Медия без
политическа реклама

До 30 дни изчезват фигурите от паметника на съветската армия

Премахването и на фундаментите зависи от идейните проекти за бъдещия вид на парковото пространство

08 Дек. 2023
БГНЕС

В рамките на следващите 30 дни трябва да бъдат премахнати фигурите от паметника на съветската армия в София. На този етап демонтаж на останалата част от структурата на комунистическия монумент в Княжеската градина не се планира. Той зависи от евентуалния избор на идеен проект за бъдещия вид на парковото пространство.

Това обясни кметът на столичния район "Средец" Трайчо Трайков при гостуването си в БНТ тази сутрин:

"В плана за безопасност и здраве се предвижда демонтаж на структурните групи и преместването им на друго място, където да се съхранят и ако трябва, да се възстановят, докато дойде време да бъдат експонирани някъде. В момента се монтират оградите, които според плана очертават достъпа на техника, необходима за демонтажа. Това е първият етап, който трябва да свърши скоро - в рамките на трийсетина дни. А другият етап, който следва решението на СОС, се надявам да бъде придвижен час по-скоро, за да може да говорим за умиротворяване в символната част на това противопоставяне. Това ще стане, когато бъде решено кога и къде ще бъдат експонирани на друго място. И след това вече идва и третата част, която знам, че интересува жителите на София - какво ще има на това място. Това вече ще е тема на трето творческо усилие, на премерване и съревноваване на идеи. Аз и друг път съм казвал, че в кабинета си имам цял шкаф с идеи от хора, които предлагат какво да има там. Но това е въпрос на надявам се близкото бъдеще."

От думите на Трайков стана ясно, че част от идеите включват запазването и използването на фундаментите, а други - не.

"Например, ако там бъде просто един хубав парк, очевидно от постамента няма да има нужда. Ако е някакъв друг паметник, той може да бъде използван. Ако е някаква сграда, каквито идеи също има - куклен театър или нещо друго, е трета ситуация. Аз лично смятам, че няма да е никак лошо просто да си е един хубав парк, какъвто е бил преди намесата в тази среда. Територията е със статут на паметник на градинското изкуство, затова е и много сложно там да се прави каквото и да било друго", каза кметът на "Средец".

Той добави, че въпросът къде в бъдеще трябва да бъдат експонирани фигурите от паметника ще се реши след дебат между Областната управа и Националната художествена галерия, която е стопанин на музея на тоталитарното изкуство.

Трайков посочи, че паметникът отдавна е опасен за здравето и безопасността на гражданите и неслучайно Столична община и район "Средец" са сигнализирали поне четири различни областни управители за това и за необходимостта да се предприеме нещо:

"Аз бих искал конструкцията да е в чудесно състояние и да бъде демонтирана просто защото обществото е стигнало до осъзнатия извод, че не ѝ е там мястото. Ето това е правилният начин. Познавам много хора, които казват: "Ето, сега вместо да бъде демонтиран като символ на окупацията в България, той ще бъде свален с почит за реставрация." Всеки гледа през някаква призма, през оптиката на своите собствени разбирания. Именно защото това е един много разделящ символ и той ще продължи да бъде такъв, докато е там. Затова аз смятам, че правилното и редното би било именно по тази линия да се стигне до преместването му оттам. И тя се движи, но по-бавно."

Конституционният съд на Латвия постанови, че законите, с които се нарежда на местните власти да премахнат обекти, прославящи съветския режим, трябва да се считат за конституционни, съобщи "TVP World", предаде БГНЕС.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата