Quantcast
500 ученици и 40 учители са под карантина само в първата седмица | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

500 ученици и 40 учители са под карантина само в първата седмица

Няма да затваряме училища, присъственото обучение остава, заяви зам. министърът на образованието Таня Михайлова
Обновена
1 374
 Илияна Кирилова
Зам.-министърът на образованието Таня Михайлова.

На този етап училища няма да бъдат затваряни, обяви пред БНР заместник-министърът на образованието Таня Михайлова. Тя увери, че министерството получава информация и следи ежедневно и ежечасно случаите и процесите в цяла България. Към 20 септември са установени 26 ученици с положителни тестове.  Част от тях не са били на първия учебен ден, някои са заразени преди началото на учебната година. Под карантина в момента са поставени 19 паралелки, 500 ученици и 40 учители. 

Навсякъде се провежда дезинфекция и училищните бюджети са достатъчни,  за да поемат тази дейност до края на календарната годината, така че не се налага и не е редно да се събират пари от родителите, даренията са на доброволен принцип, подчерта Таня Михайлова. 

Зам.-министърът обясни, че на този етап се залага на индивидуалния подход и посъветва родители, учители и ученици, когато някой не се чувства добре, да остане вкъщи. „За тази учебна година ще бъде разрешено по желание деца да могат да преминат към обучение от разстояние в електронна среда“, каза тя. 

Такова желание засега са заявили над 500 ученици, като 400 са го направили по здравословни причини. „Но училището е мястото, където се изграждат децата като личности“, подчерта зам.-министърът. 

Училищата няма да се превърнат в центрове за боледуване от COVID-19, нито в тежък проблем за здравната система - каза в предаването „Неделя 150“ по БНР и д-р Александър Симидчиев. - Но училищата ще станат още един канал за  разпространението на вируса към рисковия контингент…“. 

Експертът-пулмолог допълни, че ако имаме система, която може да проследи какво се случва с процеса на разпространение в училищата, ще може да се помисли как да бъде контролиран този процес.

Междувременно от страната пристигат съобщения за нови случаи на COVID-19 в училища. Две паралелки - едната от Езикова гимназия „Ромен Ролан“ в Стара Загора, а другата от  Професионалната гимназия по лека промишленост и туризъм в Казанлък, са поставени под 14-дневна домашна карантина, заради потвърдени случаи на COVID-19, съобщиха от местното РЗИ.

Последните новини от днес са за 14-годишен ученик от Математическата гимназия "К. Величков" в Пазарджик, който е показал положителна проба за Covid-19. Той е поставен под домашна изолация, съобщават от РЗИ, а неговите съученици от 9 "Б" клас на гимназията са поредната паралелка, която ще бъде поставена под карантина за 14 дни. 

 

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Президентът прекъсна внезапно визитата си в Естония

20.10.2020

Обновена

3776 43
Белгия забрани коледните базари

20.10.2020

Обновена

1035 9
С коронавирус вече са 25% от тестваните през последното денонощие

19.10.2020

Обновена

9963 96

Коментари

d5555

Тоя с бръснатата глава кой е?

Кирил Данаилов

Затваряйте училищата! Правете от физкултурните салони морги!

 

Трябва да преборим Чумата на 21-ви век!

ppipi7766

Децата може и да не учат!

Това не е важно!

Важно е футбол да има, нищо че няколко човека от отбора са с полжителни тестове!💨

 

Влез или се регистрирай за да коментираш