Медия без
политическа реклама

191 депутати подкрепиха механизма за разследване на главния прокурор

Отхвърленият в миналия парламент закон сега мина на първо четене

19 Май 2023Обновена
Илияна Димитрова

Народното събрание прие на първо четене законопроекта за механизъм за разследване на главния прокурор, внесен от Министерския съвет. Той бе подкрепен с 191 гласа "за", нито един "против", а 33-ма депутати от "Възраждане" гласуваха "въздържал се". Същият законопроект бе отхвърлен от ГЕРБ и ДПС на 10 януари тази година. Приемането на механизма е условие на Европейската комисия, за да бъдат отпуснати средствата по Плана за възстановяване и устойчивост.

По време на дебатите най-силна подкрепа за законопроекта изразиха депутатите от ППДБ. "Прокурорът, който ще може да повдига обвинения на главния прокурор, ще подлежи на вътрешноинституционален контрол. Разследването няма да се извършва от следствените отдели, а от МВР. За да бъде ефективно разследването, това трябва да се извършва от лице с опит, а неговото кариерно развитие да не зависи от прокурорската колегия и от главния прокурор и затова за разследващ прокурор ще бъде избиран съдия", каза Надежда Йорданова.

От ГЕРБ-СДС, които също гласуваха "за", посочиха, че подкрепят законопроекта, защото "този казус трябва да бъде решен". "Ясно е, че главният прокурор се опитва да разпада политическата система. Ако някой е имал съмнения, че трябва да има промяна, сега вече няма. Ще видите как политическата целесъобразност побеждава. Висши магистрати казват, че този закон не става", заяви Радомир Чолаков от парламентарната трибуна.

Според БСП пък законопроектът на Министерския съвет е противоконституционен. "Един служебен министър е подчинил Народното събрание. Унищожавате инстанциите. Съдебна реформа трябва - професионална, а не политическа. Не политическо овладяване на прокуратурата", категорична е лидерката на БСП Корнелия Нинова.

Председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов също сподели мнението, че в този си вид механизмът за разследване на главния прокурор нарушава конституцията. "Ние няма да подкрепим този законопроект. Ако приемем логиката, че един съдия може да стане прокурор, можем ли да превърнем един прокурор в съдия. Прокурора ще събира доказателства, после ще стане съдия и сам ще се произнася", заяви Костадинов. Законопроектът на неговата партия, която предлага шефът на държавното обвинение да се разследва от ръководителя на Националната следствена служба, не получи подкрепа в Народното събрание.

Депутатите решиха двете колегии на ВСС да приемат етични кодекси за поведение

Със 178 гласа “за“, без нито един против и 33-ма „въздържал се“ парламентът прие на първо четене и промените в Закона за съдебната власт ( ЗСВ), предложени от Министерския съвет. В същото време беше отхвърлен законопроектът на „Възраждане“, който получи 56 гласа в подкрепа, пет – „против“ и 148 „въздържал се“.

Проектът на Министерския съвет ( МС) урежда правомощието на съответната колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) за приемане на Кодекс за етично поведение на българските съдии, съответно Кодекс за етично поведение на българските прокурори и следователи, като се отчитат спецификите на съдийската и прокурорската колегия и различията в професионалния статус и служебните задължения на магистратите. Предвижда се в едномесечен срок от влизането в сила на измененията  съответната колегия да приеме кодекса и да внесе етичните правила за одобряване от пленума на ВСС.

Предлага се и укрепване на ролята на Инспектората към ВСС и се разширяват неговите компетентности чрез предоставяне на възможност за отправяне на предложения пред съответната колегия за прецизиране на етичните правила в съответствие с добрите практики. Дават се и правомощия за организиране и провеждане на антикорупционни обучения, обучения за укрепване на почтеността и независимостта на магистратите и за конфликт на интереси. В допълнение към дейността на Инспектората за анализиране и обобщаване на данните от приключените производства се въвежда процедура за редовно отчитане и публикуване на аналитичните резултати, като ще има и образец за отчитане на приключването на делата в установените срокове.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Народно събрание

Още по темата