Медия без
политическа реклама

В 50 от 61 държавни болници не са достигнати минималните заплати

Едва 11 лечебни заведения изплащат заложените в колективния трудов договор нива за всичките си служители

17 Юни 2023
БГНЕС
Проф. Христо Хинков на първия си парламентарен контрол като министър.

Опитите на редица правителства да накарат болниците да увеличат заплатите продължават да удрят на камък. Едва в 11 от 61 държавни лечебни заведения са постигнати нивата, договорени в последния колективен трудов договор /КТД/ за системата. Това показват данни, огласени от новия здравен министър проф. Христо Хинков в отговор на парламентарен въпрос. Те не показват реалните възнаграждения на персонала в болниците, а само дали отговарят на предвиденото в КТД.

Министерството на здравеопазването упражнява правата на държавата в 61 лечебни заведения за болнична помощ. Според справка към април 2023 г. едва 11 от тях са достигнали нивата за всички категории персонал, като 9 от тях са в София - УМБАЛ "Св. Екатерина", УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ", "Майчин дом", УМБАЛ "Св. Ив. Рилски", УСБАЛЕ "Акад. Ив. Пенчев", СБАЛИПБ Проф. Иван Киров", Националната кардиологична болница, УСБАЛ по онкология и "Лозенец". В списъка на изрядните са още Специализираната белодробна болница "Цар Фердинанд І" в с. Искрец и болницата за рехабилитация в Марикостиново, Петричко.

Според действащия в момента колективен трудов договор заплатата на лекар в обикновена болница трябва да е минимум 1900-2050 лв., а в университетска - минимум 2000-2200 лв. Освен от вида на болницата, възнаграждението зависи и от това колко специалности има медикът. За главна медицинска сестра възнаграждението не бива да пада под 1550 лв. За старша минимумът е 1500 лв., а за редовите медицински сестри, акушерки, рехабилитатори и пр. минималното заплащане е 1450 лв. месечно. По-ниските категории като санитари и др. трябва да получават поне 910 лв.

Това, че болниците не са достигнали минималните нива, не означава, че лекарите получават по-малко от 2000 лв. например. Навсякъде върху основната заплата се разпределят допълнителни възнаграждения, които всъщност управляващи от няколко правителства се опитват да изсветлят. По-голям е проблемът при медицинските сестри, където често заплащането наистина е минимално, а натоварването - огромно.

Още по-голямо изоставане от КТД има при общинските болници, които често финансово са на ръба. От 120 общински лечебни заведения, само 15 са достигнали нивата по договор за всички категории персонал.

В останалите лечебни заведения са достигнати частично нивата на определените с КТД заплати, т.е. за определени категории са достигнати, а за други - не, съобщи още в парламента проф. Хинков.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?