Медия без
политическа реклама

България затяга граничните мерки за неваксинирани

Хора без ваксинация, идващи от червена зона, вече ще се поставят задължително под карантина без право на замяна

27 Юли 2021Обновена
Pixabay

Министерството на здравеопазването прави сериозни промени в граничните мерки спрямо пътуващи от държави в червената зона на разпространение на COVID-19 с нова заповед на здравния министър. Заради изтичащия срок на извънредната обстановка, засега тази заповед е с много кратък срок на действие - от 29 юли до 31 юли, и вероятно ще обърка плановете на много хора за пътуване.

От четвъртък, 29 юли се премахва забраната за влизане у нас на граждани на ЕС, ЕИП и Швейцария, които идват от държави в червената зона. Ако са ваксинирани, те ще могат да влизат в България срещу отрицателен PCR тест. Ако обаче не са ваксинирани, чуждите граждани ще трябва да представят отрицателен PCR-тест и едновременно с това да се поставят в задължителна 10-дневна карантина. За разлика от сегашния режим, тази карантина няма да може да се отменя с отрицателен тест. В момента не допускаме чужди граждани, пристигащи от червена зона, освен ако не са постоянно пребиваващи у нас или в семейство с българи.

Лошата новина за българите е, че почти същият режим важи и за тях. Ако са ваксинирани, трябва да представят отрицателен PCR тест. Ако не са ваксинирани, ще се подложат на задължителна 10-дневна карантина без право на замяна. Единственото облекчение за тях спрямо чужденците е, че могат да си дойдат и без отрицателен тест. Досега българите можеха да си дойдат от червена зона без никакви документи, да се съгласят на 10-дневна карантина и да я отменят срещу отрицателен PCR-тест, направен до 24 часа от пристигането. Тази възможност занапред отпада и това вероятно ще затрудни много българи, тръгнали към родината.

Промяна има и за децата до 12-годишна възраст - досега те пътуваха свободно само от зелена и оранжева зона, а от четвъртък отново ще влизат без COVID-сертификати и от червена зона, както беше в началото на тази система.

В мерките спрямо пристигащите от зелена и оранжева зона няма промени. За тях важат обичайните три елемента от европейския COVID-сертификат, като човек може да влезе с един от трите - ваксинация, доказателство за прекаран COVID-19 или отрицателен тест. В новата заповед са описани видовете антигенни тестове, признавани в този случай. Българските граждани продължават да имат право да се върнат без нито един от тези документа, да приемат 10-дневна карантина и да се освободят от нея с представяне на отрицателен антигенен или PCR тест до 24 часа след прибирането. При оранжева зона продължават да се правят допълнителни бързи тестове на 5% от пътуващите.

В червена зона от европейските страни продължават да бъдат Кипър, Великобритания, Испания, Малта, Андора, Нидерландия. От заповедта излиза, че за англичаните достъпът до България остава отрязан, тъй като те не са нито в ЕС, нито в ЕИП. За Нидерландия пък условията се променят за четвърти път в последните дни - страната първо бе поставена в червена зона, а после бе направено изключение като за Русия и Португалия и бе обявено, че ще се допускат чужди туристи срещу отрицателен PCR-тест. В понеделник обаче чужденците от Нидерландия се приемаха с антигенен тест, а българите - с PCR.

Най-любопитна е ситуацията с руснаците. Въпреки че някои европейски страни остават затворени за тях, ние облекчаваме режима и ги местим в оранжева зона. Така те вече ще могат да влизат само с ваксинация, докато в момента задължително им искаме отрицателен PCR-тест. Това е доста спорно решение, като се има предвид, че руската ваксина не се признава в редица държави в ЕС. По същия начин стои въпросът и с пътуванията от Португалия, която беше в самостоятелна група с Русия в досегашните заповеди, а сега преминава в оранжева зона.

С румънците остава реципрочният режим, който допуска свободно пътуване между двете страни.