Медия без
политическа реклама

320 се озоваха в "Пирогов" заради ледените тротоари

Борис Бонев вини ГЕРБ заради сключените договори с почистващите фирми

14 Яну. 2024
Заледяването в София причини неудобства на хиляди граждани и стана повод за нови обвинения към предишното ръководство на общината.
Илияна Кирилова
Заледяването в София причини неудобства на хиляди граждани и стана повод за нови обвинения към предишното ръководство на общината.

Само в петък през УМБАЛСМ "Пирогов" са били приети над 320 души, които са пострадали при падания на заледени тротоари в София, съобщи БГНЕС. От тях 50 души са настанени за трайно лечение в болницата. Най-честите травми са на китка, рамо и подбедрица.

Данните, при това само за ден, не са изненада, тъй като на много места тротоарите остават непочистени от леда. Същото важи и за много от жилищните кооперации, пред които продължава да е заледено.

Общинският съветник от "Спаси София" Борис Бонев посочи като главна причина за проблема пропуски в договори на почистващите фирми, които са сключени от предишното общинско ръководство (б.ред. - когато кметът и общинското ръководство бяха под контрола на ГЕРБ).

"В сключените от ГЕРБ договори има съществени пропуски, а именно:

- НЯМА упоменат час на приключване за почистване на тротоарите, както и в каква последователност да се чисти. Т.е. за разлика от изискванията за спирки до 7:30 ч., при почистването на тротоарите може само да се възложи то да започне, но няма краен срок за приключването му.

Отделно в Наредбата не е формулирано точно определение за конкретната площ пред търговските обекти, която трябва да се почисти от тях самите, както и понятието за прилежаща площ към жилищни сгради и кооперации.

Затова в момента се подготвят нови технически спецификации към новите договорите, които да урегулират тези дейности", написа Бонев в профила си във "Фейсбук". Той припомни също, че всички собственици, ползватели, лица, които фактически владеят или държат недвижими имоти или части от тях, са длъжни да почистват тротоарите и площите пред входовете на сградите, дворовете и т.н.

Бонев посочи също, че от 9 до 11 януари са почистени 170 дка спирки с ръчно разпръскване на сол, 96 дка спирки ръчно от сняг и лед, 1900 дка тротоари, площади и велоалеи с разпръскване на сол, 1144 дка тротоари, площади и велоалеи ръчно от сняг и лед и 161 дка механизирано от тротоари и площади.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата