Медия без
политическа реклама

Пореден старчески дом е хванат да работи незаконно

Частната структура край Русе привлече вниманието с изчезването на един от настанените

21 Март 2023
Хосписът, в който се помещава и старчески дом, вече няма лиценз да работи.
Община Русе
Хосписът, в който се помещава и старчески дом, вече няма лиценз да работи.

Пореден старчески дом се оказа над законите и въпреки отнетите разрешителни продължава да работи. Новият случай е от Русе, където покрай изчезнал обитател на дома кметът Пенчо Милков проверил има ли лиценз структурата да упражнява дейност. Както и в предишни случаи, домът няма право да приема обитатели, но го прави, а никой не може да го затвори. Всичко това се разбра от днешно съобщение на общината.

В началото на март от дома в лесопарк "Липник" избяга 84-годишен мъж със съмнения за старческа деменция. Човекът още се издирва от МВР, а междувременно кметът на Русе сезира държавните институции за проверка на документацията на мястото, тъй като установи лоши условия, недостатъчно персонал за обгрижване на настанените и оказване на адекватна медицинска помощ. Проверката на социалното министерство и подопечните му агенции установява, че частният хоспис в лесопарка, в който се помещава и старческият дом, не притежава актуален лиценз за предоставяне на съответните социални услуги.

От отговорите до община Русе става ясно, че през декември 2022 г. служители на Агенцията за качество на социалните услуги са установили нарушения на място и са издали актове на собствениците. През февруари тази година агенцията отказва да удължи лиценза на дома, но и към днешна дата той продължава да работи и от семействата на настанените се събират такси.

На 8 март служители на Агенцията за социално подпомагане са обсъдили с потребителите на хосписа възможностите да ползват държавни социални услуги. Предвид контролните правомощия на Агенцията за качеството на социалните услуги община Русе продължава да настоява да се предприемат незабавни действия за преустановяване на услугата, а на възрастните хора да бъде дадена възможност за живот при по-добри и здравословни условия.

От съобщението не става ясно защо агенцията не е предприела мерки за затваряне на дома. По сходен начин се развиха събитията и при скандалите преди година с варненския дом "Св. Георги", където за 10 месеца станаха два пожара и в тях загинаха осем души.

 

Поредната трагедия в старчески дом показа не само кошмарната действителност в много от тях, но и безсилието на държавата да противодейства на нарушенията.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата