Quantcast
Кантарджиев: Слушаме самозванци и изведнъж нещата се изпуснаха | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Кантарджиев: Слушаме самозванци и изведнъж нещата се изпуснаха

Рекордни 182 положителни теста за коронавирус са регистрирани в страната за последното денонощие
Обновена
21 965
 Илияна Кирилова

Според най-нови изследвания в България циркулират 35 щама на COVID-19, обяви пред bTV директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на НОЩ проф. Тодор Кантарджиев. Увеличението на случаите обаче не се дължи само на по-заразните мутации, нито на повечето тестове, добави професорът, който направи откровено признание:

"Ръстът е в държавите, които не спазват мерките, където народът не слуша специалистите, а самозванците. Лично мен ме притесняват тези стойности. Май месец бяхме държавата с най-контролирана инфекция. Изведнъж нещата се изпуснаха. По религиозни, по спортни причини. И дискотеките на закрито. Не съм за тези мерки".

Думите му бяха коментар на рекордния брой новозаразени с COVID-19 от началото на пандемията у нас. За последното денонощие броят им е 182 при направени 2538 PCR теста, според официалните данни, публикувани на Единния информационен портал към полунощ..

Така общият брой на заразените нараства до 5497 души. От тях активни са 2366. От графиката за заразените по денонощия личи, че тенденцията е твърдо към покачване на случаите, като отчетливо по-малко се регистрират в неделните дни, когато се правят и много по-малко тестове:

За последното денонощие са починали 7 души, а 90 са излекувани. Общо 450 пациенти с коронавирус остават в болница, от които 29 са в интензивни отделения.

Най-много - 69, са новите потвърдени случая на коронавирус в София-град, следвани от Пловдив - с 22.

Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус у нас, са 445. През изминалото денонощие са регистрирани 21 нови случая на заразени медици. 11 от тях са лекари, 8 - медицински сестри и 2 – санитари.

От седемте нови случая на починали през последните 24 часа са мъж на 52 г., за когото няма информация за придружаващи заболявания, жена на 55 г. с пневмония, за която няма информация за придружаващи заболявания, жена на 59 г. с астма, мъж на 21 г. с тежки вродени бъбречни заболявания, жена на 70 г. с диабет и други придружаващи заболявания, мъж на 49 г. със сърдечно заболяване и жена на 48 г. със сърдечно и онкологично заболяване.

Същевременно графиката за общия брой положителни тестове за заразени с коронавирус е стръмно нагоре, по подобие на случаите в страни като Италия и Испания през април и началото на май.

А от друга страна, въпреки увеличения брой на нови случаи на заразени с вируса хора в България, се наблюдава рязко намаляване на броя на карантинираните. Докато през май те са били средно по 30 000, с пик на 20 май - 40 600, от началото на юни и в първите дни на юли броят на карантинираните е намалял почти двойно, като се движи около 19 000 - тук пикът е на 2 юли (22 000).

 

ЧАСТНИ ЛАБОРАТОРИИ

 5981 души са тествани в цялата страна от 6 април до 4 юли в частни лаборатории с бързи тестове за антитела, показва статистиката на сайта LabTestCovid19.com. От тях в 120 случая (2%) са регистрирани положителни проби за антитела IgG, а в 62 случая (1 %) - за антитела IgM. Първото означава, че тестваният е прекарал инфекцията, а второто - че заразата е в ранен етап.

Има и 57 проверени (1%), при които са открити и антела IgG, и антитела IgM. Тестваните с по-бавните, но считани за "златен стандарт" PCR-тестове са 796, от които 14 (1.8% ) са дали положителна проба за коронавирус. Статистиката в сайта се базира на извършени тестове от лицензирани лаборатории в страната, които са се регистрирали в системата и споделят данни.

Ключови думи:

коронавирус, заразени

Още

Социален дом в Ямболско стана огнище на COVID-19

12.05.2021

987
Жертвите на COVID-19 за денонощието у нас са 116

11.05.2021

1519
Зелените коридори за ваксинация ще работят ежедневно

10.05.2021

Обновена

2408