Медия без
политическа реклама

40 000 автомобила са напуснали София, а 7000 души са върнати

Засилени проверки има на входовете и изходите на градовете

01 Май 2020Обновена
БГНЕС архив

„Засилен трафик има през цялото денонощие. През това време от София са излезли около 40 000 автомобила. Върнатите автомобили са около 3 000 до 4 000 коли. По статистика върнатите граждани са около 7-8 000”, посочи тази сутрин Любомир Костадинов, зам.-началник на отдел "Пътна полиция", СДВР.

Той обясни, че на част от водачите не им е позволено да напуснат града заради декларирани причини, които не отговарят на заповедите на министъра на здравеопазването. Всеки втори е посочил, че пътува по работа по време на трите почивни дни.

Шофьори с непопълнени декларации, изнервени, правещи се, че не са разбрали разпоредбите на полицията, затрудняват работата на КПП-тата. Пик на натоварване се очаква през целия ден, като „пик“ значи опашка от поне 2-3 километра, съобщи още Костадинов. 

И вчера имаме случай на шофьор с алкохол, и то на товарен автомобил, само по КПП-тата засякохме поне 7-8 човека, добави той. Започна акция за мотористи, гонки, като само за вчера има 5-ма мотоциклетисти в нарушение. Те ще бъдат привикани и ще понесат своето наказание, обяви полицаят. На КПП-тата полицаите преценяват кого да проверят за алкохол, като непрекъснато се отклоняват автомобили за проверка според преценката на проверяващите полицаи.

„В декларациите, които гражданите оставят на КПП-тата с мотива, че отиват на работа, трябва да е подаден номер на управителя на фирмата, като колегите звънят за проверка, - не винаги, но в повечето случаи“, добави Костадинов.

Полицаи, разположени на над 200 КПП-та, ще контролират трафика през трите почивни дни, които започват от днес.

Вече 40 хиляди автомобила са напуснали столицата. Още вчера от МВР предупредиха, че основанието за влизане и излизане от областните градове трябва да е посочено в декларация и да бъде по обективни причини.

Няма да се допуска преминаването на хора, тръгнали на почивка. Ще важат основания като постоянен и настоящ адрес и грижи за възрастен роднина.

По данни на полицията до момента са извършени над 55 000 проверки на декларациите, при над 3 400 от тях са установени несъответствия. Съставени са множество актове. Масирани проверки ще има и за употребата на алкохол и наркотични вещества.

Засилено ще е полицейското присъствие до 6 май.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

БНТ, проверки, КПП, празници

Още по темата