Медия без
политическа реклама

С 1/3 намаляха гласовете от Турция за ДПС

В много райони у нас обаче движението, водено от Делян Пеевски, добавя избиратели

Пеевски може да се похвали пред Доган, че изпълнява възложената му задача да разшири електоралното влияние на партията. Как го постига, той си знае.
Пресцентър на ДПС
Пеевски може да се похвали пред Доган, че изпълнява възложената му задача да разшири електоралното влияние на партията. Как го постига, той си знае.

Гласовете на изселниците в Турция за ДПС отбелязаха рязък спад на изборите. На вота на 2 април 2023 г., когато партията все още се оглавяваше от Мустафа Карадайъ, за ДПС гласуваха 61 467 избиратели с двойно гражданство от югоизточната ни съседка. Сега, след като начело застанаха Делян Пеевски и Джевдет Чакъров, тези избиратели са намалели до 41 995 души.

За отбелязване е, че процентният дял на ДПС от гласовете в Турция остава практически същият – сега е 93 на сто, а на предните избори беше почти 94 на сто. Така се получава, защото другите формации не работят, за да спечелят гласове там, или усилията им се провалят. Кирил Петков и Николай Денков от ПП-ДБ, например, посетиха Бурса по време на предизборната кампания. Резултатът на десните обаче дори намалява в сравнение с миналата година – от 1106 гласа тогава на едва 531 гласа сега. Същото се забелязва и при ГЕРБ-СДС – от 1307 на 814.

За популярността на ДПС в Турция Пеевски може да си позволи да не се тревожи. Според замисъла на почетния лидер на движението Ахмед Доган отговорността за връзките със съседната държава, както и за смесените райони у нас, се пада на Чакъров. Работата на Пеевски беше да разшири електоралното вляние на ДПС в останалата част от страната. Той може да отчете известен успех.

Гласовете на ДПС на национално равнище нарастват от 347 700 преди до 366 562 сега. След изборите през април 2023 г. движението беше четвърта политическа сила, а сега е втора, като тук оказва въздействие и спадащата избирателна активност.

В Кърджали, където Пеевски оглави листата, за да демонстрира доминацията си в ДПС, движението отбелязва ръст – гласовете му се увеличават от 47 433 миналата година на 55 127 сега. Това означава, че Пеевски не само е запазил досегашния вот, но и го е разширил. Същото се наблюдава и в другия район, където водеше листата – Благоевградският, където избирателите нарастват от 23 333 души на 30 118 души. Там движението силно скъсява дистанцията с първенеца ГЕРБ-СДС – на миналите избори герберите водеха с 14 хиляди гласа, а сега само с около 4000.

В съседния Кюстендилски район гласовете за ДПС скачат тройно – от 1111 на 3587, благодарение на което партията е трета сила в района и може да спечели мандат там за първи път. В Пазарджик, където Пеевски се е състезавал в миналото, движението продължава да има близо 14 хиляди гласа, както преди, но се изкачва до втора сила заради срива на ПП-ДБ, които двойно намаляват резултата си.

В по-голямата част от страната ДПС добавя избиратели, на места малко, на други повече: в Софийска област, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч (където ръстът е почти двоен и също има шанс за мандат), Габрово, Русе, Разград, Търговище (особено силен скок - от 11 844 на 17 244 гласа), Силистра, Шумен, Добрич, Сливен, Ямбол, Стара Загора, Хасково, Смолян (където ДПС задминава ГЕРБ и става първа сила), дори в един столичен район - 25-и (макар и скромно – от 982 на 1792 гласа).

Спадове се наблюдават във Варна, Велико Търново, Бургас (но заради отстъплението на ПП-ДБ в морския град ДПС става втора сила), Пловдив област.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата