Quantcast

Медия без
политическа реклама

България ще бъде в извънредна епидемична обстановка и през август

Великобритания ще отмени карантината за ваксинираните пътници от ЕС и САЩ поиска облекчения за преболедували от червена зона

28 Юли 2021Обновена
БГНЕС
Служебното правителство удължи извънредната епидемична обстановка до края на август.

Министерският съвет прие решение за удължаване срока на обявената извънредна епидемична обстановка до 31 август 2021 г.

Броят на новите случаи, докладвани през последната седмица (12-18.07.2021 г.), е над 3,4 млн. души, като се отчита ръст с 12% в сравнение с предходната. Очаква се, при досегашното темпо на развитие на пандемията, общият брой на случаите през следващите три седмици да надхвърли 200 млн. души, мотивират се министрите.

В световен план, към 20.07.2021 г., България се нарежда на 7-о място по обща смъртност от COVID-19 и на 67-о място по 14-дневна смъртност. Във възрастовото разпределение на случаите се наблюдава спад на заболяемостта във всички групи, като от последните няколко дни се отчита нарастване на 14-дневната заболяемост при лицата до 39 г. и възрастните хора над 90 г., отбелязват от слежебното правителство.

До 18.07.2021 г. в България с първа доза ваксина срещу COVID-19 е обхванато едва 18,1% от подлежащото население, а със завършен ваксинационен курс - 16,2%, което отрежда последно място на страната ни сред държавите в ЕС/ЕИП.

"Необходимо е да се запази постигнатият спад в регистрираната заболяемост в страната, както и да се подготви здравната система и системата на общественото здравеопазване за реакция при евентуална нова пандемична вълна. Стриктното прилагане на здравни изисквания при влизане на територията на страната от органите на граничния здравен контрол, както и въвеждането на ограничения за достъп до страната ще спомогнат за намаляване на вероятността за разпространение на нови варианти у нас", смятат министрите. Новите правила вече са оформени в заповед на здравния министър, чието действие в момента е само три дни и вероятно ще бъде удължено.

Ваксинирането е основна противоепидемична мярка, напомнят от правителствената пресслужба.

 

ЗАЩИТА

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, в която се застъпва за правата на българските граждани, които пътуват от страните в т. нар. „червена зона“. Според Ковачева, в институцията постъпват десетки жалби от хора, които са недоволни от краткия срок, в който трябва да реагират на новите ограничения, както и на създадената неравнопоставеност между ваксинирани и преболедували граждани. Тя е против и промяната, с която за пристигащите от червена зона неваксинирани граждани се въвежда задължителна 10-дневна карантина без право на замяна с отрицателен тест.


Великобритания ще отмени карантината за ваксинираните пътници от ЕС и САЩ 

Пътуващите от ЕС и САЩ и ЕС, които са напълно ваксинирани срещу коронавируса, скоро ще могат да посещават Англия, без да се налага да се карантинират, съобщи CNBC днес.

Мярката идва след като правителството на Обединеното кралство на 19 юли също премахна изискванията за карантина за напълно ваксинирани английски жители, ако са посетили така наречените страни от „кехлибарен списък“ с по-малко тежки епидемични ситуации.

 И двете съобщения осигуряват ново облекчение на авиокомпаниите и на туристически сектор, който е силно засегнат от COVID ограниченията. Британският министър на транспорта Грант Шапс заяви чрез Туитър, че освобождаването от карантина ще бъде въведено от понеделник, 2 август.  

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?