Медия без
политическа реклама

12 души са задържани за износ на военна техника към Русия

Българска фирма снабдявала руските спецчасти със забранени стоки, съобщиха от ДАНС

10 Окт. 2023
Разкриха престъпна група за опит за износ на стоки с възможна двойна употреба

Разкриха престъпна група за опит за износ на стоки с възможна двойна употреба. От Окръжната прокуратура в Пловдив, ДАНС и МВР дават брифинг

Posted by "По света и у нас" - новините на БНТ on Tuesday, October 10, 2023

Организирана престъпна група у нас се е занимавала с износ на военна техника за руската армия в Украйна. 12 души са задържани, от които петима са чужденци трима руснаци, един албанец и един гражданин на Беларус, съобщи главният секретар на МВР Живко Коцев на брифинг пред журналисти.

За целта на схемата е било е създадено търговско дружество в Пловдив. То закупувало стоки с двойна употреба – оптични прицели, балистични измерватели, авиационни радиостанции и др. Те са били преопаковани, з след това транспортирани до София и оттам до Руската федерация. Оборотът бил за над 4 млн. лв.  "Възможни крайни потребител са елитните войски, 26-и отряд със специално предназначение, по-известен като Росгвардия, военно-морската пехота и формирования като "Вагнер"", заяви шефът на Държавната агенция "Национална сигурност" Пламен Тончев. 

Мрежата е действала на територията на София, Пловдив, Варна и Велико Търново от началото на 2021 г. Групата е оперирала и на територията на Великобритания, Швейцария, Сърбия, Сингапур, ОАЕ и др. В основата й стоели руските граждани, които са финансирали доставките. Те не са постоянно пребиваващи у нас. "На пет лица, всички граждани на чужди държави, са повдигнати обвинения", каза заместник главния прокурор Мария Павлова.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата