Медия без
политическа реклама

6800 души искат оставката на Ананиев заради детската болница

С подписването на договора министърът злоупотребява с извънредното положение, твърдят от инициативата "За истинска детска болница"

03 Апр. 2020ОбновенаДОРОТЕЯ ДАЧКОВА
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
В началото на март пред МЗ имаше протест по темата.

Над 6800 подписа само за няколко часа събра петицията за незабавната оставка на здравния министър Кирил Ананиев и за отмяна на договора за детската болница, подписан от него в четвъртък.

Петицията е организирана от Националната гражданска инициатива "За истинска детска болница". Насред кризата и извънредното положение и въпреки протестите на лекари, родители, инженери и архитекти здравният министър Кирил Ананиев е подписа договора с ДЗЗД "Детско здраве" за проектиране, строителство и авторски надзор на Национална многопрофилна детска болница. Общата стойност на договора е 93 407 331.47 лева с ДДС.

"Настояваме за незабавна оставка на Кирил Ананиев! Настояваме за незабавна отмяна на договора за довършване на “бъдещата детска болница” в сграда, която е остаряла морално и физически преди десетилетия", пише в петицията, адресирана до премиера Бойко Борисов. Според инициативата Ананиев е злоупотребил с извънредното положение в страната, като парафира договора в разгара на епидемията и социалната изолация. "Ако изобщо бъде завършена, тази детска болница ще бъде бедствие за детското здравеопазване", твърдят организаторите на петицията. Те напомнят, че десетки хиляди десетки хиляди лекари, родители, архитекти и инженери месеци наред са протестирали срещу проекта, че Ананиев е обещавал прозрачност, а построяването на нова, модерна детска болница би струвало по-малко и би станало по-бързо.

Въпреки протестите на лекари, родители, инженери и архитекти здравният министър Кирил Ананиев е подписал договора с ДЗЗД "Детско здраве" за проектиране, строителство и авторски надзор, на Национална многопрофилна детска болница. Общата стойност на договора е 93 407 331.

"Ананиев подписа скандалния договор в момент, когато общественото доверие към него е сринато. Собствените му експерти признаха, че тази болница ще бъде голям компромис - с децата, с лекарите, с родителите и с цялото общество. Самият той призна, че никой не знае какво е състоянието  на конструкцията. Но вместо да се извини на обществото и да прекрати обществената поръчка, възложи ново проучване и проектиране, които ще продължат цяла година - време, в което може да се проектира с международен конкурс нова модерна детска болница и да започне строителството й", пише още в петицията. Тя предупреждава, че в подписания договор има вратички, които позволяват срокът за изпълнение и стойността на обществената поръчка да нарастват многократно. 

Според инициативата този провал няма да се измерва с пропилените милиони, а с лошо детско здравеопазване, за което отговорност ще носи цялото правителство.

Министърът: Не виждам защо да не започваме

Ананиев защити решението си да подпише по време на извънредното положение. "Има процедура, която е свързана със Закона за обществените поръчки. Ние извървяхме цялата процедура. Знаете, че минаха обжалванията и през Комисията за защита на конкуренцията, минаха и през ВАС, нормално е, когато е минала цялата тази процедура, ние да започнем, тъй като ще мине този вирус и ние ще трябва да мислим за децата, за да можем да направим една модерна, комплексна многопрофилна болница. Не виждам защо да не започваме. Ами ако продължи още 7-8 месеца това вирусно заболяване, след колко време ще я построим? А хората чакат - родители, деца", каза той, цитиран от БНР.

Още по темата