата година беше окончателно оправдана по обвинението, че поради немарливост е причинила смъртта на новородено в Тетевен, съобщава "Лекс".

Окръжната прокуратура в Ловеч повдигна обвинение срещу д-р Байчева през 2015 г. за това, че е допуснала лекарска грешка по време на раждане като дежурен акушер-гинеколог и е причинила смъртта на новородено бебе. Обвинението дойде след серия от репортажи на "Господари на ефира", в които се твърди, че след използването на съмнителни методи по време на израждане родилка е загубила бебето си.

Като първа инстанция Окръжният съд в Ловеч през септември 2016 г. призна Байчева за виновна и ѝ определи 2-годишна условна присъда. Тя беше наказана и с лишаване от право да упражнява лекарска професия за същия период.

Апелативният съд във Велико Търново потвърди условното наказание на гинеколожката, но след това Върховният касационен съд (ВКС) отмени присъдата и върна делото на апелативните магистрати. В края на 2018 г. нов състав на апелативния съд оправда Байчева, но ВКС отмени присъдата и през 2019 г. за втори път върна делото във Велико Търново, тъй като прецени, че липсват мотиви за част от изводите на долната инстанция.

При третото разглеждане на процеса в апелативния съд лекарката отново бе оправдана. Този път върховните съдиите оставиха в сила оправдателната присъда.

Това даде право на лекарката да заведе гражданско дело за обезщетение срещу прокуратурата. Искът ѝ е за 63 000 лв. обезщетение за морални вреди от повдигнатото ѝ обвинение и още 17 000 лв. за имуществени вреди от направените разходи за адвокати.

Софийският градски съд (СГС) приема, че наказателното производство, водено срещу Байчева, я е обезверило, направило я е напрегната, нервна и лабилна, както и че е повлияло на социалния ѝ живот. Тя е спряла да контактува със съгражданите си в Тетевен, притеснявала се е за семейството си и отношението на обществото към него. Репутацията ѝ на добър лекар била накърнена, вследствие на което част от нейните пациенти се отдръпнали от нея.

За да избегне лошото отношение в Тетевен, лекарката се е преместила в София, където ѝ е отнело много време, докато отново се докаже като професионалист. Делото срещу нея е било широко отразявано в медиите, като на интернет сайта си прокуратурата е предоставяла информация за наказателното производство, мотивират се още градските съдии.

В крайна сметка СГС уважава частично исковете на Байчева. Магистратите приемат, че справедливото обезщетение е 50 000 лв. за неимуществени вреди. Присъдени са ѝ и 13 000 лв. имуществени вреди за направените от нея разходи за адвокати по делата. Така прокуратурата ѝ дължи общо 63 000 лв.

Решението от 16 септември т. г. не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

За година прокуратурата е осъдена да плати 2 004 234 лв. обезщетение по дела по Закона за отговорността на държавата за вреди (ЗОДОВ). Това признава държавното обвинение в доклада си за м. г. след като години наред криеше данните за осъжданията си и обясняваше, че не ги събира.
Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?