Quantcast

Медия без
политическа реклама

9 души умират за 8 месеца в незаконен старчески дом

"Вие какво искате? Всеки да е вечен?!", пита управителката

13 Септ. 2023
Pixabay

Скандалното положение с грижите за възрастни хора у нас се освети от пореден случай на незаконен дом с безобразни условия и висока смъртност. Домът в плевенското село Изгрев е разкрит, след като синът на починала в него 94-годишна жена подава сигнали до институциите за ужасните рани, с което връщат тялото на майка му. Случаят доби публичност след репортаж на Би Ти Ви. Както и при предишните случаи, властите вдигат ръце и обясняват, че никой не може да затвори подобен дом, колкото и нелегален да е той.

Проверките установяват, че домът няма лиценз от 2020 г. Той всъщност е тухлена къща без никакви означения. В нея няма лекар, въпреки че се настаняват хора с деменция. Възрастните са под наблюдението на общопрактикуващия лекар на селото, който обаче е в кабинета си веднъж седмично.

Центърът съществува от 2019 г., а само тази година в него са починали девет души, казват от кметството. „9 човека били умрели за 9 месеца. Държавните домове и в хосписите по колко ги изкарват? Вие какво искате - всеки да е вечен? Те са с тежки заболявания. Не гледайте отвън, а вътре какво е“, казва управителката Росица Павлова на екип на Би Ти Ви. Павлова твърди, че раните на починалата жена са от залежаване и могат да се получат за 3-4 дни. Синът смята, че те се дължат на ужасна грижа през целия престой на майка му в дома, който е съвсем кратък - пет месеца.

Въпреки че управителката твърди, че домът не работи, репортерите установяват обратното, като пробват да запишат човек в него. „Нямам нито едно местенце. Всичко ми е пълно. Няма къде да сложа друго легло. Три стаи, три легла в едната и три в другата. Имам един мъж, който не е добре, но не мога да го натисна. Гледам всичко възможно, жал ме е. Най-младото попълнение е от 2-3 дни. Ако се бяхте обадили преди 3-4 дни, щеше да е добре“, казва на мнимия близък управителката.

Росица Павлова се мести в Изгрев от друго село - Петревене, където през 2018 г. отново по сигнал на Би Ти Ви са установени ужасни условия в управляван от нея дом за възрастни. Тогава домът е затворен, но Павлова просто сменя селото. Услугата й не се подобрява, но поскъпва - в Петревене е била за 450 лв. на месец, а сега вече се събират по 950 лв.

Подобен род услуги могат да се предлагат само срещу лиценз от Агенцията за качеството на социалните услуги. Тя е ново творение, чиято задача е именно да контролира домове, центрове от резидентен тип и т.н. Тя обаче има правомощия да санкционира нарушения в лицензираните домове, а на практика е с вързани ръце за нелицензираните и това се напомня безпощадно всеки път при разкриването на нелегален старчески дом. За дома в Изгрев например твърдят, че той е проверяван и дори е съставен акт за 7000 лв. Актът обаче не бил връчен, тъй като собственикът на дружеството не бил на място по време на проверката.

Социалният министър Иванка Шалапатова определи случая с починалата възрастна жена като шокиращ и неприемлив, но и тя потвърди, че подопечните й служби не могат да затворят дома. Според министъра, агенцията си е свършил работата. „Тази институция е направила проверка по сигнал. Проверката е установила лошото качество на услугата, предприети са мерки да бъдат информирани МВР и общината, защото тази социална услуга не е лицензирана. Агенцията си е свършила работата, но няма нормативен акт и законодателна основа, която да дава правомощието на която и да е структура да затвори подобен тип грижа", обяснява Шалапатова.

Безсилието на властите се вижда не за първи път и това не е единственият нелегален дом, разкрит дори само тази година. През март край Русе бе проверяван частен хоспис, който също приемаше хора без актуален лиценз за такава дейност. И тогава не стана ясно кой и как може да затвори нелегалната услуга.

Пореден старчески дом се оказа над законите и въпреки отнетите разрешителни продължава да работи. Новият случай е от Русе, където покрай изчезнал обитател на дома кметът Пенчо Милков проверил има ли лиценз структурата да упражнява дейност.

Миналата година също имаше драстични нарушения в дом за стари хора във Варна, където за 10 месеца станаха два пожара, в които загинаха общо осем обитатели на дома. Смъртността в тези домове често се неглижира като следствие на тежкото състояние на хората в тях, а официални данни за починалите не се обявяват. Сайтът на Агенцията за качеството на социалните услуги е пълен с отчети, планове и анализи, в които не може да се открие нищо по важните въпроси на тази дейност.

Поредната трагедия в старчески дом показа не само кошмарната действителност в много от тях, но и безсилието на държавата да противодейства на нарушенията.