Медия без
политическа реклама

Руската телевизия "Дождь" може да бъде изгонена от Латвия

Службите за сигурност на балтийската страна подозират намеса на руските спецслужби

03 Дек. 2022Обновена
Алексей Коростольов, водещ в тв "Дождь"

Руският тв канал "Дождь", който от началото на войната предава от Рига, е застрашен от прекратяване на лиценза за излъчване. От вчера досега трима ключови - водещ и двама редактори, напуснаха телевизията заради гаф в ефир. Намесиха се и латвийските служби за сигурност. 

По време на предаване, посветено на мобилизираните войници в Русия, водещият Алексей Коростольов благодари на зрителите, които се обаждат и разказват историите си, и казва: "Продължавайте да ни се обаждате, ще продължим да помагаме  (на руската армия) с оборудване и елементарни удобства". Това изречение предизвика взрив от негативни зрителски реакции, латвийските служби за сигурност започнаха проверка дали не става дума за действителна подкрепа на руската армия.

Латвийските служби за сигурност публикуваха прессъобщение, в което "службите предупреждават, че на фона на престъпленията, извършени от руските окупационни войски срещу Украйна и населението й, която и да е форма на подкрепа за агресора недопустима. Прякото или косвеното предеване на финансови средства или друго имущество в Русия се преследва според чл.77.2 на Наказателния кодекс на Латвия. Нееднократно предупреждавахме за риска учрежденията и отговорните лица за последствията от решението да допуснат в Латвия т.нар. независими руски медии. Доколкото тези медийни компании и журналисти отдавна работят в страната-агресор, не бива да се изключва, че някои медии - започнали работа в Латвия, и техните сътрудници имат връзки с руските спецслужби. Възможен е повишен интерес на руските спецслужби към дейността на емигрантските медии в Латвия". 

 

Същата вечер главният редактор на телевизията Тихон Дзядко съобщи, че Коростольов - след 8 години работа в тв канала, е уволнен. И че "Дождь" никога не е давала "никакво оборудване и удобства" за руската армия и няма намерение да го прави.  

 

Водещият Коростельов написа в профила си във Фейсбук, че съжалява за случилото си, че не би дал пари и за чорапи на руската армия, но съжалява, че в тази война има толкова много жертви. "Ако моето уволнение спаси канала и колегите продължат да работят, го приемам", написа Коростольов. 

Днес телевизията напуснаха и редакторът, който му подава реплики в слушалката по време на живото предаване, и една бизнес редакторка. Редакторът Владимир Роменский, ветеран в телевизията, поема цялата отговорност за случилото се, но смята, че ръководството прави "огромна грешка". 

Стана ясно, че латвийският СЕМ -  NEPLP, е глобил вече телевизията с 10 000 евро, защото е пуснала карта, в която Крим е руски. Органът още не е съобщил как ще накаже "Дождь" заради гафа с оборудването за руската армия. Но латвийският военен министър коментира, че е "нужно разрешението за пребиваване на служителите на "Дождь" в Латвия да бъде отменено. Каналът трябва да се завърне в Русия и "този процес започна".  Според Закона за електронни медии в Латвия, при три наказания се отнема лицензът на тв оператора. 

 

 

Още по темата