Медия без
политическа реклама

За година прокуратурата е осъдена за 2 млн. лв. за вреди

233-ма души са спечелили дела срещу държавното обвинение през 2021 г.

Булфото
Иван Гешев връща в доклада на прокуратурата данните за осъжданията й по Закона за отговорността на държавата.

За година прокуратурата е осъдена да плати 2 004 234 лв. обезщетение по дела по Закона за отговорността на държавата за вреди (ЗОДОВ). Това признава държавното обвинение в доклада си за м.г., след като години наред криеше данните за осъжданията си и обясняваше, че не ги събира. 

Докладът за м.г. сочи, че в сила са влезли 231 осъдителни решения срещу прокуратурата по ЗОДОВ. Предишните две години има съответно 263 и 331. През 2021 г. 233-ма души са осъдили държавното обвинение, огромният процент от случаите са за незаконно обвинение. Предишните години броят им е малко по-голям - 267 и 339. Сумата за 2020 г. е 2,6 млн. лв., а за 2019 - 3,4 млн. лв.

През м.г. са заведени 507 нови дела по ЗОДОВ срещу държавното обвинение (457 и 559 за предходните 2 години). Постъпили са и над 600 искания за изпълнение на влезли в сила решения.

Наскоро например, докато все още беше здравен министър, Асена Сербезова заведе дело срещу прокуратурата за 70 000 лв. Тя настоява да получи обезщетение заради воденото срещу нея наказателно дело за всяване на паника, по което беше оправдана на две инстанции.

Моника Добринова, която е бивша съпруга на Евелин Банев-Брендо, осъди прокуратурата за обезщетение в размер на близо 120 000 лева.

Прокуратурата настоява, че ЗОДОВ трябва да се преосмисли. И отговорността й да бъде ангажирана само при доказани груби нарушения на правозащитните органи, довели до незаконност на наказателната репресия. Сега в много случаи се стига до осъждане по ЗОДОВ, при положение че обвинителите са действали в изпълнение на законово регламентираните си задължения, настоява прокуратурата.

"При публично предоставяне на информация за неприключени наказателни производства трябва да се поддържа необходимият баланс между правото на обществото да получи своевременна и достоверна информация, интересите на разследването, презумпцията за невиновност и правата на лицето, срещу което се води наказателното производство", се казва в доклада. Обвинителите обаче спазват това правило твърде избирателно. В едни случаи доказателства, включително и СРС-тата, се публикуват на сайта на прокуратурата, в други информация изтича контролирано в определени медии, а има и казуси, по които мъглата е пълна.

"Необходимо е повишаване на квалификацията на прокурорите в наказателното производство предвид значителния дял на осъдителните решения по ЗОДОВ на основание незаконно обвинение, като се анализират случаите, довели до тези резултати", пише още в доклада. 

Прокуратурата е осъдена да плати обезщетение от 2500 лева на Георги Христов, който преди 8 години беше задържан и обвинен за кратко в опит за убийство на депутата от ДПС Делян Пеевски, пише "Лекс".

 

Още по темата