Quantcast

Медия без
политическа реклама

Здравната министърка съди прокуратурата за 70 000 лв.

Асена Сербезова настоява за обезщетение заради незаконното обвинение, че е всявала паника

Булфото
Асена Сербезова

Здравната министърка в оставка Асена Сербезова е завела дело срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата (ЗОДОВ). Това потвърдиха за "Сега" от Софийския градски съд, където е депозиран искът на Сербезова за 70 000 лв.

Тя настоява да получи обезщетение заради воденото срещу нея наказателно дело за всяване на паника. Прокуратурата го инициира, докато Сербезова беше председател на Българския фармацевтичен съюз по време на извънредното положение, обявено заради пандемията. Тогава Сербезова даде интервюта за БНР и БНТ, в които предупреди за възможен недостиг на лекарства. Държавното обвинение изтълкува това като престъпление и я подведе под отговорност. През март 2021 г. Сербезова беше оправдана на първа инстанция от Софийския районен съд. Прокуратурата протестира срещу оправдателната присъда, но в крайна сметка се отказа да поддържа обвинението пред Софийския градски съд. Пред втората инстанция прокурорът пледира, че в случая става въпрос за отстояване на мнение, което не е целенасочено невярно заблуждаващо съобщение за тревога. Подсъдимата правилно е оправдана, да се потвърди изцяло оправдателната присъда, настоя прокурорът. Така през август 2021 г. СГС окончателно оправда Сербезова. Като съдията подчерта, че тя не само не е всявала паника, ами е била полезна за обществото.

След като беше обявена за невинна, Сербезова получи право да съди прокуратурата за незаконно обвинение. В исковата си молба, внесена в съда във вторник, Сербезова пише, че заради наказателното дело е претърпяла стрес и притеснения. Обвиненията се отразили и на здравето й. Тя припомня, че прокуратурата е оповестила и на сайта си, че е обвинена в престъпление с висока степен на обществена опасност.

Почти сигурно е, че Сербезова ще осъди прокуратурата. Въпросът е за какво обезщетение. Публичните личности, които са били неоснователно обвинени по шумни разследвания, обикновено успяват да извоюват и по-добра компенсация за моралните си вреди. Всяка година прокуратурата е осъждана по стотици дела по ЗОДОВ.

млн. лв. Толкова бе осъдена да плати прокуратурата наскоро по дело за обезщетение по Закона за отговорността на държавата (ЗОДОВ). Поводът е, че е повдигнала обвинение, което в крайна сметка е прекратено. И потърпевшият получава право да съди държавата по ЗОДОВ.

Междувременно се разбра, че точно несполучливото дело срещу Сербезова спаси лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов от разследване за всяване на паника. Борисов не е извършил престъпление с твърдението си, че "имунизират населението с ваксини с изтекъл срок на годност". Това е мотивът, с който на 23 декември м.г. Софийската градска прокуратура отказа да образува разследване срещу Борисов по сигнала, подаден от Стойчо Кацаров, докато беше служебен министър на здравеопазването. Министерството на здравеопазването, вече ръководено от Сребезова, не обжалва отказа.

Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов не е извършил престъпление с твърдението си, че "имунизират населението с ваксини с изтекъл срок на годност".

 

Още по темата