Медия без
политическа реклама

800 замърсяващи коли влизат дневно в центъра на София

При старта на нискоемисионния ринг кметът Васил Терзиев каза, че при първо провинение глоба няма да се налага

21 Дек. 2023
Илияна Кирилова

От въвеждането на забраната за влизане на най-неекологичните автомобили в центъра на София на 1 декември се отчитат над 800 нарушения на ден. Това съобщи кметът на столицата Васил Терзиев. "Трябват повече информационни кампании и по-добър контрол, за да ограничим влиянието от силно замърсяващите коли. Ще реформираме и надградим идеята за нискоемисионна зона (НЕЗ), която да доведе до реални резултати", коментира Терзиев във Фейсбук в пост, отнасящ се до мерките на Столична община срещу мръсния въздух.

Както "Сега" писа, зоната с ниски емисии на вредни газове заработи в началото на месеца в т.нар. "малък ринг" от центъра на София. Той обхваща централните булеварди "Васил Левски", "Патриарх Евтимий", "Ген. Скобелев", улица "Опълченска" и булевард "Сливница". Забраната за влизане на най-замърсяващите атмосферата коли в него важи до края на февруари догодина. Решението за въвеждането на НЕЗ беше прието от предишния Столичен общински съвет преди около година в изпълнение на решение на Софийския градски съд. 

При старта на НЕЗ обаче кметът Терзиев поясни, че  предишният екип на общината не е провел активна разяснителна кампания, което може да доведе до объркване сред хората. Ето защо при първи нарушения те ще бъдат предупреждавани и няма да бъдат санкционирани. Днес Терзиев не посочи дали сред тези 800 нарушения дневно има хора с повече от едно влизане и дали вече има глобени шофьори. 

От началото на декември са извършени над 450 проверки на обекти, потенциални източници на замърсяване на атмосферния въздух, съобщи още Терзиев. "Съставихме 65 акта и глоби с фиш. Само вчера проверките бяха 87. За сравнение в миналата година за периода 1-20 декември са извършени 44 проверки и съставени 32 акта, а през 2021 г съответно 30 проверки и 16 акта.И днес Столичният инспекторат ще продължи да проверява обекти из града, за да намалим максимално нарушенията", съобщи още кметът.

Той поясни, че фокусът е върху замърсители като автосервизи, пунктове за смяна на гуми, цехове и строителни обекти. "Най-честите нарушения са за нерегламентирано горене и замърсяване от строителни обекти като транспорт на отпадъци без чергила, замърсяване на улиците от камиони с кал по гумите и др. Ще продължим да помагаме на софиянци да спрат да горят дърва, въглища и отпадъци за отопление. Затягаме и контрола върху нерегламентираното горене", написа Терзиев.

Още по темата