Медия без
политическа реклама

11 300 полицаи вече са заявили, че искат да се ваксинират

Правителството даде пари на МВР за 400-500 лв. коледни бонуси

09 Дек. 2020Обновена
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

11 300 служители на Министерството на вътрешните работи вече са заявили, че искат да се ваксинират срещу Covid-19. Това стана ясно от думите на вътрешния министър Христо Терзийски, който съобщи, че този брой е заявен от силовото ведомство на първото заседание на Националния ваксинационен щаб. Тези служители, които желаят имунизация, са от структурите на Патрулно-постова и Охранителна полиция. Числеността им към момента обаче е по-малко от половината цялостен състав на МВР, който надвишава 48 000 души.

Между 400 и 500 лв. ще получат като коледен бонус служителите на Министерството на вътрешните работи, коментира още министър Христо Терзийски. Днес Министерският съвет отпусна допълнително 28 млн. лева за бюджета на МВР. 5 млн. лева от тях ще бъдат насочени към Медицинския институт. Останалите 23 млн. лева ще бъдат разпределени към служителите на силовото ведомство.

"Тези милиони са, защото работим на първа линия в борбата с Covid-19, съдействаме на органите на РЗИ, на здравните органи", посочи Терзийски, като уточни, че освен вменените му по закон в момента вътрешното министерство изпълнява дейности, които не са му присъщи. "Ще бъдат направени разчети от финансовата служба, за да може служителите да посрещнат празниците с между 400-500 лв. коледни бонуси", каза още министърът.

Директорът на Медицинския институт проф. д-р Ненчо Смилов поясни, че с отпуснатите пари първоначално ще се подкрепи образната диагностика на COVID с нов скенер. "В момента нуждата е основно от персонал, тъй като колегите са претоварени", категоричен е той. "Очакваме доставката на съответните фризери. Направена е организация, така че с мобилни екипи и централно в болницата да бъдат ваксинирани всички наши служители", допълни проф. д-р Ненчо Смилов.

От началото на епидемията у нас 4002 служители на МВР са заболели от COVID-19. В момента активните случаи са 1500.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?