Quantcast

Медия без
политическа реклама

Конституционният съд на Латвия разреши демонтажа на съветски паметници

08 Дек. 2023
EPA/BGNES архив
Миналия август в Рига бе демонтиран паметникът "На съветските освободители на Латвия от фашизма"

Конституционният съд на Латвия постанови, че законите, с които се нарежда на местните власти да премахнат обекти, прославящи съветския режим, трябва да се считат за конституционни, съобщи "TVP World", предаде БГНЕС.

Съдът беше сезиран от властите на втория по големина латвийски град Даугавпилс по този въпрос. Градският съвет посочи, че в Даугавпилс още през 1992 г. са били демонтирани паметници, издигнати по време на съветския период, които нямат естетическа стойност и отразяват идеологията на съветската епоха.

Останалите паметници са в добро техническо състояние, а един от тях дори е бил реставриран. Установено е, че паметниците не са прославяли съветския режим, а са били посветени на паметта на загиналите войници.

Съдът обаче констатира, че обектите, прославящи Червената армия, които са посочени в оспорваното законодателство, са били издигнати, за да трансформират паметта и емоциите на латвийското общество по отношение на престъпленията, извършени от окупационните сили срещу личността, човечеството и държавата.

Съдът допълни, че целта им е била и да напомнят на населението за продължаващото присъствие на съветските власти.

През юни 2022 г. в Латвия влезе в сила закон, който забранява демонстрирането на съветска и нацистка символика на обществени места и разпореди премахването на предметите, прославящи тези режими. Наредено е демонтирането на паметници, възпоменателни надписи и други обекти.

Срещу премахването на паметниците се обявиха част от рускоезичните жители на Латвия.

Още по темата