Quantcast

Медия без
политическа реклама

Ананиев все пак подписа договора за детската болница

Въпреки предупрежденията, че 30-годишният строеж е нефункционален и опасен, държавата ще даде 93.4 млн. лв., за да го превърне в Педиатрия

02 Апр. 2020ОбновенаДОРОТЕЯ ДАЧКОВА
Илияна Кирилова

Въпреки протестите на лекари, родители, инженери и архитекти здравният министър Кирил Ананиев е подписал договора с ДЗЗД "Детско здраве" за проектиране, строителство и авторски надзор, на Национална многопрофилна детска болница. Общата стойност на договора е 93 407 331.47 лева с ДДС, съобщават от министерството.

Така вече няма пречка 30-годишния изоставен строеж в двора на Александровска болница, да бъде превърнат в Педиатрия. За този строеж редица специалисти предупреждават, че не просто е нефункционален, но и опасен.

Хиляди родители и лекари подписаха отворено писмо до институциите, с което настояват за модерна и безопасна детска болница. Те протестираха и се срещаха с Ананиев, но резултат от разговорите им очевидно няма. "Пир по време на чума", коментира пред "Сега" подписването на договора един от детските лекари, които настояват за истински нова и модерна болница, покриваща всички съвременни стандарти.

От министерството твърдят, че "изграждането на модерна Национална многопрофилна детска болница е основен приоритет за развитието на детското здравеопазването в България" и обещават, че строителството ще тече при максимална обществена информираност и в диалог както с всички компетентни институции, така и със специалистите в сферата на детското здравеопазване у нас. Министерството обещава още, че работна комисия от действащи педиатри от различни специалности ще одобрява проектите за различните отделения - вид, квадратура, леглова база, необходими кабинети и операционни.

ДЗЗД "Детско здраве" има 1 година да изготви и представи проект на детското лечебно заведение. В своята оферта обединението посочва, че ще извърши допълнително конструктивното обследване на строежа.

През февруари Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) допусна предварително изпълнение на решението на здравния министър за класирането на участниците в обществената поръчка за детската болница, макар и процедурата да се обжалва. Според КЗК с предварителното изпълнение се защитава обществения интерес. Определението на комисията може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

"Безспорно е, че изграждането на Национална многопрофилна детска болница е от изключителна спешност и важност. Обществените отношения, свързани с качественото здравеопазване в Република България и в частност оказването на адекватна, своевременна и висококвалифицирана помощ на малолетни и непълнолетни пациенти, се отличават с особена важност и засягат неограничен брой лица. Значимостта на засегнатия интерес и неограничения брой лица, които засяга обжалваното решение в качеството им на нуждаещи се да получат адекватна, своевременна и висококвалифицирана помощ, обосновава особената важност на засегнатия държавен и обществен интерес и допускането на неговото предварително изпълнение", пише комисията.

На 17 януари Министерството на здравеопазването класира на първо място, ДЗЗД "Детско здраве", а ДЗЗД "Детска болница София" обжалва решението. 

Пред КЗК МЗ сочи, че според Конвенцията на ООН за правата на детето, всяко дете следва "да се ползва от най-високия достижим стандарт на здраве и на улеснения за лечение на заболявания и за възстановяване на здравето си". А също и че създаването на детската болница е и в съответствие с европейските стандарти.Въпреки това обаче министерството настоява болницата да бъде изградена, като се ползва старото скеле,

Още по темата