Quantcast
За година прокуратурата е осъдена за 2 млн. лв. за вреди | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

За година прокуратурата е осъдена за 2 млн. лв. за вреди

233-ма души са спечелили дела срещу държавното обвинение през 2021 г.
3 430
 Булфото
Иван Гешев връща в доклада на прокуратурата данните за осъжданията й по Закона за отговорността на държавата.

За година прокуратурата е осъдена да плати 2 004 234 лв. обезщетение по дела по Закона за отговорността на държавата за вреди (ЗОДОВ). Това признава държавното обвинение в доклада си за м.г., след като години наред криеше данните за осъжданията си и обясняваше, че не ги събира. 

Докладът за м.г. сочи, че в сила са влезли 231 осъдителни решения срещу прокуратурата по ЗОДОВ. Предишните две години има съответно 263 и 331. През 2021 г. 233-ма души са осъдили държавното обвинение, огромният процент от случаите са за незаконно обвинение. Предишните години броят им е малко по-голям - 267 и 339. Сумата за 2020 г. е 2,6 млн. лв., а за 2019 - 3,4 млн. лв.

През м.г. са заведени 507 нови дела по ЗОДОВ срещу държавното обвинение (457 и 559 за предходните 2 години). Постъпили са и над 600 искания за изпълнение на влезли в сила решения.

Наскоро например, докато все още беше здравен министър, Асена Сербезова заведе дело срещу прокуратурата за 70 000 лв. Тя настоява да получи обезщетение заради воденото срещу нея наказателно дело за всяване на паника, по което беше оправдана на две инстанции.

Моника Добринова, която е бивша съпруга на Евелин Банев-Брендо, осъди прокуратурата за обезщетение в размер на близо 120 000 лева. Това реши Софийският градски съд (СГС), където Добринова е завела иск за 200 000 лева по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), съобщи „Лекс“.

Прокуратурата настоява, че ЗОДОВ трябва да се преосмисли. И отговорността й да бъде ангажирана само при доказани груби нарушения на правозащитните органи, довели до незаконност на наказателната репресия. Сега в много случаи се стига до осъждане по ЗОДОВ, при положение че обвинителите са действали в изпълнение на законово регламентираните си задължения, настоява прокуратурата.

"При публично предоставяне на информация за неприключени наказателни производства трябва да се поддържа необходимият баланс между правото на обществото да получи своевременна и достоверна информация, интересите на разследването, презумпцията за невиновност и правата на лицето, срещу което се води наказателното производство", се казва в доклада. Обвинителите обаче спазват това правило твърде избирателно. В едни случаи доказателства, включително и СРС-тата, се публикуват на сайта на прокуратурата, в други информация изтича контролирано в определени медии, а има и казуси, по които мъглата е пълна.

"Необходимо е повишаване на квалификацията на прокурорите в наказателното производство предвид значителния дял на осъдителните решения по ЗОДОВ на основание незаконно обвинение, като се анализират случаите, довели до тези резултати", пише още в доклада. 

Прокуратурата е осъдена да плати обезщетение от 2500 лева на Георги Христов, който преди 8 години беше задържан и обвинен за кратко в опит за убийство на депутата от ДПС Делян Пеевски, пише "Лекс". Това става ясно от решение на Софийския апелативен съд (САС), в което е отбелязано, че обезщетението е

 

Още

Цацаров ще води в съда двама свидетели срещу Кирил Петков
Бившата балдъза на Брендо съди прокуратурата за 500 000 лв.

31.01.2023

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

5858
Ексшеф на агенцията за инвестиции е обвинен заради "златните" паспорти

24.01.2023

780