Медия без
политическа реклама

Трагедията в старческия дом във Варна се оказа предизвестена

Домът няма лиценз да приема обитатели и въпреки това продължава да работи

09 Май 2022
Pixabay

Поредната трагедия в старчески дом показа не само кошмарната действителност в много от тях, но и безсилието на държавата да противодейства на нарушенията. След като за 10 месеца в Дом "Свети Георги" във Варна става втори пожар с четирима загинали, Агенцията за качество на социалните услуги обяви, че домът няма право да приема обитатели, защото от Нова година няма лиценз да предоставя социални услуги. Фирмата „А-2017“ ЕООД не е получила разрешение да работи заради многобройни нарушения на законодателството. Въпреки това, тя е продължила да го прави.

Домът "Свети Георги" е в общественото внимание от миналия юли, когато при сходни обстоятелства при пожар загинаха четирима обитатели. По тъжна ирония на съдбата, 4 дни преди новия пожар, прокуратурата обяви резултатите от мащабна проверка в домовете за стари хора във Варна, която бе предизвикана от пороя от сигнали за нарушения, последвал първата трагедия. Сега става ясно, че нито проверките, нито медийното внимание са в състояние да предотвратят нови трагедии. За това очевидно не помага и новата държавна структура, която бе създадена именно с такава цел - Агенцията за качество на социалните услуги.

 

Какво установяват проверките на социалната агенция?

При проверките в Дома „Свети Георги“ през юли и декември 2021 г. Агенцията за качеството на социалните услуги е установила, че в нарушение на закона в социалната услуга са настанени хора без заявено желание и личен избор от тяхна страна. В тази връзка на управителя на фирмата е съставен акт и е наложено административно наказание - глоба от 3000 лв., която явно не го е трогнала.

Друго нарушение е, че договорите за настаняване на хората не са сключени с тях, а с трети лица. Затова на управителя на „А 2017“ ЕООД е издаден акт и е наложено административно наказание – глоба от 4500 лева.  Нарушителят не е извършил плащане и двете наказателни постановления са изпратени на Националната агенция за приходите за събиране на вземанията.

За сметка на това фирмата отново иска лиценз за предоставяне на социални услуги за възрастни през януари 2022 г. Паралелни проверки в Девня и Варна, където тя управлява домове, установяват, че услугите не отговарят на стандартите за местоположение и материална база, липсват необходимите специалисти за предоставяне на качествена грижа и дейности спрямо индивидуалните потребности на хората. Установени са множество други нарушения, като например смесването на групи хора с различни потребности и пр.

С това историята не свършва. През март тази година АКСУ установява, че Дом „Свети Георги“ продължава да функционира. Поради това през април на фирмата са издадени два нови акта за административно нарушение. Но домът продължава да работи. До вчерашната трагедия. Поменикът от институции, които агенцията е сезирала, е дълъг - четири звена на прокуратурата, здравна инспекция, дирекция по безопасност на храните, инспекция на труда, община Варна.

 

Констатациите на прокуратурата:

Прокуратурата и социалните служби са открили множество нарушения в домове за възрастни хора във Варна. Това става ясно от официално съобщение на държавното обвинение.

 

За последния пожар:

Има заподозрян за втория пожар в рамките на 10 месеца в дома за възрастни хора "Свети Георги" във Варна, съобщава БНТ. При инцидента тази нощ загинаха четирима обитатели на дома, а една жена е закарана в болница с опасност за живота.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата