Quantcast
180 нови случая на коронавируса бяха отчетени у нас | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

180 нови случая на коронавируса бяха отчетени у нас

Нищо няма да затваряме сега, чакаме юли-август, колкото можем, да преминем това заболяване, коментира Борисов
Обновена
6 066
 Илияна Кирилова

Заразените с COVID-19 у нас са нараснали със 180 души, сочат данните на Единния информационен портал към полунощ на 5 юли.

Така общият брой на регистрираните случаи у нас досега достигна 5677, от които 2538 са активни. Най-много са новозаразените в столицата – 58 души, след което идва Велико Търново и Варна с по 16 нови случая, Пловдив и Сливен с по 11.

Инфекцията е взела и две нови жертви. Починали са жена на 70 г. със сърдечно заболяване и диабет и мъж на 57 г. със сърдечно и белодробно заболяване.

В лечебни заведения за болнична помощ се намират 463-ма пациенти с доказана коронавирусна инфекция. 29 от тях са настанени в интензивни отделения.

COVID-19 е констатиран при 446 медицински служители, от които един е за последното денонощие.

ВЛАСТТА ОСТАВЯ НЕЩАТА ПО-СТАРОМУ

"Ние няма да затваряме сега", отговори премиерът Бойко Борисов на журналистически въпроси дали властите ще предприемат по-строги мерки. Темата стана особено належаща след признанието на члена на НОЩ проф. Тодор Кантарджиев, че "нещата се изпуснаха". "Аз взимам за отправна точка мача Левски – ЦСКА, където бяха най-много души. 10 дена след това нямаше увеличение", обясни Борисов своето разбиране за епидемиология.

"Като беше затворено, всеки ден питахте: кога ще отворите? Почнахме постепенно да отваряме – ресторантьори и други, сега викате: що не ги затворите? Ами, туристическият сектор иска да стоят отворени ... 40 процента дори не вярват, че има вирус ... Ние няма да затворим сега. Колкото и да е тегаво, усилваме болниците, даваме повече пари за пътеки, юли-август, колкото може да го преминем това като заболяване", обясни стратегията си премиерът.

Той разкри от какво се опасява: "Представете си вече – ноември-декември, дъждове, други грипове, простудни заболявания – това ще ни смаже тогава. Затова контролирано, внимателно." И не скри, че се опасява от обществено недоволство, ако се върнат строгите ограничения в страната: "Представяте ли си да им сложим КПП на Бургас, да има 15-километрова опашка, предварително електронна декларация, всеки сам да си е платил PCR-теста, а не както сега искате – държавата да ви го плати."

АБИТУРИЕНТИ В ОПАСНОСТ

Болният от COVID-19 абитуриент в Търново е заразил близо 60% от присъствалите на бала.

В Американския колеж „Аркус“ във Велико Търново има епидемично огнище на Covid-19, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в града. С положителни проби към днешна дата са 59,5 % от присъствалите на абитуриентския бал на училището на 27 юни.

Общо 42-а са били участниците в бала на частния колеж миналата събота. От тях положителни проби за коронавирус вече са дали 16 ученици, шестима учители и трима придружители. „Данните са показателни за наличие на епидемично огнище в ЧПГ „Аркус“, посочиха тази вечер от РЗИ.

Установени са потвърдени случаи на Covid-19 при лица, които не са присъствали на бала на училището, но били в дискотека с абитуриентите същата вечер.

Издирените досега 142 контактни лица са поставени под карантина. В областта със заболяването до сега са диагностицирани 84 случая

„ВРЕМЕ Е ДА СЕ ВЗЕМЕМ В РЪЦЕ”

На по-различно мнение от премиера беше проф. Ива Христова, зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

„Една част от обществото има съзнание и спазва мерките, но предполагам, че ако се наложи, мерките още повече ще се затягат, за да не се претовари здравната система. Освен това и лекари се разболяват, те излизат в карантина, а ние нямаме безкраен резерв от специалисти, напротив, имаме дефицит“, посочи проф. Христова пред БНР.  

„Може да стане още по-лошо, ако решим, че няма вирус и той не се предава. Нещата са се променили и ние бързо трябва да си изградим хигиенни навици ... Когато дадеш свобода на някого, той съвсем забравя за ограниченията“, допълни специалистът.

Тя определи като тревожно, че заразяването в страната от клъстерно става дифузно. „Катерим може би пореден пик. Не може да се говори за втора вълна. Такава ще посрещнем през есента“.

ЗАВРЪЩАНЕ У ДОМА С COVID-19

40-годишен водач на ТИР, завърнал се от Великобритания, е бил настанен тази нощ в реанимацията на благоевградската болница с COVID-19, предаде БГНЕС.

Мъжът е правел курсове в Германия, след което е посетил семейството си във Великобритания. Всичките са били с положителни проби за коронавирус.

Шофьорът е бил със затруднено дишане и температура от 4 дни. Сега е настанен в реанимацията на МБАЛ-Благоевград с тежка двустранна пневмония и е на апаратна вентилация.

ЧАСТНИ ЛАБОРАТОРИИ

 5987 души са тествани в цялата страна от 6 април до 5 юли в частни лаборатории с бързи тестове за антитела, показва статистиката на сайта LabTestCovid19.com. От тях в 121 случая (2%) са регистрирани положителни проби за антитела IgG, а в 62 случая (1 %) - за антитела IgM. Първото означава, че тестваният е прекарал инфекцията, а второто - че заразата е в ранен етап.

Има и 57 проверени (1%), при които са открити и антела IgG, и антитела IgM. Тестваните с по-бавните, но считани за "златен стандарт" PCR-тестове са 796, от които 14 (1.8% ) са дали положителна проба за коронавирус. Статистиката в сайта се базира на извършени тестове от лицензирани лаборатории в страната, които са се регистрирали в системата и споделят данни.

Още

"Делта" е новият фактор на пандемията
Индийският вариант на COVID-19 се оказа у нас от април

17.06.2021

Обновена

4362
Приятели започнаха да избягват Ерик Клептън

16.06.2021

7879