facebook
twitter

Горещи новини

Борисов: Путин греши, строим по 5 км на ден от "Турски поток"

Цацаров много е чел, а Гешев е по-скоро оперативен работник, коментира премиерът
7206
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

"България не е нито Сърбия, нито Русия, нито Турция, не разбирам Путин". Това заяви премиерът Бойко Борисов по повод на обвиненията на руския президент Владимир Путин, че България бави изграждането на „Турски поток“. "Всеки има право да търси алтернативни трасета, ние търсим алтернативна диверсификация“, допълни Борисов в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви. Борисов обеща от догодина България да получава природен газ от алтернативни източници.

Руският президент Владимир Путин обвини България, че бави изграждането на "Турски поток". "Русия ще намери други възможности за реализирането на „Турски поток“, ако България не иска“, каза още на съвместна пресконференция със сръбския президент Александър Вучич в Сочи.

 

Борисов контрира, че в България няма забавяне и страната ни спазва всички изисквания и процедури на ЕС, за разлика от страни като Сърбия, Русия или Турция. Според него информацията на президента Путин може би е стара, защото в момента страната ни активно строи "Турски поток". "България е газовият хъб. Не вярвам сърбите да построят много по-бързо своята част от проекта", каза Борисов. Според него и за Русия тръбопроводът ще е "единствената бърза алтернатива". Премиерът дори покани руския президент да дойде в България и да види на място как върви строителството му. 140-150 км вече били "изкопани" по проекта. "По 5 км на ден строим", твърди той. 

Борисов не пропусна да се спре и на визитата си в САЩ. "Не сме много българите, които сме посрещани с 21 топовни салюта във Вашингтон. 500 войници ни посрещнаха", обяви Борисов по срещата с президента Доналд Тръмп. "Да си на камината в Белия дом, при американския президент и то в компанията на първия му заместник Майк Пенс, на държавния секретар, на министрите, това е една много добра оценка", посочи Борисов. Той определи визитата като "стратегическа".

По време на посещението в САЩ премиерът бил разбрал и какво нещо са медиите. Преди това гледал Тръмп само по телевизията, а там го показвали "като дявол" – с изкривени физиономии. Всъщност Тръмп бил симпатичен, "як и здрав" и времето с него минало неусетно, обясни Борисов. Освен това бил изключително подготвен по всички теми. Борисов го ожалил и заради американските медии, които се бутали, викали, притискали с въпроси. Такова нещо не можело да се случи у нас, защото у нас имало свобода. Той не пропусна да се оплаче, че непрекъснато го критикуват и всеки олигарх си бил направил сайтче. "Утре, като напусна премиерския пост, ще си направя и аз един сайт и ще кажа "Не ме пипайте". Като полицай ще бъда много добър разследващ журналист" - с такава екстравагантна идея министър-председателят Бойко Борисов отговори на поредица от въпроси за медийната свобода в България. По обясненията му така щял да се впише в модела, по който двама олигарси купували медии - "кой сайт, кой телевизия", и ако направели нарушение, казвали: "Не ме пипайте, аз съм издател".

Видимо раздразнен от въпросите по темата, Борисов нарече "лъжи" твърденията, че в страната няма свобода на медиите. Попитан защо тогава САЩ изпращат в посолството си в София човек, който да следи за върховенството на закона и медийния плурализъм, той отвърна изненадващо: "Защото аз го поисках!" Така Тръмп нямало да гледа какво казват по CNN за България, а щял да знае от първа ръка. Премиерът повтори тезата, която развива обичайно, когато става дума за медийната свобода - че няма спрян журналистически материал, нито забранена тема за разследване.

На въпросите, свързани с реформата в съдебната власт и предстоящия дебат, който ще бъде организиран от президента за евентуална конституционна реформа, премиерът Борисов заяви, че "трябва да има абсолютно независим прокурор, звено и да бъде избрано с 2/3 от прокурорската колегия на ВСС и ако има подобно извършено престъпление или разследване на главния прокурор, този прокурор може да го проведе това разследване, без да се отчита на никой – абсолютно независим".

По думите му президентът Румен Радев е върнал първоначално указа на ВСС за назначаването на Иван Гешев само за да влезе в новините. "Брат му на Гешев е личната охрана на президента Радев“, аргументира се Борисов.

Във връзка с исканите от президента консултации за конституционни промени премиерът заяви, че ГЕРБ няма да участва в тях.

Премиерът направи сравнение и между главния прокурор Сотир Цацаров и неговия наследник на поста Иван Гешев - първият бил много начетен, а вторият човек, добър в оперативната дейност. "Цацаров е много начетен човек. В диспут с всеки един от своите опоненти той ще го победи. Гешев е много по-добър в оперативната дейност. Аз съм убеден, че той ще има много повече успехи с МВР и ДАНС. Цацаров дойде от съдия и той гледа от всички страни. МВР и прокуратурата трябва да съберат доказателствата бързо, смята Борисов.

Той яростно отби поредицата от въпроси защо не е предложил алтернативна кандидатура за главен прокурор. Сред имената, които е можело да издигне, Борисов отново спомена правосъдния министър Данаил Кирилов и евродепутата Емил Радев, но тогава щели да го обвинят в политическа намеса. На въпрос няма ли други независими и авторитетни юристи в страната, Борисов отсече, че всички останали били мързеливи. "Вината ми е, че както направих Мая Манолова омбудсман, искаха да направим Христо Иванов или негов човек главен прокурор – омръзна ми на мой гръб да се вземат такива постове и след това да слушам глупостите им“, допълни Борисов.

И в прав текст призна намесата на изпълнителната власт в съдебната, като даде пример с избора на Лозан Панов за председател на Върховния касационен съд: "Ако не го бях подкрепил, нямаше да стане съдия".

 

"ТУРСКИ ПОТОК"

Изграждането на газопровода „Турски поток“ през Сърбия ще бъде завършено през следващите седмици, заяви по-рано руският президент Владимир Путин.  "Сърбия се присъедини към изграждането на газопреносна система, която е сухопътно продължение на газопровода "Турски поток" в Южна Европа. Полагането на тръбите на сръбска територия ще бъде завършено през следващите седмици", заяви Путин на пресконференция след разговори със сръбския президент Александър Вучич. Постигнато е и споразумение за увеличаване на капацитета на подземните газови хранилища, разположени в Сърбия, от 750 милиона на 2 милиарда кубически метра.

Проектът „Турски поток“ предвижда изграждането на газопровод с две отсечки, всяка с капацитет по 15,75 милиарда куб.м. газ. Той ще свърже Русия и Турция по дъното на Черно море. Проектът стартира в края на 2014 г., след като „Южен поток“, който трябваше да излиза в България, бе спрян заради това, че не отговаря на европейските изисквания, съдържащи се в Третия енергиен пакет. Първата отсечка на "Турски поток" ще снабдява с руско „синьо гориво“ Турция. След нейното изграждане Москва повече няма да използва маршрута през Украйна и България, а ще доставя газ директно на Турция.

Втората отсечка е предназначена за страните от Балканите и Централна Европа. Предполага се, че тя ще премине през територията на България за Сърбия и Унгария. Така България поне частично ще може да се компенсира транзита, който ще загуби за Турция, този път като обърне потоците от Изток на Запад.

123

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Вучич нареди да се преброят жертвите на бомбардировките на НАТО

12.02.2020

2848 43
Прокурорската активност е заради "Магнитски", твърди адвокат

07.02.2020

Обновена

4511 4
Откриха злато в Сърбия близо до границата ни

06.02.2020

3388 11

Коментари

Страници

ЗТБХЦ

Борисов: Путин е в грешка

 

От текста се вижда, че Борисов не си е позволил подобно богохулство.

Отдъхнах си! ?

ЗТБХЦ

След нейното изграждане Москва повече няма да използва маршрута през Украйна и България, а ще доставя газ директно на Турция.

Това се отнася само до количествата за Турция, иначе, поне засега, Украйна няма как да бъде заобиколена, колкото и на някои да им се ще.

mi6osp.

През Украйна няма да има транзит на газ.

Руска и  украинска фирми сключиха договор, според който от  01.01.2020 г. до същата дата през 2030 г. Украйна ще  получава газ само за вътрешния си пазар. 

Газпром не иска да губи Украйна като пазар, Русия не иска да наказва украинците с мръзнене. 

Турски поток през България ще пренася една  малка част от газа,  необходим на Европа след спиране транзита през Украйна. 

Han

Украйна няма как да бъде заобиколена

На какво се основава това твърдение?

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Борисов контрира, че в България няма забавяне и страната ни спазва всички изисквания и процедури на ЕС, за разлика от страни като Сърбия, Русия или Турция. 

 

И защо Русия, Турция или Сърбия ще спазват изискванията и процедурите на ЕС? 

ЕС сам не ги спазва (вж. СП-1 и 2), та други ще му ги спазват... 

 

Бай Х.й пак не е улучил какво да каже.

грантоед

  Ти да видиш как Газпром цака по правилата на ЕС. При капацитет на тръбата през България повече от 15 мил. куб. м. резервира 10. Възвръщаемоста на инвестициите веднага от 20 г. стават 40 години. Ако Газпром резервира 5 мил. куб.м. България ще се окаже  залудо е строила и някой трябва да влезе при бай Ставри.

trunk

Вова , България е прецакана заради Борисов и водената от него политика и никой не е доволен от това - нито те нито нашата територия....освен борисов  и ти .

Доц.Трътлев

Относно прецакването -Toва, което сам си направиш, друг не може да ти го направи. Боковщини.

вила

кака херо,началникът на онзи,каза,че ТП е ТРАНЗИТЕН през България и за България,таз ще вземаме само американски втечнен...

Диагностик

"Имаме над 150 км., които сме изкопали. Средно по 5 км на ден строим. Полагат се тръби, строи се в момента”, обясни Борисов пред bTV. 
Той бе категоричен, че страната ни не бави нищо. „Нали преди няколко седмици бяхме на Оряхово със сръбския министър на енергетиката. Открихме връзката с Турция на „Турски поток” с всички измервателни подстанции, с всички нови компресорни станции. Забавихме се, защото изпълнихме препоръките на ЕС. Сега всички казват: Браво, България строи Балкански поток, строи конектора с Гърция. Ние спазваме процедури. Затова е сигурно, че ще го построим”, подчерта той. 
„Добре дошъл е Путин, като дойде, ще види с каква скорост строим. Направил съм всичко, което съм обещал. Неслучайно съм получил гаранции.Не вярвам сърбите по-бързо да го построят. Ще бъдем готови в срок”.

momon

Както вървят нещата БайХ и този проект ще ос.ре. Не, че му е за първи път, но сега може да ни остави и  без газ. А казаното от Путин е много тревожно. Трябва да се брои за първи жълт картон, със следващият ще напуснем играта.

Banana Joe
снимка на Banana Joe

Засега е "записвам те в тефтерчето" ;-)))

И все пак ако Боко мисли да се води по акъла на Цецо,

най-добре да си запази името за сайта, да го не превари некой :-)))

   ne-me-pipay.com е на промоция в godaddy - само за 1€

 

 

venstar

Имам някакво чувство, че Борисов приравнява копаене със строене. Склонен съм да му вярвам, че копаем по 5 км на ден, но не мога да повярвам, че полагаме по 5 км тръби.

Andrij

Естествено,че няма как да строят по 5 км. на ден.Договорът със саудитците е тръбопроводът да бъде построен за 600 дни.По 5 км. на ден,това са 3000 км.,ще отидем далеч зад Лондон.По скоро средно се полагат по 0,5 км. Така за 600 дни около 300 км.И после още малко както винаги.

ppipi7766

България не е нито Сърбия, нито Русия, нито Турция

 

Виждаме!

Виждаме и не ни харесва!

trunk

 И какво точно не Ви харесва ? Днес при Ризова каза,че сме по- добре от Турция , Сърбия и Румъния .

Andrij

Аха надува се,че в някакви класации на провалени преди 11 години рейтингови агенции сме по-напред.Но мълчи,че сме с най-ниски пенсии на Балканския полуостров,по-ниски от Сърбия,Македония и Албания!

ppipi7766

"От мен ще стане много добър разследващ журналист", прогнозира премиерът

 

Не мисля, но мемоари може да напише.

За по-лесно взема НК и дописва - това съм го правил, това също, това е за кокошкари, е това не остана време обаче добре са го измислили.....

Вова

Както и се предполагаше   Русия разглежда Балканите само като трасе за газопроводи. Родните кремлефили късат рубашки и бият чела,ама батюшката хич не ги еб.. пардон  забелязва.

А Борисов няма топки,че да отговори подобаващо на тоя шмекер и изнудвач.

 

Воден прах

Как да има, като си Му ги свил и безстрашно - с два чифта, громиш Жужето. 

Justinian2
снимка на Justinian2

алтернативна диверсификация

 ? ♋️  ?

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Чрез диверсия към диверсификация.. 

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Радостта на русоробите е безгранична  . България е прецакана , слава России

 

Тъгата на козяк-маниаците е космическа. 

България се самопрецака отдавна, като спря ЮП. 

Слава России! 

Paranormal

Кой пък се интересува от россия?

Mladya hqsh
снимка на Mladya hqsh

Ти и подобните ти не спирате да коментираре под всяка тема , в която се споменава Русия - значи се интересувате.

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

"От мен ще стане много добър разследващ журналист", прогнозира премиерът''

Тц.От тебе нищо не става!Абсолютно нищо!

"Не сме много българите, които сме посрещани с 21 топовни салюта във Вашингтон. 500 войници ни посрещнаха", обяви Борисов по повод посещението му в САЩ и срещата с президента Доналд Тръмп.

За тия два милиарда долара дето ги закичи с тях и си купи индулгенция, мириканците не 21, ами сто пъти трябваше да ти гърмят!А в туй време огромна част от народа ни тъне в мизерия под линията на бедността!Типична ''банана държава'' с елит, тънещ в охолство и милиони бедни!

nikoia

Ама от сръбска страна тръбата е резервирана на 90%. Та какво казвате за спазването на ЕС правилата?

Magi

Добре казано!

Кара Колю

Стига сте дрънкали глупости, бре...

Един - 

През Украйна няма да има транзит на газ.

Руска и  украинска фирми сключиха договор, според който от  01.01.2020 г. до същата дата през 2030 г. Украйна ще  получава газ само за вътрешния си пазар.... Снощи му рекох, че дрънка по поръчка..Русия и Украйна сключиха договор за 10 години - пренос на НЕФФФФТТТТ !!!!!!

Преговорите за газта - ако смогнат - ще са от утре нататък - туй го рече руския министър оня ден!!!

Друг -

За резервирането - та нали за да се започне тоа паток българската страна - в лицето на Мин.Енергетика и БулгарГаз правиха търг за заявки за запълване на тръбата???

Трети -

Русия била резервирала тръбата, и България щяла да чааака 40 лазарника? Абре йойлум - нали точно това беше една от причините зада не стартира Южен поток? България започна да строи чак след като руската страна се съгласи да остави 50% за други доставчици???

И четвърти... пети... дор се изредите всичките кремълски радоточки...

 

грантоед

   Глупусти ли? Нищо не си разбрал. Чакай други доставчици да напълнят тръбата. Ама на Киро Жарта не му се чака.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш