Quantcast
28 ведомства си вдигат с 30% заплатите зад паравана на кризата | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

28 ведомства си вдигат с 30% заплатите зад паравана на кризата

В името на увеличението и агенцията за сортоизпитване се оказа на първа линия на борбата с коронавируса
Обновена
9 763
 БГНЕС

Антикризисното увеличение на заплатите на държавните служители на първа линия се оказа параван за повишение на доходите в държавни ведомства, за които трудно може да бъде открита връзка с коронавируса. Проектът на промени в наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация е публикуван за обществено обсъждане и нетипично за този тип консултации привлича доста критики от граждани.

С промените ще стане възможно 28 държавни ведомства да увеличат до 30% разходите си за персонал. Част от тях като здравните инспекции, инспекцията по труда, социалните работници изнесоха голяма част от противоепидемичните мерки на гърба си, въпреки че са сред най-ниско платените в държавния сектор. В списъка обаче са включени и служби, които имат периферна връзка с кризата. Става дума за общо 33 600 служители и 16.5 млн. лв. месечно, съобщи "Медиапул", позовавайки се на информация от Министерството на финансите.

В мотивите към проекта са посочени два основни критерия за увеличението. Единият е администрацията да е натоварена с дейности по овладяване на пандемията и последствията от Covid-19, включително да има служители на първа линия, чиито задължения включват обслужване и контрол „на терен“, с пряк контакт с други лица. Другият е в тези ведомства основните заплати на служителите да са по-ниски в сравнение с други институции, въпреки значителния обем на отговорностите им и прекия риск за здравето.

На фона на тези критерии най-голямо недоумение буди включването в списъка на изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол. Не е ясно защо антикризисно трябва да се увеличават заплатите и в ДНСК, която в последните месеци се занимава основно да запушва скандали със сараи и укрепителни съоръжения по морето.

До 30% увеличение е предвидено за НАП и агенция "Митници", които имат много служители с пряк контакт с граждани, но пък са сред най-високо платените администрации в държавния сектор. В приходната агенция имаше сериозно недоволство заради спирането на бонусите в началото на кризата, тъй като те могат да формират до 30% от заплатата. Вероятно сега тази удръжка ще се компенсира с увеличението.

По линия на недоволството вероятно са предвидени за увеличение и работещите в главна дирекция "Изтърпяване на наказанията", които тези дни протестираха за по-добро заплащане. Сред коментарите в рамките на общественото обсъждане обаче се поставя въпросът защо липсва ГД "Охрана", която се занимава със същата дейност. "Едната дирекция пълни затворите с лишени и ги конвоира и не е добавена. Друга функция на ГДО е проверка на лицата в съдебните сгради. Момчетата извършват по 2-3 хил. проверки на всякакви хора в сградите всеки ден", посочва авторът на тази забележка. 

В списъка са още автомобилната администрация, агенцията по метрология, държавната комисия по стоковите борси и тържищата, инспекторатът за опазване на недвижимото културно наследство, Националният институт за помирение и арбитраж, басейновите дирекции и РИОСВ към екоминистерството.

В промените не са упоменати никакви критерии, по които вътрешно ще се разпределя увеличението на заплатите. Преценката е в ръцете на ръководителя на съответната структура.

43

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Тристранката одобри удължаване на мярката 60/40 до 31 март 2021 г.

29.12.2020

Обновена

845 5
Външно се оплака от намаляващите заплати на дипломатите

27.12.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

4449 40
Сачева побърза да ореже достъпа до 24-те лв. компенсация

23.12.2020

Обновена

6928 7

Коментари

Страници

Solace

Средно 491 лв. на човек месечно. А ако това е 30% ръст, значи средно 1 636 лв. е заплатата...

Комарницки пак е прав с днешната си карикатура...

ЕМОКОМ

👌

Това вече дори не е наглост... повече от нагло е....

 

При средна заплата в държавните администрации над 1500 лева/Месец

ще ги увеличават с още 500 лева/Месец (1 500+500)=2 000 лева/Месец

 

142 лева/Месец е социална пенсия в България 

286 лева/Месец е пенсията (след стаж 40 години) на моята майка

 

нееее, това не е истина...

 

http://strategy.bg/PublicConsultations/View.aspx?lang=bg-BG&Id=5363

mick

Трябва да се има предвид, че техните заплати не са като нашите - не плащат осигуровки/държавата уж ги плаща, но се ослушва и ги плаща със закъснение/. Т.е техните 1636 лева не са като на останалите. Освен това имат и по над 30 дена отпуск на година.

Хулиган

Схемата вече е след нас и потоп.

Значи краят Му прибижава.

Остава да вдигне дажбите на затворниците.

За всеки случай.

Ако не успее да иде при Хуан Карлос...

http://www.drago.info/index.php/2017/10/25/nagletsi-treto-deistvie/

Flamand

Средно 491 лв. на човек месечно. А ако това е 30% ръст, значи средно 1 636 лв. е заплатата...

Вие не бяхте ли финансист? Не правите ли разлика между заплата и разходи за персонала, които включват например и осигуровките? Защото от оригинала в Медиапул става ясно, че именно разходите ще се увеличат с 16,5 милиона.

ЕМОКОМ

колко е средната заплата в държавните администрации

 

жана д'арк
снимка на жана д'арк

Държавните служители не плащат осигуровки, плащаме ги ние. И колкото по-високи стават заплатите им, толкова повече ще плащаме ние за осигуровките им. А като вземем предвид раздутия щат и "компетентността" на калинките, нещата стават направо непоносими.

ЕМОКОМ

Това не са държавни служители

те са държавни изедници, повтарям ИЗЕДНИЦИ

 

Бългaрия хaрчи нaй-мaлкo oт страните в EC зa пeнcии

У нac рaзхoдитe зa пeнcии ca 8,4% oт БВП,

дoкaтo cрeднo зa cтрaнитe oт EC зa пенсии дaвaт 12,6% oт БВП

Solace

Виж, донякъде си прав, не бях прочел, че става въпрос за общо разходи за възнаграждения, а при държавните служители осигуровките са изцяло за сметка на работодателя. Но увеличенията спокойно могат да минат като друг тип плащания, и основата да е по-ниска. Всички знаем за парите за дрехи, отдих и т.н.

И държа да отбележа - не завиждам за ръст в заплатата никому, но ако е заслужен. А в огромната си част тези администрации са тежки, в тях работят много нищоправници, без които правещите нещо биха могли да са с високи заплати. 

Solace

Така. Сега прочетох и проекта на постановлението. Излиза, че баш основната заплата ще се вдига. Т.е. калкулациите в първата ми публикация са верни...

 

Параграф единствен. В Преходните и заключителните разпоредби на 
Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация се създава § 3а: „§ 3а. (1) В срок до 31 август 2020 г. ръководителят на административната 
структура може еднократно да определи нови размери на индивидуалните основни 
месечни заплати, не по-висок от 30 на сто от досегашния размер, за служителите в 
следните администрации и административни структури:

mamut

 ми върнете прослужените години, нали заради тях се прие да се плащат осигуровките от държавата ,така както е в доста европейски страни за държавен служител. То затова и там държавата си функционира  ,независимо от промени в кабинета.

Пък като толкова държите променете закона за държавния служител, нека всеки да плаща, пък търсете качествени служители.

Има държавни служители на 800лв.заплати ,а изискванията като за космонавти.

nobody2

а ти, като си толкова печен, наясно ли си кой плаща осигуровките в държавната администрация? не или не?

mamut

 ако въпроса е до мен, да наясно съм , от държавния бюджет, като МФ обикновено не ги внасят напълно в НОИ. Затова и съм написал сменя се закона и да се знае, кой, колко и къде.

Wolf ACE

Схемата е - "На, лапайте сега, пък като доде време за избори... нали знаете".. Пък и кой е луд да подритва стотачки и хилядарки?!

А на Бай Струй нищо не му коства - нито парите са негови, нито някой му търси сметка.. ще си купува власт, наляво и надясно...

С чужда пита - помен прави..

Flamand

колко е средната заплата в държавните администрации

Вие ли питахте как да се откажете от гражданство? Значи не можете да търсите в мрежата, ще ви помогна - 1 468 лв през март 2020 за сектор "Държавно управление", който вероятно включва и общинските администрации. Само малко по-висока от официалната средна заплата за страната  - 1 321лв, което означава, като сметнем и плащането на сиво и черно, че е по-ниска от релната средна.

ЕМОКОМ

Да аз питах и пак питам как да се откажа от българското си гражданство ?

 

средна заплата = 1 468 лв през март 2020 за сектор "Държавно управление"

 

тази цифра включва ли боносите и премиите или не ?

Flamand

Май ви отговориха тогава - трябва да имате вече друго гражданство или да сте в процедура по придобиване и да подадете един куп документи в най-близкото консулство. И сто пъти да питате, няма да се промени процедурата.

ЕМОКОМ

нямам друго гражданство и не съм в процедура...

но вече не искам да съм гражданин на България

fisher77

 

  В повечето от тези ведомства, от няколко години има посттоянно вдигане на заплатите след така наречените годишни оценки и на три месеца  ДМСтимулиране , сега на фона на кризата са им платили ДМС-то за 6 месеца яко. Хора неспособни да изпратят един свестен мейл  1200 - 1500лв месечно не ги харесват.

Нямат лични осигуровки, другите не се знае държавата дали ги трансферира, а пък с тези заплати пенсиите ще им са добри. Къде е г-н Христосков да ни обясни дали осигурителния им принос отговаря на бъдещите им приходи от НОИ. Да му мислят частните фирми как  се търси персонал  

ЕМОКОМ

значи на доктори и медицински персонал

дадоха бонуси към основната заплата (към базата)...,

а на чиновниците ще увнличават основната заплата с 30%...

БРАВО !!!!!!!!!!

БенТен

Тези усреднените не ги гледайте - мравката взима 700-800 лв, ама от директор дирекция нагоре започват от 2 хиляди. Та ето ти средна 1400.

Друг е въпроса защо изобщо се вдигат заплатите и защо изобщо съществуват структури като тези за семената, тържищата, басейните и подобни. И всички те си имат директори, заместници, главни секретари, директори дирекции и т.н. по веригата. 

жана д'арк
снимка на жана д'арк

Между другото, коментарите под проекта са много гневни. Това трябва да накара червената лампичка в главата на Баце да засвети много силно. Страхът на хората е изчезнал, а до момента Той управляваше най-вече чрез насаждане и поддържане на страх. Освен, че безвъзвратно е изгубил харизмата си, ами и стадото вече не се страхува и се обединява. Мрачни облаци са надвиснали над главата Му, при това Меркурий не е ретрограден и не ми се мисли какво ще стане между 14 октомври и 3 ноември, когато отново ще тръгне назад. Там Алена да каже 😉

mamut

 вдигат се заплати в звена които имат представителства в страната и повечето са  хранилка на гербави по регионите , тук там има читави, защо все пак трябва някой и да работи.

Светозар

„28 ведомства си вдигат с 30% заплатите“

След като овладя циганския вот, ГЕРБ овладява методично и вота на държавните служители. А за овладяването на корпоративния вот, ГЕРБ се труди открай време:

Бойко - кръстник на свиневъдите

Това е надпис от плакат на кабината на камион с прасета, паркиран  до катедралата „Св. Александър Невски“  в подкрепа на подалия оставка предния ден - 20.02.2013 г.  г-н Бойко Борисов.

mediapool.bg/zhivotnovadi-banskalii-traktori-dobitak-na-zhaltite-paveta-iskat-si-boiko-news203172.html

ivanko77

Ако държавата може да си позволи по време на криза да увеличи с 30% заплатите, защо не го е направила преди това, спокойно това увеличение можеше да се заложи в бюджета за тази година. А ако не може реално да си го позволи, защото е криза, защо го прави? Има огромна разлика между това да даваш допълнителни премии на хората заради кризата, напълно го подкрепям, и да им увеличиш основната заплата, което няма как да редуцираш сред като приключи здравната криза.

fractal
снимка на fractal

След 45 години социализъм и 30 див капитализъм трябва да се възстановява държавността защото Европа дава на администрацията която обявява обществени поръчки а това как разпределяме парите от Европа в България си е наш проблем

По свободна телевизия даваха че до 2020 България е изразходвала 8 млрд и до края на годината 2020 има да усвоява 12 млрд за които няма проекти с които да кандидатства 

Under_My_Thumb

След 45 години социализъм и 30 див капитализъм трябва да се възстановява държавността

След 40 години социализъм 1948-1988 г. НР България беше средно развита европейска държава:

 

Когато капитализмът удари, как човешкият капитал линее

Васил Проданов, 23.12.2015

http://pogled.info/avtorski/Vasil-Prodanov/kogato-kapitalizmat-udari-kak-choveshkiyat-kapital-linee.70222

За четвърт век преход и еврочленство България се срина от 27-о на 59-о място в света по индекс на човешкото развитие...

През 1990 г., когато за първи път ООН мери този показател, се дават данни за 1987 г., малко преди края на социализма. Тогава България има индекс 0,918 и е на 27-о място измежду 130 държави в света, поставена сред страните с най-висок индекс на човешко развитие. Това означава, че грижата за човека и съответно неговата свобода през предходните десетилетия е била успешна, защото по един комплексен показател страната се е оказала сред водещите в света. На първо място е Япония с индекс 0,996, на 19-о – САЩ с 0,961. От балканските страни само Гърция е малко преди нас – на 22-ро място, а от бившите социалистически държави - само ГДР (21-во място) и Чехословакия (25-о място) ни изпреварват. След нас са Югославия - на 31-во място, Унгария - на 30-о, Полша - на 33-то, Румъния - на 41-во, Южна Корея - на 34-то.

След това се оказва, че България катастрофално се е срутила в тази класация. През 2006 г., преди да влезем в ЕС, страната ни е на 53-то място. Не си мислете обаче, че влизането в ЕС и тържественото приемане на „европейските ценности” са подобрили нещата. Напротив, сривът назад продължава и през 2011 г. сме на 55-о място, през 2013 г. - на 58-о и няма никакви шансове да стигнем някогашното равнище от края на социализма. От началото на членството ни в ЕС до 2014 г. сме се смъкнали с още 6 места назад.

В последния Доклад за човешкото развитие 2015 са представени данни за 2014 г. Начело в класацията с индекс 0,944 е Норветия, която заемаше първото място и в периода 2001-2006 г., после го отстъпи на Исландия и от 2008 г. пак непрекъснато е начело. В първата десетка след нея са Австралия, Швейцария, Дания, Холандия, Германия, САЩ, Канада и Нова Зеландия

България за 26 години реставрация на капитализма се е срутила по грижа и свобода на човека на 59-о място с индекс 0,782, но ако се отчете неравенството днес в страната, той пада допълнително на 0,699. Гърция, която през 1987 г. е само пет места преди нас, сега е на 29-о, т.е. цели 30 места по-напред. А спомнете си, че премиерът ни плашеше, че можем да изпаднем в тяхната криза и да станем като тях. ...

 

fractal
снимка на fractal

Развита беше ама всичката техника беше вносна ние правихме компютри но руснаците решиха че по добре реформи и вносни стоки от запада вместо от социалистическите страни които вече ги мразеха след 45 години тоталитаризъм

Светозар

Тодор Живков за социализма:

„Социализъма е едно недоносче. Ето това е самата истина – недоносче.“ (www.youtube.com/watch?v=zIHVSCcXolw)

България, под ръководството на БКП и на др. Тодор Живков, е успяла да фалира три пъти - през 1960 г., 1977 г. и 1987 г. Тодор Живков: „Аз не твърдя, че народът е живял в изобилие – такова беше времето. Ние сме идеализирали Съветския съюз. Той за нас беше образец. Бавно, но сигурно бяхме осъдени на технологично и информационно изоставане, тъй като нашият пазар беше главно социалистически. От 1985 г. моделът на развитие, който бяхме избрали, започна да се руши.“

Петър Младенов заявява пред ръководството на МВР и Държавна сигурност в края на ноември 1989 г., че управлението на Тодор Живков е довело страната до „просешка тояга”, а „картината в икономиката е потресаваща”.

През 1996-1997 г., под ръководството на БСП, има още един фактически фалит по вътрешния дълг. През януари 1997 г. средната пенсия е 14 долара, а заплатата – 40 долара, но през февруари те вече са се сринали, съответно на 5 долара и 20 долара. Това е най-ниското равнище на личните доходи в цялата история на България след 1878 г., който рекорд е записан на името на БСП. (fakti.bg/bulgaria/254745-trite-taini-falita-na-bkp-i-todor-jivkov)

Льо Клер

Преценката е в ръцете на ръководителя на съответната структура.

 

Хммм... дааа! Това е ключа! 🔩

Абе хрумват ми някои критерии за преценката, но - не, не, не може да е лоялността към висшестоящите, които май вече до една са калинки! От най-расовата порода - гербави калинки! 🐞

                                                                                                                                                         🐎

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш