Медия без
политическа реклама

3900 лв., 4300 лв... – кметските заплати скачат в ковид годината

Надолу по веригата се облажват и други общинари

27 Ноем. 2021
Кметът на Шумен Любомир Христов вече ще си изпълнява задълженията срещу доста солидно възнаграждение.
FB/Любомир Христов - кмет на община Шумен
Кметът на Шумен Любомир Христов вече ще си изпълнява задълженията срещу доста солидно възнаграждение.

Социално-икономическите трудности във времената на ковид не се отразяват отрицателно на кметските заплати в България. Напротив - през 2021 г. се увеличиха възнагражденията на редица кметове. По закон заплатата на общинския кмет не може да превишава министерската, а местните парламенти гласуват точно колко да е тя. Успоредно възнагражденията на съветниците и кметовете от по-ниските нива са обвързани със сумата на общинския кмет - скача ли тя, увеличават се и техните. Така всички по веригата имат интерес ръководителят на общината да взема доста пари.  

Преди няколко дни кметът на Шумен Любомир Христов (ГЕРБ) се сдоби с 4300 лв. заплата. Той бе поискал 20% повишение, но получи двойно по-голямо. Съответно много доволни останаха и колегите му надолу по вертикала. Например председателят на общинския съвет ще получава вече 2580 лв. Увеличението влезе със задна дата от 1 юли.

По аналогичен начин в началото на годината заплатата на кмета на Русе Пенчо Милков (БСП) стана 3900 лв. А на представителите на ГЕРБ в Хасково и Смолян - Станислав Дечев и Николай Мелемов, нараснаха съответно на 3100 и 3400 лв. С тях се увеличи и възнаграждението на селските кметове (1200-1400 лв.)

На фона на министерските, всички тези суми изглеждат скромни. Дори и като дял от министерската заплата са поносими (не повече от 2/3). Членовете на кабинета вземат повече от 6000 лв. на месец. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата