Медия без
политическа реклама

47 години кмет - и това го има у нас

На бай Делчо Митев от хасковското Брягово не му стигат - ще се кандидатира пак

Делчо Митев (вторият от дясно на ляво) демонстрира добра кондиция.
FB/Атанас Зафиров
Делчо Митев (вторият от дясно на ляво) демонстрира добра кондиция.

Може ли един кмет да управлява селище през целия си трудов живот? Да. Положителният отговор се среща както в пълен вариант, така и в почти пълен.

Лидер в кметуването е Делчо Митев от хасковското село Брягово. Сяда зад бюрото през 1976 г., тъкмо след като е завършил висше образование. И така до днес. Управлявал е както с кратки мандати (до 1989 г.), така и при дълги (наши дни), а също и като временен кмет (около 1990 г.). В кариерата му се случва и куриоз - през 2003 г. губи изборите, но са касирани заради машинации на конкурента - при повторните става ясно, че му е писано да е кмет (печели ги). Като най-голямо постижение счита построяването на железобетонен мост над местната река в началото на 80-те. Съоръжението заменило стария дървен мост, който бил заливан зимата и селото се откъсвало от света.

Бай Делчо е икона на БСП в региона. Демонстрира добра форма до днес. И съвсем не е чудно, че наесен е решил да се кандидатира отново:

От 70-те години датира и кметуването на Георги Цонев в пазарджишкото село Драгор. Но той не може да се мери с Делчо Митев - поема поста "едва" две години след него, а и си почива през периода на временните местни власти около 1990 г.

Друг отличник е Явор Говедаров от смолянското село Търън. Кметската му кариера започва през 1984 г. 

В Добричкото село Царевец от 1987 г. управлява Маргарита Стоянова. Била е на 29 години тогава. 

И в Разделна, община Белослав, е скука - 32 години кмет все си е Галин Георгиев.

От общинските центрове изпъкват Людмил Веселинов, управляващ Попово от 1991 г., както и Венцислав Евгениев, който ръководи Медковец през същия период. В областен град "пожизнен кмет" се става малко по-трудно, без да е невъзможно:

Дългогодишният кмет на Монтана Златко Живков анонсира участие и на тези местни избори. В съобщение във "Фейсбук" той покани утре съмишлениците си, за да обяви новата си кандидатура.

 

51 ГОДИНИ!

До 2021 г. рекордът бе на легендарния кмет на рилското село Бели Искър Крум Георгиев - 51 години. Но човекът почина в средата на мандата.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

кметове, местни избори

Още по темата