Quantcast

Медия без
политическа реклама

Борисов се скара на ЕС за собствените си грешки с ваксините

Европейската агенция по лекарствата решава до четвъртък какво ще правим с "АстраЗенека"

16 Март 2021Обновена
БГНЕС
Шестимата премиери на страните, които излязоха с инициатива за справедливо разпределение на ваксини, се срещнаха във Виена.

Премиерът Бойко Борисов продължава да прехвърля на ЕС отговорността за погрешните решения на България за ваксинирането. След среща във Виена шестимата бунтари на Европа - нашият премиер, австрийският канцлер Себастиан Курц и премиерите на Чехия - Андрей Бабиш, на Латвия - Артурс Кришянис Каринш, на Словения - Янез Янша и на Хърватия – Андрей Пленкович, дадоха пресконференция. На нея Борисов предупреди, че или въпросът ще се решава на общоевропейско ниво, или ще се тръгне по пътя на унгарския премиер Виктор Орбан, т.е. независим внос на ваксини от трети страни.

Шестте държави настояват за корекция в разпределението на ваксините, с която да се гарантира, че държавите членки на ЕС ще получават едновременно доставките на база на броя население. Нашият премиер поиска и България да получи предимство при доставките заради предстоящите у нас избори. Както е известно обаче, проблемите с доставките на ваксини не се дължат на несправедливост на европейско ниво, а на преценката на националните власти при даването на заявките. Квотите за отделните държави първоначално са определени пропоционално в зависимост от населението на страните-членки. Държавите обаче са имали право да се откажат от част от полагаемите им се количества, ако считат, че не са им необходими точно от този вид ваксина. Отказаните количества са преразпределяни между държави, пожелали да ги получат, отново пропорционално на населенията им, и крайният резултат е разлики в доставките. 

Борисов не пропусна и от Виена да се застрахова, че няма нищо общо с договори и избор на ваксини, защото това е оставено в ръцете на ЕК. "Нито една компания не изпълнява договорите си. Нещо повече - те ги нарушават, като не спазват пропорционалното разпределение“, добави българският премиер, като изрази недоумение как е възможно договореното от лидерите на най-високо ниво в рамките на Европейския съвет да бъде променяно от някакъв комитет в хода на доставките.

Борисов, който често говори за пандемията като за състезание, и сега се възмути, че излиза, че малтийският премиер е най-добрият премиер, защото е доставил най-много ваксини. Във Виена той определи проблемите с ваксините като политически шамар. "Ние не искаме подаяния. България е инвестирала в разработването на ваксините", изтъкна премиерът. Австрийският канцлер също коментира доставките за България, като подкрепи искането ни за корекция в настоящия механизъм, за да не получи страната ни една трета по-малко в сравнение с други държави в ЕС.

ТРУДНО РЕШЕНИЕ

Междувременно Европейската агенция по лекарствата продължава да анализира ситуацията с "АстраЗенека". За момента агенцията счита, че ползите от ваксинацията с ваксината надхвърлят рисковете. Тя обаче счита, че докладваните случаи са повод за сериозна загриженост, която изисква сериозен научен отговор. Експертният комитет на агенцията ще е готов с отговор в четвъртък следобед. Това обяви на извънредна пресконференция изпълнителният директор на ЕМА Емер Кук. Редица държави в Европа спряха ваксинациите с продукта на "АстраЗенека" след доклади за случаи от тромбози след ваксинацията, някои от които с фатален край.

Към 10 март случаите на такива проблеми, които са постъпили като сигнали в агенцията са общо 30 спрямо 5 млн. души ваксинирано население. Тези данни обаче са динамични и дори в момента постъпва нова информация, коментира Емер Кук. Тя изтъкна, че първоначално разследването е почнало да търси връзка за проблем с точно определени партиди след първия сигнал от Австрия, но след постъпващите сигнали и от други  счита, че проблемът по-скоро не е свързан с изолирана партида. Това не означава, че сме изключили евентуални пропуски в производството, коментира Емер Кук.

На няколко пъти Кук отказа да коментира въпроса оправдано ли се спират ваксинационните кампании с аргумента, че това е въпрос на национално решение.

ЕМА не разследва само сигнали от Европа, изискана е цялата информация за такива нежелани събития и в рамките на кампанията по ваксинация във Великобритания, коментира още изпълнителният директор на агенцията. Събрана е информация за подобни събития и при ваксините на „Пфайзер/БиоНТех“ и „Модерна“. В момента обаче ЕМА е концентрирана върху анализа на данните за „АстраЗенека“. Изследват се много детайлно самите случаи, както и голям обем от данни за обичайната честота, с която се случват подобни събития извън ваксинациите.

Още по темата