Медия без
политическа реклама

45 депутати не декларираха нито стотинка спестявания

Партийни остриета оставиха празни имуществените си декларации

 Дългогодишни народни представители се оказаха без пари в банката или другаде.
БГНЕС
Дългогодишни народни представители се оказаха без пари в банката или другаде.

45 депутати не са декларирали нито стотинка в имуществените си декларации за 2021 г., показа справка на "Сега" в публичния регистър на Антикорупционната комисия. Тези народни представители са оставили празни графите за банкови влогове и налични парични средства. Голяма част от тях все пак притежават имоти и имат задължения и вземания за над 10 000 лв. 

Най-много са депутатите в "Продължаваме промяната", които нямат никакви спестявания - 16 души. Сред тях е бившият директор на изпълнителната агенция по горите Александър Дунчев, както и рапърът Ицо Хазарта, който освен, че не е декларирал парични средства и банкови сметки, няма обявено и имущество.

В БСП има деветима депутати без пари в банката или другаде. В имуществената декларация на журналиста Александър Симов, който е народен представител от 2017 г., фигура единствено задължение в размер на 7000 лв. Острието на левицата Крум Зарков също не е декларирал спестявания, но изплаща ипотечен кредит за 115 280 лв. И Филип Попов, който е член на Народното събрание от 2013 г., не е обявил налични пари и банкови влогове. За сметка на това има задължения за над 200 000 лв. към две банки.

Във "Възраждане" са петима депутатите без парични средства. Имуществената декларация на адвокат Елена Гунчева от партията на Костадин Костадинов е изцяло празна. Депутатката Искра Михайлова пък е обявила единствено дялове в дружеството "Бакарат" ООД. Без никакви спестявания е и народният представител Николай Дренчев.

Депутатите от "Демократична България" без налични пари и влогове са също петима. Сред тях е и Иван Димитров, който бе противник на предложението заплатите на народните представители да се получават единствено по банкова сметка. В имуществената му декларация пише, че изплаща кредит в размер на 432 436 лв. и издръжка за 4500 лв.

Четирима са депутатите от ГЕРБ и от ДПС, които не са декларирали спестявания. Народният представител Славена Точева, която впечатли със своите 6805 преференции във Варна на изборите през април 2021 г., изпреварвайки по личен вот дори първия в листата на ГЕРБ проф. Костадин Ангелов, е декларирала единствено участие в едно търговско дружество.

Без налични пари и влогове е също Виктория Василева от "Има такъв народ". Тя е един от двамата депутати от партията на Слави Трифонов, които не са декларирали спестявания. Другият е най-младият народен представител в 47-то НС Иван Клисурски, който изплаща потребителски кредит за 27 310 лв. 

Антикорупционната комисия КПКОНПИ публикува днес декларациите за имущество и интереси, подадени от хората на висши държавни длъжности за периода от 18 август до края на 2021 г.
Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата